Alles wat je nog niet wist over een houten schutting

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op september 27th, 2021 om 02:44 pm

Zit jij erover na te denken om een houten schutting te plaatsen? Ga dan eens naar de Houthandel in Drenthe? Hier vind je verschillende soorten hout. Wil jij de beste keuze maken en je een beetje inlezen over welke soorten hout er zijn en waar ze vandaan komen? Na het lezen van dit artikel ben jij helemaal op de hoogte.

Soorten hout op een rijtje

Als we kijken naar soorten hout, beschikt iedere soort schutting over zijn eigen uitstraling. Grenen is een populaire houtsoort. Dit komt vooral door de natuurlijke uitstraling en het lichtgewicht hout. Door het geïmpregneerde hout heeft het een hoge duurzaamheid en gaat het heel wat jaren mee. Het Vuren hout dat afkomstig is van de fijnspar lijkt op het Grenen, echter is het net iets fraaier en daarmee ook prijziger. 

Een opkomende houtsoort is Douglas hout. Dit hout is afkomstig uit onze eigen bossen en gaat onbehandeld wel 15 jaar mee. Ook heeft het geen milieuvervuilend transport nodig waardoor het nog milieuvriendelijker is! 

Ga je voor echte kwaliteit? Kies dan voor een hardhouten schutting. Deze houtsoort gaat wel 25 jaar mee en is erg sterk. Deze houtsoort is ten opzichte van de andere soorten warm van kleur en daarmee toch wel uniek.

Waar komt hout eigenlijk vandaan?

Grenenhout komt uit gebieden in Duitsland, Polen en de Baltische Staten. Grenen heeft een groot groeigebied met verschillende klimaatomstandigheden wat leidt tot veel soorten grenen. Vurenhout komt meestal uit Scandinavië en Noord-Europa. Dit is goed voor de duurzaamheid van het hout omdat het hier een stuk kouder is, wat goed is voor de duurzaamheid. Het hout groeit hierdoor langzamer en gaat langer mee. Douglas hout wordt gewoon gekapt in beheerde bossen in Nederland en in de landen om ons heen. Hardhout moet de langste rit afleggen en wordt met name uit de tropische regenwouden gehaald.

Keurmerken voor duurzaam hout 

Er zijn twee internationale keurmerken voor de duurzaamheid voor hout, namelijk FSC en PEFC. Zij staan willen duurzame bossen in stand houden en vernietiging voorkomen. 

Wil jij weten of het hout dat jij koopt uit duurzame bossen komt? Kijk dan of het nummer van handelsketen CoC op de factuur staat en onder welk certificaat het valt. Dit keten laat zien hoe het proces van boomkap tot eindproduct loopt. Wanneer er een schakel mist, verliest het hout haar keurmerk.

Geef een reactie