UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op september 27th, 2021 om 02:46 pm
Het is nu september en de kruidnoten, chocoladeletters en andere sinterklaas lekkernijen liggen alweer een tijdje in de schappen. Waar deze lekkernijen eerst gebonden waren aan het winterseizoen en de koude november en december maanden komt het snoepgoed nu al in de zomer in de schappen.
Het lijkt wel elk jaar iets eerder te komen, maar waarom?
Als de veranderingen zo doorgaan zijn straks door het hele jaar heen de kruidnoten en chocoladeletters te kopen. Is dit wat Nederland wil? De producenten van de lekkernijen halen enorme winsten met deze seizoen producten, zoveel dat ze door het uitbreiden van de verkoop periode hopen nog meer te verdienen. Toch is te merken dat in de zomer de sinterklaas producten veel minder stormlopen dan in de koude maanden rondom sinterklaas. Het is dus vooral vanuit winstperspectief dat het steeds vroeger wordt. Alleen Bolletje verkoopt al jaarlijks 2,7 miljoen kilo kruidnoten.
De meningen in Nederland zijn verdeeld, voor sommige kunnen de lekkernijen niet vroeg genoeg komen en vinden de producten in elke periode heerlijk. Andere zijn meer traditie gericht en vinden het veel te vroeg om in de sinterklaas sferen te komen.
Hoezo niet de andere feestdagen dan ook?
Er zijn genoeg feestdagen die specifieke lekkernijen hebben. In april hebben we bijvoorbeeld Pasen met veel paaschocolade. De paaseitjes komen ook niet al rond November in de schappen, of wordt dit de volgende stap van de leveranciers en productie partijen. Maar ook over deze feestdagen gaan de nieuwsartikelen al los ”Ongelooflijk: de paaseitjes liggen alweer in de schappen” of ”Kerst is net voorbij en de volgende dikmakers zijn er alweer!”
De liefde voor traditie
Al ben je op ene streng dieet of eet je maanden gezond, je kan de december maand niet doorkomen zonder een pepernootje, met de Pasen een paaseitje of met oud en nieuw een oliebol. In ons onder bewust zijn zijn deze feestdagen een verbinding tussen eettradities en mooie herinneringen. Omdat veel mensen het er nou eenmaal bij vinden horen bezwijken we weer een keer en genieten we vol van de lekkernijen. Dit is natuurlijk een goudmijn voor de productie partijen zoals bijvoorbeeld Bolletje en daarom proberen ze steeds vroeger te profiteren van onze liefde voor traditie.