UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op september 27th, 2021 om 02:47 pm
In deze tijden van oververhitting op de woningmarkt, kan het een flinke stap zijn om op zoek te gaan naar een nieuw huis en je eigen woning te verkopen. Dat kan je allemaal zelf doen, maar je kan er ook voor kiezen om een makelaar in de arm te nemen. Een makelaar, zoals te zien is www.bruinsmakelaar.nl, helpt je door het hele proces en weet precies van de hoed en de rand, zodat je met een gerust gevoel de verkoop in kan duiken. Maar waar kan je van tevoren aan denken? Een paar tips.
Bespreek het plan
Vooraf is het verstandig om samen met de makelaar het plan van aanpak door te nemen. Dit plan geeft je een duidelijk beeld van wat je precies te wachten staat en hoe de makelaar het verkooptraject tot een succes wil maken. Een verkoopproces gaat immers via verschillende wegen en het is aan jullie om te bepalen welke wegen bewandeld gaan worden. Welke verkoopkanalen gaan jullie gebruiken? Hoe worden bezichtigingen aangepakt? Hoe wordt het huis omschreven? Hoe verloopt de onderhandeling? Het zijn allemaal vragen die vooraf met de makelaar doorgenomen moeten worden, als je wilt weten wat je kan verwachten als het proces eenmaal is begonnen. Duidelijkheid vooraf geeft rust en stelt de makelaar in staat om verwachtingen te scheppen, of juist te temperen.
Wat worden de kosten bij verkoop?
Zeker, er moet vooraf over geld gesproken worden. Dat is altijd belangrijk, omdat elke makelaar zijn eigen prijzen hanteert. Zo zijn er opstartkosten en courtage, maar je kan ook een vast bedrag afspreken. Wat belangrijk is, is dat je van tevoren hebt bepaald welk percentage van de verkoopsom naar de makelaar gaat bij de verkoop van het huis. Dat bedrag kan immers flink oplopen bij de gemiddelde verkoopprijs van een huis, waardoor het zeker scheelt in de kosten als je hier duidelijke afspraken over maakt waar beide partijen mee kunnen leven.
Wat gebeurt er als het huis niet verkocht wordt?
Het gebeurt tegenwoordig niet zo vaak, maar het kan natuurlijk zijn dat de makelaar niet slaagt in de opzet om het huis te verkopen. Ook dan moet er een plan klaarliggen, waar duidelijk in staat wat er gebeurt. Welke kosten worden alsnog in rekening gebracht? En wie trekt uiteindelijk de stekker eruit? Het kan gebeuren dat je huist zelf het idee hebt dat het allemaal te lang duurt en daarom wil overstappen naar een andere makelaar. Maar wat gebeurt er dan? Wat ga je aan je huidige makelaar betalen? Sommige makelaars rekenen immers kosten voor het vroegtijdig beëindigen van de overeenkomst, dus het is goed om te weten waar je aan toe bent als het allemaal niet volgens plan verloopt.
Kijk en vergelijk
Weet je het allemaal niet zeker, dan is het verstandig om verschillende offertes aan te vragen bij verschillende makelaars. Als je eenmaal een paar van die offertes hebt gezien, heb je een duidelijk beeld van wat het proces gemiddeld gezien gaat kosten. De ene makelaar zal andere voorwaarden stellen dan de andere en dat stelt je weer in staat om te bepalen welke offerte het beste bij jouw wensen past. Het is helemaal niet zo gek om serieus te vergelijken; een auto koop je meestal ook niet bij de eerste de beste testrit – je wilt vergelijken. Dat is met makelaars niet anders. Vraag daarom offertes aan van verschillende makelaars, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.