Waar gaat jouw afval heen?

Ieder huishouden heeft te maken met afval. Veelal wordt afval simpelweg in de prullenbak gegooid en geleegd in de container. Sommige huishoudens zijn zeer actief bezig met afval scheiden en hebben dus een beter beeld van wat er met afval gebeurt. De containers worden opgehaald door de gemeente, maar waar gaat het heen? En wat gebeurt er met de verschillende soorten afval? Lees nu verder en ontdek!

Plastic afval

Plastic afval, een van de grootste uitdagingen van het moment. Met een enorme plasticsoep in de oceaan is het belangrijk dat we plastic goed verwerken. Om deze reden wordt er zoveel mogelijk oud plastic gerecycled. Zo worden er bijvoorbeeld nieuwe plastic flessen, tennisballen, slaapzakken of andere gebruiksvoorwerpen van gemaakt. Veel plastic verpakkingen bevatten ook karton. Hiervan worden andere voorwerpen, zoals kartonnen dozen of wc-papier gemaakt. Oftewel, er wordt nieuw papier gemaakt van oud papier.

GTF-afval

GTF-afval betreft compostafval. De meeste gemeentes leveren twee type containers: één voor restafval en één voor tuinafval. GTF-afval valt onder de laatste en deponeer je dus in de container voor tuinafval. GTF-afval wordt op een grote composthoop gegooid, waarna het begint te rotten. Dit is een soort natuurlijk recyclingproces. Zo’n 40% van de massa blijft over, dit kan worden gebruikt als compost.

Textiel

Textiel zoals oude kleding, schoenen of lakens dien je in te leveren bij een daarvoor aangewezen punt. Dit zodat het deze opnieuw kunnen worden gebruikt of kunnen worden hersteld. Wanneer er textielvezels worden aangetroffen tussen het regulier afval worden deze verwerkt in poetslappen, matrassen, autostoelen en andere voorwerpen waarbij dit mogelijk is.

Overig restafval

Het meeste huishoudelijk afval valt binnen de categorie overig restafval. Dit kan (nog) niet goed worden gerecycled. Dit afval wordt verbrand in een oven. De warmte die hierbij vrijkomt wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Container huren?

Heb jij veel afval en kun je wel een extra container gebruiken? Dan kun je een container huren! Alle type containers van een afzetcontainer tot een grofvuil container vallen te huren. Wil je een rolcontainer huren? Ook geen probleem! Informeer naar hoe jouw afval wordt verwerkt voor meer specifieke informatie.

Geef een reactie