De beste verlichting voor in je aquarium

Vele mensen kopen een aquarium met vissen, omdat ze denken dat vissen makkelijke dieren zijn. Zo worden er nog steeds vissen in een kleine kom gegooid, zonder filter of verlichting. Maar ook kleine wezens zoals vissen hebben goede verzorging nodig! Daar hoort bijvoorbeeld ook verlichting bij. Als je de juiste verlichting hebt voor je aquarium, kunnen je vissen een langer en beter leven leiden. Verlichting in je aquarium kan namelijk de groei van algen remmen en aquariumplanten stimuleren om te groeien. Het enige lastige eraan is dat je al snel te veel of te weinig licht gebruikt voor je aquarium, waardoor het averechts werkt! Op die manier krijgen algen juist de kans om te groeien.

aquarium

Hoeveel verlichting is goed?

Er zijn mensen die denken laat ik maar gewoon veel verlichting gebruiken, dan komt het vast goed. Maar pas hier mee op! Er kan namelijk teveel licht zijn, en het gevolg hiervan is dat je aquariumplanten juist harder gaan groeien. Dit zorgt er voor dat de voedingsstoffen sneller verbruikt worden, waardoor je veel meer bemesting en CO2 nodig hebt. Er zal dus uiteindelijk een voedingsstoffentekort komen, waardoor je planten slechter gaan groeien. Het gevolg hiervan is een algenexplosie, en dat wil je natuurlijk niet!

Tip: Aquarium LED Verlichting Kopen | 100% Waterdichte Lampen

Te weinig licht is natuurlijk ook niet goed, dit leidt namelijk tot een zwakke groei van je planten. Uiteindelijk zal de zuurstofproductie dalen, wat gevolgen kan hebben voor je vissen. Zij komen uiteindelijk zuurstoftekort, waardoor zij naar lucht gaan happen.

Maar hoeveel licht heb je dan wel nodig? Om het grofweg uit te rekenen, kun je de Watt per liter regel toepassen. Dus, tussen de 0,5 en 1 Watt per liter is voldoende. Maar let wel op dat deze meting niet nauwkeurig is! Wil je het precies weten? Gebruik dan de PAR-meter. Zet je verlichting ongeveer tussen de 6 en 10 uur per dag aan. De merken die eigenlijk altijd wel goed zijn voor je aquarium, zijn de merken Juwel en Eheim.

Uitgelicht: Nachtverlichting Aquarium LED | Realistische Dag en Nacht Verlichting

Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig je verlichting te controleren. TL-buizen slijten namelijk na verloop van tijd, dus het is aan te raden om elk jaar je verlichting te controleren. De intensiteit van je verlichting neemt namelijk geleidelijk af, waardoor ze je planten niet meer voldoende kunnen voeden. Heb je geen zin om ieder jaar je verlichting te vervangen? Kijk dan eens naar LED-verlichting voor je aquarium. Deze lampen gaan meestal langer dan 10 jaar mee!

Geef een reactie