Akoestisch onderzoek laten uitvoeren door professional

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 9th, 2021 om 06:40 pm

Lees over akoestisch onderzoek uit laten voeren door professional, wat steeds vaker en om meer reden aan het gebeuren is. Over geluidshinder is veel gepubliceerd, en daardoor is iedereen ‘kenner’ over de gevolgen, maar is geluidsoverlast vooraf in te schatten? Daar kom je achter met AKMA akoestisch onderzoek.

Niet alleen windmolens en snelwegen

Geluid van verkeer valt pas op als het er niet meer is. De waddeneilanden Vlieland en Schiermonnikoog zijn autovrij, aldaar zou je een geluidsopname kunnen maken van een fanfare en hoe die dan vroeger zou klinken, want ook in de verte hoor je geen geraas van verkeer. Hieruit zou je kunnen concluderen dat geluiden wennen, maar daar moet je voorzichtig mee zijn. Mensen kunnen letterlijk doodziek worden als zij in de buurt van hun boerderij een windmolen hebben staan om elektriciteit op te wekken, en dan komt de vraag; waarom niet eerst akoestisch onderzoek laten uitvoeren door professional, en dan pas de windmolen plaatsen? Iedereen weet toch van tevoren dat een windmolen verschillende geluiden maakt, en zoiets als een diepe brom gaat door de isolatie heen een woning in.

Waarom niet alle onderzoeken in één?

Akoestisch onderzoek laten uitvoeren door professional is vaak één van de vele onderzoeken. Als er een project opgestart moet worden, bijvoorbeeld er moet ergens een bedrijventerrein komen, dan komt er een archeologisch onderzoek of er in de bodem geen verborgen schatten zitten. Tevens komt er een ecologisch onderzoek of het project geen milieuschade zal geven, en dan los akoestisch onderzoek laten uitvoeren door professional. Het zou inderdaad handiger zijn als er één onderzoeksbureau zou zijn die in opdracht van bijvoorbeeld de provincie één rapport zal maken waarin het geheel meegenomen zal worden. Qua prijs zal het niet zoveel uitmaken, dat ene bureau moet immers alle kennis in huis hebben.

Er is al veel verbeterd

Er zijn goede innovaties gedaan als het gaat om geluid. Zo’n veertig jaar geleden liep een snelweg door een stad zonder geluidswallen en schermen. Later kwamen er geluidswallen maar die waren te laag, de woningen naast de snelweg waren beneden stil, maar op de bovenverdieping hoorde je het verkeer langsrazen. Akoestisch onderzoek laten doen door professional is dus in feite nooit niet voor niets geweest want er kwamen uitvindingen. Het is ook vaak te zien, en dan vooral langs snelwegen die langs steden lopen. De weg zelf is ongeveer in 1970 gerealiseerd, en de geluidswal daarnaast tientallen jaren later. Akoestisch onderzoek laten doen door professional is dus vaak slim.

Geef een reactie