Alles over tuinkabouters

We kennen ze natuurlijk allemaal wel, tuinkabouters. Die schattige, leuke, kleurige, maar ook soms stoute of boze beeldjes die de tuinen van veel mensen sieren. In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten tuinkabouters die er zijn, en waarom je zou moeten overwegen om er eentje, of meerdere, in je tuin te zetten.

tuinkabouters

Geschiedenis

Waar komen tuinkabouters eigenlijk vandaan? De eerste die op het idee kwam was Phillip Griebel, een Duitser die ze rond 1880 ging maken. De achterliggende gedachte was om verschillende mythen over kabouters een gezicht te geven. Eén van die mythen ken je wellicht: kabouters die mensen ’s nachts helpen door hun tuin op orde te brengen.

Tip: Kabouter Vrouw Kopen | Dames Tuinkabouters | Morgen in Huis

Soorten tuinkabouters

Tuinkabouters vind je in allerlei soorten en maten. Van heel klein tot erg groot, en in alle kleuren van de regenboog. De meesten hebben een baard, dragen een puntmuts en vaak hebben ze voorwerpen in hun handen zoals bijvoorbeeld een:

  • kruiwagen
  • schep
  • plunjezak
  • hengel

Uiteraard zijn er ook ‘modernere’ varianten zoals bijvoorbeeld een tuinkabouter op een motor of eentje met een broodje hamburger in zijn handen. Je kunt zelfs stoute exemplaren vinden die hun tong uitsteken of die een middelvinger opsteken. Je zou dus heel goed kunnen zeggen dat tuinkabouters met hun tijd meegaan.

Er zijn ook tuinkabouters te vinden voor in huis en er zijn speciale tuinkabouters te vinden voor bij een vijver. Je kunt dan denken aan een tuinkabouter met een hengel, maar ook aan bijvoorbeeld een beeld van een schildpad. Als je goed zoekt kun je zelfs tuinkabouters vinden in een bootje of op een luchtbed.

Doe-het-zelf

Een leuk idee voor de creatieve lezers kan zijn om zelf tuinkabouters te beschilderen. Er zijn winkels die terracotta-tuinkabouters verkopen. Je kunt ze dan vervolgens zelf gaan beschilderen met acrylverf, die verkrijgbaar is in alle kleuren die je maar kunt bedenken. Als je ze in de tuin wilt zetten moet je ze daarna nog wel afwerken met een laagje buitenvernis. Je kunt er ook nog voor kiezen om ze niet te beschilderen. Een terracotta-tuinkabouter staat leuk tussen bijvoorbeeld wat potten of tuingereedschap.

Uitgelicht: Tuinkabouter 50 CM Kopen | Kabouters 50 centimeter

Tot slot

We kunnen tot de conclusie komen dat tuinkabouters in de tuin zetten een heel leuk idee kan zijn, en dat er talloze mogelijkheden zijn. Je kunt kant-en-klare exemplaren kopen maar creatieve mensen kunnen zich uitleven door ze zelf te beschilderen. Eén ding is zeker: ze zullen je tuin zeker opfleuren. En wie weet kloppen de mythes…en helpen ze je om de tuin te onderhouden…

Geef een reactie