Betonlatei 100×150 mm

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het plaatsen van een betonlatei van 100×150 mm. Als het om nieuwbouw gaat, is het veel gemakkelijker om de steen op de muuropening te plaatsen. Als de muur moet worden gebroken om een nieuwe muuropening te installeren, moet je uiterst voorzichtig zijn.

De draagkracht van de muur

De eerste stap is om te onderzoeken of het een dragende muur of een scheidingswand is. Als er constructietekeningen zijn, kun je deze het beste bekijken. Het verschil is eenvoudig te bepalen. Als het een gipskartonwand of cellenbetonwand is, is het een tussenwand en geen dragende wand. Is de muur echter van baksteen en heeft deze een dikte van minimaal 10 cm, dan is de muur een dragende muur.

Mocht je vragen hebben over de dikte van de muur, dan kun je gaten in de muur boren om de dikte te achterhalen. Het is aan te raden om een ervaren vakman in te huren omdat hij het draagvermogen van de muur kan bepalen en kan aangeven welke muuropening gebruikt moet worden en hoeveel ondersteuning er nodig is.

Een betonlatei 100×150 mm plaatsen

Met de scheidingswand kan eenvoudig een opening in de wand gezaagd worden en kan een betonlatei 100×150 mm boven de deur geplaatst worden. Omdat de overspanning klein is, is ondersteuning in de meeste gevallen niet nodig.

Bij dragende wanden is de situatie anders, omdat door openingen de drukverdeling moet worden gewijzigd. In sommige gevallen, tenzij de muur dik genoeg is en er twee helften kunnen worden gebruikt, moet in sommige gevallen betonlatei 100×150 mm worden gebruikt.

De minimale dikte van de muur is 22 cm en er kunnen tweeënhalve steen gebruikt worden. Hiervoor wordt eerst aan één zijde een opening gevormd. Dit betekent dat er aan beide zijden halfwandige openingen zijn. Als de muur bijvoorbeeld 22 cm dik is, wordt een opening van 11 cm gevormd. Vervolgens kan er een smallere stalen balk in worden geplaatst. De open ruimte tussen de balk en het bestaande metselwerk moet worden opgevuld met krimpvrij cement

Geef een reactie