Vintage, wij zijn er fan van. En met ons nog heel veel anderen. En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek. want je kunt met weinig geld meubels van goede kwaliteit te kopen. Bovendien voeg je ook nog eens originaliteit en een coole uitstraling toe aan je huis. Zelfs als een vintage meubelstuk in massaproductie is gemaakt, is het tegen de tijd dat het vintage is, ongewoon.
Naast bovenstaande punten scoor je ook nog eens “duurzaamheidspunten” wanneer je vintage meubels en accessoires in huis haalt. Alleen maar voordelen toch?! Het op de kop tikken van coole meubels is echter in de praktijk nog niet zo makkelijk. Daarom geeft Woonleven.com jou 8 tips voor het kopen van Vintage meubels.
Vintage ligt niet altijd voor het oprapen
Het kopen van vintage meubels is een beetje anders dan je gebruikelijke garage sale of kringloopwinkel winkelen, omdat je niet op zoek bent naar zomaar gebruikte meubels, maar meubels uit een specifiek tijdperk. Om te kwalificeren als echte vintage meubels, moeten ze ten minste 30 tot 40 jaar oud zijn. Is het ouder dan 100 jaar? Dan kwalificeren we het niet meer als vintage, maar als antiek.
Trending: vintage online kopen
Met de techniek van tegenwoordig ben je niet alleen meer afhankelijk van fysieke vintage winkels. Ook online is er vandaag de dag een hoop te vinden! Zo vind je een overvloed aan vintage meubels online op websites zoals bijvoorbeeld Whoppah. Een website met een gigantisch aanbod aan vintage en tweedehands meubelen van een zeer uiteenlopend aantal merken.
Tips voor het kopen van vintage meubelen
Het laatste dat je wilt is een miskoop of een duurkoop. Daarom geven je hieronder een aantal tips die je gaan helpen jouw zoektocht naar vintage meubels.
1. Zoek naar licht gebruikte meubels
Zacht gebruikte meubels zijn altijd te verkiezen boven meubels die zijn weggegooid. Of het nou gaat om vintage of niet. Over het algemeen houden eetkamermeubels, kasten en kisten het beter dan gestoffeerde meubelen. Als je echter specifiek op zoek bent naar gestoffeerde meubelen, is het verstandig om te zoeken naar tweedehands meubelen. Het is meestal niet rendabel om gestoffeerde meubels of houten stoelen op te knappen en het is niet iets wat de meeste mensen zelf kunnen doen.
TIP: Vaak zijn vintage meubels die in als gevolg van (faillissement)veilingen worden verkocht in betere staat, dus zoek daarnaar.
2. Zoek naar relatief onbekende merken:
Hoewel het geweldig zou zijn om vintage meubelen te vinden van merken zoals Pastoe, Gispen & Rolf benz. Adviseren wij je om je niet alleen te beperken tot bekende merken. Meubels van andere fabrikanten uit dezelfde kunnen prima van de dezelfde kwaliteit zijn, maar zijn vaak een stuk goedkoper.
3. Zoek naar afzonderlijke meubels die bij elkaar passen:
Het kopen van hele sets vintage meubels is vaak een duur grapje. Bovendien kunnen in sets behoorlijke verschillen in gebruikssporen zitten. Daarnaast kan het ook nog eens zo zijn dat je ruimte overweldigd wordt met te veel (dezelfde) vintage. Heb je een beperkt budget? Koop dan afzonderlijke stukken die goed bij elkaar passen.
Één voor één. Dat is hoe wij adviseren om vintage meubelen te kopen. Dat is volgens ons namelijk de beste manier om nieuwe meubels van goede kwaliteit te kopen en het dwingt je om goed na te denken over de samenhang tussen de meubels.
4. Kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit en onderzoek dit vooraf
Wanneer je vintage meubelen koopt ligt een miskoop altijd op de loer. Vermijd daarom meubels die gemaakt zijn van inferieure materialen en slecht vakmanschap. Elk tijdperk heeft zijn deel van goed of slecht gemaakte meubels. Vintage meubels vormen hierop geen uitzondering. Het is daarom een goed idee om merken van het tijdperk dat je zoekt te onderzoeken voordat je naar winkels of veilingen gaat.
5. Zoek meubels met goede botten
Goede botten?! Ja, daar bedoelen we stevig en solide mee. Lades moeten bijvoorbeeld makkelijk uit de lade kunnen worden geschoven en gestoffeerde meubels moeten een stevig frame hebben. Vintagespeciaalzaken stofferen vaak stukken van aanzienlijke kwaliteit, maar daar betaal je wel een prijs voor. Let vooral op wanneer je plastic / kunststofmeubelen koopt. Deze mogen niet op scheuren staan.
6. Laat je niet afschrikken door krassen
Hoewel het belangrijk is om te zoeken naar licht gebruikte meubels, kunnen oppervlakkige krassen worden gerepareerd. Laat kleine krasjes je dus niet niet afschrikken! Veel producten op de markt kunnen kleine foutjes repareren. en als een echt opmerkelijk stuk betreft, kunt u het natuurlijk altijd professioneel laten overspuiten.
7. Zorg ervoor dat het past:
Last but not least: zorg dat het past. Je koopt je vintage meubels natuurlijk niet om erachter te komen dat ze niet passen en ze vervolgens ergens op te moeten bergen.
Houd dus rekening met de grootte, vooral als je de meubels voor jouw eigen huis koopt. Meubels kunnen in een winkel altijd te groot of te klein lijken. Neem de afmetingen van de ruimtes mee, zodat je altijd iets koopt dat in de ruimte en het huis past .