Vloerverwarming is misschien wel de prettigste manier van verwarmen, toch is het belangrijk om te weten wat de afwegingen zijn om te bepalen wat voor verwarming je kiest. Je kunt natuurlijk gewoon de radiatoren gebruiken of elektrisch verwarmen, maar vloerverwarming is zeker een goede optie. Lees verder om 3 voordelen van vloerverwarming te ontdekken.
Onzichtbaar
Vloerverwarming is niet zichtbaar in je huis, je kan namelijk je vloerverwarming infrezen. Hierdoor kan je zelfs in een bestaand huis bijvoorbeeld in de badkamer vloerverwarming plaatsen. Het geeft een afgewerkt geheel dan hangende radiatoren en scheelt ook nog eens in schoonmaken. Bij het infrezen is het wel belangrijk om speciaal gereedschap te gebruiken, zo voorkom je overlast en en zorg je ervoor dat de verwarmingsbuizen op een gelijke afstand van elkaar komen te liggen. Als je kiest voor vloerverwarming creëer je eigenlijk meer ruimte voor je andere meubels, je kamer wordt dus eigenlijk groter en efficiënter in te delen.
Energiezuinig
Er zijn verschillende varianten vloerverwarming, je hebt elektrische en op water gebaseerde systemen. Allebei zorgen ze voor een gelijkmatige en efficiënte warmte. Twijfel je over de geschikte soort voor jouw woning, kijk dan eens bij Infloor daar leggen ze precies te verschillen uit. Normale radiatoren hebben een veel hogere temperatuur water nodig om de ruimte te verwarmen, tussen de 60 en 70 graden. Vloerverwarming hoeft slechts een temperatuur van 29 om minder te hebben om een kamer goed op te warmen. Dit komt ook doordat het door de hele vloer ligt, waarbij de warmte opstijgt. Bij een radiator ligt één kant vaak tegen de muur en is de warmte veel meer gecentreerd op één plek in de ruimte. Vloerverwarming gebruikt dus een stuk minder energie en is energiezuinig.
Comfort en veiligheid
Als je kinderen hebt kan je je wel eens zorgen maken over de hete radiatoren in de winter. Met een temperatuur van 70 graden kan je je daar lelijk aan branden. Ook zitten er vaak scherpe randjes op de radiator, waar je je aan kunt verwonden. Met vloerverwarming hoef je je daar niet meer zorgen om te maken. Daarnaast verbetert de vloerverwarming de luchtkwaliteit in een ruimte, het zorgt ervoor dat de lucht zuurstofrijk blijft. Radiatoren verlagen namelijk het zuurstofniveau en houden vaak stof vast, je huis wordt dus ook minder stoffig met vloerverwarming.
Investering waard
Om als laatste enkele nadelen van vloerverwarming te bespreken: zowel de installatiekosten als de installatiekosten liggen hoger dan bij normale radiatoren. Dit is uiteraard niet verrassend, aangezien er bij vloerverwarming meer komt kijken dan de installatie van een radiator op de muur. De kosten liggen op het moment van plaatsing dus hoger, maar zijn over de lange termijn snel terugverdiend. Aangezien de energiekosten gemiddeld 15% worden verlaagd door het gebruik van vloerverwarming én het is comfortabeler, veiliger en onzichtbaar, is vloerverwarming de investering waard.