Aanhangwagen beladen: hoe doe je het veilig?

Ga je binnenkort een aanhangwagen kopen of heb je net een nieuwe aanhangwagen, dan is het belangrijk om de aanhangwagen op de correcte manier te beladen. Zorg voor een goede balans en verdeling van gewicht, zodat de aanhangwagen goed op de weg ligt. Zo weet je zeker dat je spullen veilig vervoerd worden.

Een aanhangwagen beladen, dat klinkt simpel. Echter is de realiteit anders…. Je kunt niet zomaar ‘wat doen’, want het gevaar ligt op de loer en het kan al gauw mis gaan. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent, vóórdat je begint aan het beladen van de aanhangwagen.

In dit blog tref je een handige uitleg die je kunt gebruiken om je aanhangwagen te beladen op een veilige manier.

Op een correcte manier beladen: wat is dat dan?

Op de correcte manier beladen bestaat uit 2 onderdelen: Het totale laadgewicht en de verdeling ervan.

Het gewicht van de lading

Het is belangrijk om goed rekening te houden met het gewicht en het laadvermogen. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een ongeremde of een geremde aanhangwagen. Het gewicht op een aanhangwagen mag maximaal 4 meter hoog zijn en de achterzijde van de lading mag niet meer dan 1 meter uitsteken zonder lange lading bord.

Voordat je aan de slag gaat adviseren we je om een goede inschatting te maken van het totale gewicht. Anders is het risico op een te zware lading erg groot. Het exacte gewicht van je lading is meestal niet volledig bekend, maar je zou wel een ruwe schatting kunnen maken van al je spullen. Tel daar 10-15% bij op en je zit aan de veilige kant!

Het verdelen van de lading

De aanhangwagen belaad je veilig door ladingen met een zwaar gewicht en een klein volume precies boven de assen te plaatsen. Gaat het juist om een lading met een groter volume(afmeting), dan is het slim om de lading evenredig over de assen te verdelen. Zo zorg je voor een goede balans en ligt de aanhanger stabiel op de weg. Wel zo veilig als je de weg op gaat!

Ook adviseren we je om zo min mogelijk losse lichte en kleine spullen in de kar te stoppen. Het is het beste om dit in bakken of zakken te doen.

De juiste kogeldruk 

Kogeldruk is niet het eerste aan wordt gedacht door onervaren bestuurders met een aanhanger. Het is echter wel van essentieel belang hier goed mee om te gaan.

Kogeldruk is de kracht die een aanhangwagen verticaal uitoefent op de trekhaak van een auto. Als er sprake is van een te hoge of te lage kogeldruk dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor uw veiligheid en rijcomfort.

Hieronder tref je een handige tabel met de juiste kogeldruk per aanhanger aan de hand van het bruto laadvermogen van de aanhangwagen. Wees verstandig en houdt je aan de waarden die in deze tabel genoemd zijn!

Bruto laadvermogenKogeldruk
Tot 750 kilogram50 kilogram
751-1500 kilogram75 kilogram
1501-3000 kilogram100 kilogram
3001-3500 kilogram150 kilogram
overzicht kogeldruk aanhanger

Netten om de lading af te dekken

Een aanhangernet is niet altijd een verplichting. Er zijn situaties waarbij dit wel het geval is, maar ook een aantal situaties waarin het niet verplicht is. Toch is het in onze ogen wel zo veilig en verstandig om te doen. Tegenwoordig zijn er perfecte aanhangernetten op maat verkrijgbaar.

Wanneer wel verplicht

Een aanhanger net is verplicht wanneer u losse lading op uw aanhangwagen vervoert. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld: Metaal, snoeiafval, (oud-)papier, stenen, afval of ander grof puin.

De logica erachter is dat deze ladingen niet vast te zetten zijn met spanbanden. Dus, kan dit niet, dan is een aanhangernet verplicht.

ZAND? LET OP: Indien je zand vervoert is een aanhangernet niet voldoende, hiervoor heeft u doek of zeil nodig.

Wanneer is een aanhangernet niet verplicht?

Kun je je lading wél vastzetten met spanbanden? Dan is een aanhangernet niet verplicht. Maar zoals eerder gezegd adviseren we je het toch om wél te doen. Het is nou eenmaal vaak veiliger.

Think before you drive

Overweeg je de aanschaf of het huren van een aanhangwagen, zorg er dan voor dat je gebruik maakt van de bovenstaande tips zodat je zeker weet dat je op veilige wijze te werk gaat.

Geef een reactie