Tuinonderhoud in de zomer

Tuinonderhoud is een klus voor alle seizoenen als je het hele jaar door van een fraaie tuin wil genieten. Niet alle planten zijn namelijk hetzelfde en dus ben je eigenlijk altijd wel bezig. Daarnaast verschillen de onderhoudswerkzaamheden in de zomer met die in het voor- en najaar. Hieronder vertellen we je wat je in de zomer allemaal zoal moet doen!

Snoeiwerk

Er groeit veel in de zomer, dus snoeien is een onvermijdelijke klus. Planten en hagen die in de zomer wel een snoeibeurt kunnen gebruiken, zijn onder andere rozenstruiken, taxushagen, beukenhagen, haagbeuken en de laurier. Houd er alleen wel rekening mee dat je niet in de volle zon gaat snoeien, want gesnoeide takken zijn extra kwetsbaar voor fel zonlicht. Ze kunnen dan uitdrogen en zelfs verbranden, waardoor de tak niet meer in staat is om verder te groeien. Bewaar het snoeiwerk daarom liever voor een bewolkte dag.

Gazon groen houden

Ook het gazon moet natuurlijk netjes gehouden worden, want daar maak je in de zomer ook volop gebruik van. Maai het gras een tot twee keer per week, maar wees er voorzichtig mee als het droog is. Wanneer het een tijdje niet geregend heeft, kun je beter wachten met maaien (of het in ieder geval niet te vaak doen). Het gras kan anders te erg uitdrogen. Wordt er regen voorspeld, strooi dan nog even snel gazonbemesting en graszaad van tevoren. Dit houdt het gras gezond en groen. Sproeien doe je het beste ’s avonds of vroeg in de ochtend, omdat het gras anders kan verbranden als de zon te fel schijnt.

Planten voeden

In de zomer wil je genieten van alle planten omdat je veel buiten zit. Geef je planten daarom ook de nodige aandacht. Snoei ze op tijd bij en geef ze regelmatig water als het niet regent. Kunstmest zorgt voor extra voeding. Als je alles goed doet, dan staat de hele tuin binnen no time in volle bloei. Dit geeft de boel vanzelf een gezonde uitstraling. Als je hele hoge planten hebt, dan kunnen deze soms bezwijken onder hun eigen gewicht. Dit is te voorkomen als je deze planten ondersteunt door ze op te binden aan een stok, want dan blijven ze beter rechtop staan.

Vijver schoon en gezond houden

Ook vijvers kunnen wel een schoonmaakbeurt in de zomer gebruiken. Vijvers krijgen snel last van kroos, waar planten overwoekerd worden. Schep het dus er op tijd uit met een netje. Zo krijgt het water en alles wat erin leeft weer voldoende zuurstof. Kijk ook uit voor algen. Dit overmeestert de vijver ook makkelijk en zorgt voor troebel water, dus moet je algen ook snel uit het water wegscheppen. Zo houd je de vijver gezond!

Geef een reactie