5 tips om je tuin klaar voor de winter te maken

Het wordt steeds kouder buiten en de dagen worden steeds korter. Een teken dat de wintermaanden er weer aankomen. Een slechte tijd voor je tuin omdat deze vaak vergeten wordt. Wanneer je bijvoorbeeld een wicker loungeset hebt moet je deze op tijd naar binnen halen. Daarnaast zijn er nog een aantal tips om je tuin winterklaar te maken. Benieuwd naar deze verschillende tips? Lees dan snel verder!

Haal alle spullen naar binnen

In de zomer gebruik je je tuin natuurlijk veel vaker dan in de winter. Spullen zoals een tuinparasol, een barbecue of een loungeset gebruik je niet in de winter. Het is daarom verstandig om deze naar binnen te halen of in je schuur te zetten. Zo voorkom je dat deze producten worden aangetast door de regen en de kou. Mocht het gaan sneeuwen is het helemaal verstandig om deze spullen beschut te zetten. Zo gaan de spullen langer mee en hoef je in het voorjaar minder moeite te doen om de spullen schoon te maken, een win win situatie.

Zorgt dat je de bladeren opruimt

Wanneer de herfst is geweest ligt je tuin vaak helemaal vol met bladeren. Wanneer je de bladeren niet opruimt hebben de onderliggende planten nog meer moeite om aan genoeg vocht en licht te komen. De winter is namelijk al een moeilijke periode voor verschillende planten, wanneer je de bladeren niet opruimt wordt deze periode nog moeilijker. Je kan de bladeren gemakkelijk opvegen of en in de groene container gooien. Daarnaast kan je natuurlijk ook gebruik maken van een bladblazer om het jezelf helemaal makkelijk te maken.

Voeding voor de vogels

Net als de verschillende planten hebben vogels in de winter ook moeite om aan genoeg voeding te komen. Soms is het water bevroren en het eten is in de winter schaars. Je kan de vogels helpen door wat eten op te hangen. Hierbij kan gedacht worden aan vetbollen, pinda’s of zelfs een speciaal voederhuisje. Zo help je de vogels goed de winter door. En zeg nou zelf, het is toch leuk om vogels te zien genieten van het eten in de winter.

Bescherm je tuintegels tegen de vorst

Mocht het in de winter gaan vriezen dan kunnen je tuintegels spekglad worden. Niet ideaal wanneer je door de tuin moet lopen, de kans dat je uitglijdt is aanwezig. Het is daarom handig om je tuintegels te beschermen tegen de vorst. Dit doe je gemakkelijk door zout te strooien over je tegelen, net zoals je doet wanneer het heeft gesneeuwd. Echter moet je wel uitkijken wanneer je natuursteen in je tuin hebt liggen. Natuursteen kan namelijk niet zo goed tegen zout. Echter met alle andere stenen is zout strooien helemaal geen probleem.

Begin met snoeien voordat het gaat vriezen

Wanneer het nog niet vriest kan je nog makkelijk snoeien. Dit is vaak de beste periode om het te doen omdat de takken heel goed zichtbaar zijn, er zitten natuurlijk geen bladeren meer aan. Doordat de takken goed zichtbaar zijn kan je ook bijna geen fouten maken en zullen de planten en bomen in de zomer weer mooi in bloei staan. Hopelijk kan je na het lezen van deze tuintips je eigen tuin winterklaar maken. met als doel om de tuin in het voorjaar weer te laten stralen.

Geef een reactie