Bescherm uw gehoor tijdens het klussen

We leven in een lawaaierige wereld. Sommige geluiden kunnen ons gehoor beschadigen, wat kan leiden tot gehoorverlies, oorsuizen (oorsuizen) en communicatieproblemen, vooral bij achtergrondgeluid. Permanente, door geluid veroorzaakte gehoorschade is ongeneeslijk.

Beperk blootstelling aan lawaai

Elk geluid met een hoog volume – meer dan 85 decibel of dB (A) – kan permanent gehoorverlies, tinnitus of beide veroorzaken. Bij het klussen dragen we snel werkhandschoenen of zetten we een veiligheidsbril op, maar gehoorbescherming wordt snel vergeten. Nochtans maken gereedschap en machines schadelijke geluiden. Met eenvoudige bescherming, draag je zorg voor je hoorzintuig en voorkom dat je later een gehoorapparaat nodig hebt.

Welk type oorbescherming moet ik kiezen?

Blootstelling aan hard geluid is de op een na grootste oorzaak van gehoorverlies, na ouderdomsschade aan het binnenoor. Er bestaat een uitgebreid aanbod oordoppen,maar…zorg wel dat ze u voldoende bescherming bieden. Kies er een met een SNR-cijfer van ten minste 20 dB. Oordopjes kun je snel vervangen en zijn niet duur. Let wel dat ze hygiënisch en correct worden ingebracht, zonder stof en verf aan de handen! Zorg ervoor dat de oordoppen zijn ontworpen voor gehoorbescherming. Veel oordoppen die worden verkocht door apotheken en sportwinkels zijn ontworpen om te zwemmen of om irriterend achtergrondgeluid te verminderen en beschermen niet effectief tegen schadelijke geluidsniveaus.

Hoe zit het met geluidsdempende koptelefoons?

Oorbeschermers of gehoorbeschermers zien eruit als grote koptelefoons. Harde cups passen over je oor en zijn aan je hoofd verzegeld met zachte kussens op hun randen. Standaardmodellen bieden een vergelijkbare mate van bescherming als standaard oordoppen, maar u kunt oorkappen krijgen die een hogere demping bieden. Sommige oorbeschermers zijn ontworpen om op alle frequenties dezelfde demping te bieden, zodat u spraak en alarmen duidelijker kunt horen. Een nadeel is dat ze duurder zijn en irritant bij warm weer. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat u de beste gehoorbescherming gebruikt voor uw klusjes. Draag het dan elke keer dat u wordt blootgesteld aan geluidsniveaus boven 85 dBA. Je oren zullen je bedanken!

Geef een reactie