Huis verkopen aan belegger: 5 Voordelen en Redenen waarom

Voordelen huis verkopen aan belegger

Zelf je huis verkopen wint in de afgelopen jaren erg aan populariteit. En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek als je kijkt naar de overspannen woningmarkt. Woningen zijn schaars en de prijzen lopen op. De meerwaarde van een makelaar voor een verkopende partij neemt dus af. Maar is zelf je huis verkopen wel de beste optie? En zijn de opbrengsten eigenlijk wel vergelijkbaar als je het zelf doet?

In dit blog lees jij 5 voordelen van het zelf verkopen van je huis. Zo krijg jij een goed beeld van de mogelijkheden om je huis te verkopen, mét of zonder makelaar.

Voordeel 1: Geen makelaarskosten, dus kostenbesparing

De daadwerkelijke opbrengst begint natuurlijk altijd bij de kosten die je initieel maakt. Als je je huis wilt verkopen met een makelaar moet je altijd makelaarskosten betalen. Ook wanneer je huis niet wordt verkocht. (Al is die kans in de huidige woningmarkt natuurlijk erg klein)

De makelaar rekent een vast bedrag voor het bepalen van de vraagprijs en voor het plaatsen van een advertentie op Funda. Daarnaast krijgt de makelaar ook een percentage van de verkoopprijs wanneer jouw huis is verkocht. Dit percentage verschilt per makelaardij. Als je je huis zelf verkoopt bespaar je in ieder geval veel aan makelaarskosten, want andere partijen die jouw huis kunnen opkopen rekenen geen makelaarskosten.

Voordeel 2: Hogere verkoopprijs bij verkoop aan investeerder

De verkoopprijs van je huis zal lager uitvallen wanneer je je huis verkoopt via een makelaar dan wanneer je je huis verkoopt bij een investeerder. De koper van jouw huis via een makelaar wil graag een zo laag mogelijke verkoopprijs betalen voor uw huis. Dat is tenslotte het belang van de kopende partij.

Hoewel het verkopen aan een belegger/investeerder niet erg ‘eerlijk en romantisch’ klinkt, levert het wel vaak een hogere verkoopprijs op. Een belegger geeft een eerlijk en marktconform bod. Een belegger heeft namelijk een andere kijk op een huis dan een particuliere koper. De bandbreedte is voor een belegger vaak groter.

Voordeel 3: kortere verkoopperiode, bij verkoop aan een belegger

Bij een makelaar kan het lang duren voordat je huis verkocht is, omdat de makelaar het niet zelf in de hand heeft. De koper van uw huis bepaalt of en wanneer diegene uw huis gaat kopen als er al een koper in beeld is. Een makelaar kan de verkoopperiode niet versnellen.

Bij het zelf verkopen van je huis, aan bijvoorbeeld een investeerder kan je huis binnen één week verkocht zijn. Investeerders zijn vaak mensen die alles snel regelen en beslissen, dus je hebt hiermee gelijk duidelijkheid. Dat maakt het makkelijk om ook de financiële begroting rond de aankoop van een eventueel nieuw huis rond te krijgen.

Voordeel 4: Geen bezichtigingen, bij verkoop aan een belegger

In het verkoopproces van een makelaar horen de bezichtigingen van potentiële kopers. Er kunnen wekenlang mensen bij je over de vloer komen om jouw huis te bekijken en een bod uit te brengen. Het is gebruikelijk dat jij als verkoper niet bij de bezichtigingen aanwezig bent, maar het huis moet er natuurlijk wel op zijn best eruit zien voor de potentiële kopers.

Het scheelt je veel tijd en moeite wanneer je je huis verkoopt een aan belegger, want wanneer een of meerdere beleggers langskomen voor één bezichtiging, dan zullen die gelijk aangeven wat ze voor plan hebben met jouw huis. Vervolgens is de verkoop vaak snel beklonken door het slagvaardig handelen van veel beleggers. Ze hebben tenslotte vaker met dit bijltje gehakt….

Voordeel 5: Direct duidelijkheid en veel meer sturing

Wanneer je je huis verkoopt via een makelaar weet je pas zeker dat het huis verkocht is wanneer beide handtekeningen op de koopakte staan. Én zelfs dan heeft de koper nog drie dagen bedenktijd. De meeste kopers gaan niet gelijk helemaal volle bak voor een huis en zullen altijd nog twijfelen, omdat het natuurlijk een grote aankoop is. De kopers kunnen nog veel onderhandelen over de verkoopprijs en onder de koop uit komen door verschillende ontbindende voorwaarden.

Als je je huis zelf verkoopt bij een investeerder heb je zelf de volledige zekerheid en duidelijkheid over de situatie en ben jij degene die bepaalt hoe het verkoopproces verloopt. De investeerder luistert naar jouw wensen en voorwaarden.

Opgesomd: voordelen huis verkopen aan een belegger

Nog een kleine opsomming van de voordelen van je huis verkopen aan een belegger…

De woningmarkt verandert continu, maar vastgoed is op de lange termijn altijd een goede investering voor beleggers. Waar dit vroeger voornamelijk in de randstad plaatsvond, zien we ook steeds meer investeerders actief in andere steden.

Beleggers kunnen in een overspannen woningmarkt nog altijd de beste optie voor jou zijn als verkopen partij. Zo zullen ze vaak een bod uitbrengen zonder ontbindende voorwaarde en hoeven ze niet in het huis te wonen na de aankoop.

Verkoop je je huis aan een investeerder dan zul je zien dat jouw huis meer oplevert in geld maar je tegelijk ook tijd en moeite bespaart ten opzichte van de verkoop bij een makelaar.

Een gedachte over “Huis verkopen aan belegger: 5 Voordelen en Redenen waarom

Geef een reactie