Welke vissen zijn het meest geschikt voor een vijver? (en welke niet!)

Denk je erover na of je een vijver aanleggen wilt in de achtertuin. Of wil je je bestaande vijver upgraden door leven toe te voegen? Dan zijn vissen natuurlijk een uitstekende optie. Maar welke vissen zijn eigenlijk het meest geschikt voor een tuinvijver en nog belangrijker: welke absoluut niet.

Je leest erover in onze blog. Zo weet jij – voordat je een vijver gaat aanleggen – welke vissen het meest geschikt zijn.

De beste vijvervissen voor buiten

Koi karpers

Koi karpers zijn afstammelingen van de gewone karper. Koi karpers zijn uitstekende vijvervissen en gemaakt voor het buitenleven. Ze verdragen een breed temperatuurbereik en zijn zeer winterhard. Maar let op met Koi karpers:  Die schattige 12cm baby’s kunnen uitgroeien tot meer dan 60cm! Zorg dus dat je genoeg ruimte in je vijver hebt voor die baby’s om uit te groeien tot reuzen.

Goudvis

Wie dacht dat er maar één type goudvis is, die heeft het mis! Goudvissen zijn namelijk net honden, er zijn ontzettend veel rassen! Degene die het goed doen als buitenvijvervissen zijn de langgebouwde, minder fancy soorten, algemeen bekend als komeetstaart. Sarasas (komeetstaart) en shubunkins hebben een goed zwemvermogen, maar zijn meestal overgefokt. In een vijver kun je verwachten dat je goudvissen erg groot worden. Zelfs binnen gehouden kunnen goudvissen kunnen groot worden.

Hoogvin karpers

Hoogvin karpers (Ook bekend als de zuigkarper en de echte naam: Myxocyprinus asiaticus), een nieuwkomer in de vijverwereld. Dit type vijvervis is een karperneefje van de koi en de goudvis.

 Hoewel ze beginnen met witte en zwarte banden, krijgen de volwassen dieren meestal een volledig zwart uiterlijk, wat al dan niet past bij de esthetiek van uw vijver. Hoewel deze vissen worden verkocht als “algeneters”, zijn het omnivoren, net als koi en goudvissen, en hebben voor een optimale gezondheid een volledig korreldieet nodig.

Vissen waarmee je uit moet kijken in buitenvijvers

Meerval

Het is allemaal leuk en aardig totdat het misgaat. Om te beginnen kunnen meervallen een breed temperatuurbereik buiten verdragen, zodat ze in schommelende buitenvijvers kunnen worden gehouden. Ze zijn meestal rustig, totdat ze dat niet zijn. Ze laten zich gemakkelijk verleiden tot het eten van kleine visjes en we hebben ze vissen doormidden zien bijten die groter waren dan zijzelf.

Wij raden sterk af meervallen te houden met vissen die zich niet kunnen verdedigen, zoals koi en goudvissen. Wil je dit toch doen? Het dieet van de meerval is vergelijkbaar met dat van koi en goudvis, dus ze kunnen goed naast elkaar leven zolang het goed gaat.

Steur

Steur dat is toch de soort die kaviaar maakt?! Precies! Sommige vijverbezitters vinden het leuk om deze prehistorische vissen in de mix te gooien. Er is echter een probleem met steur en dat is de temperatuur. Ze hebben het graag koud! Te warm voor hen is ongeveer >18C. Als je een mooie schaduwrijke vijver hebt, doen ze het goed. Let wel op: net als de koi karper, kan de steur erg groot worden.

Welke vissen zijn niet geschikt voor een buitenvijver

Plecos / Zuignapharnasmeerval

Wil je een algeneter? Dan denk je misschien direct aan de zuignapharnasmeerval omdat deze het ook perfect doet in een aquarium.  Niet is minder waar. Hypostomus plecostomus beter bekend als pleco’s, zijn tropische vissen en daarom niet geschikt voor buitenvijvers. Er zijn toch nog altijd mensen die deze soort – door hun kleur – onterecht als geschikt bevinden. Doet het niet! Houd ze in een aquarium want in een buitenvijver gaan ze dood.

Elke tropische vis

Tropisch = verwarmd en dus niet geschikt voor een tuinvijver in jouw achtertuin. Tropische vissen zijn dus een absolute no-go voor een tuinvijver. Bovendien is het toch zonde dat je deze – vaak mooie vissen – probeert rond te laten zwemmen in een troebele vijver.

Vissen die je zelf hebt gevangen

Nee, nee, nee en nog eens nee! In het wild gevangen vissen doen het niet goed in gevangenschap, tenzij je een gigantisch natuurlijke vijver en sloten systeem hebt.  

Het mag dan een leuk experiment lijken voor de kinderen. Maar asjeblieft: doe dat de wilde vissen niet aan. Wilde vissen zwemmen met ziektes en parasieten die ze in een wilde omgeving aankunnen. Als je ze in een kunstmatig systeem stopt, maak je ze alleen maar klaar voor de dood. Als je ze mengt met vissen in gevangenschap, heb je dubbel pech: de kans dat je na een tijdje nog levende vissen hebt is nihil!

Aanvullingen op onze blog ‘welke vissen zijn geschikt voor een tuinvijver?

Misschien missen we essentiële informatie in onze blog over de vissen die geschikt zijn voor een tuinvijver. Wij zouden het fantastisch vinden als jij dat met ons deelt zodat wij onze blog nóg beter kunnen maken en nog meer mensen kunnen inspireren om een fantastische tuinvijver te creëren.

Vul het contactformulier op onze contactpagina in of stuur een mail naar info@woonleven.com en laat ons je suggesties weten. Wij voegen ze graag toe!

Geef een reactie