Blokhut maken? 10 Tips Voor Een Geweldig Blokhut Design

In deze blog lees je alles wat je moet weten over het interieur design als je een blokhut gaat kopen.

Blokhut-maken

1. Het decor moet bij de logs passen

Bij het decoreren moet je er rekening mee houden hoe het decor dat je kiest, past bij de logstijl en de algemene stijl van jouw blokhut. Hoewel niemand een bepaalde decoratiestijl zou specificeren als specifiek voor één houtblokstijl, past een bepaald decor beter bij bepaalde houtprofielen en bouwtechnieken.

Rustieke en casual stijlen werken vaak het beste met ruw geschilde en donkergekleurde stammen. Traditionele meubels passen goed bij de met de hand uitgehouwen zwaluwstaartconstructie. En een eigentijdse inrichting past goed bij ronde, gladde wanden met lichte afwerkingen.

2. Gipsplaten als tussenmuur

Soms kan een blokhut erg klein of donker aanvoelen. Hoewel de buitenmuren doorgaans van stammen gemaakt zijn, kan je overwegen om ten minste een deel van de binnenmuren te bouwen van gipsplaten of andere houten platen. Gladgestreken muren zorgen voor een onderbreking van de stammen en maken plaats voor kunst aan de muur, decoratief behang en verf (en het is soms ook nodig voor het verbergen van leidingen en bedrading).

3. Hoge muren hebben visuele verlichting nodig

Een hoge muur gebouwd met kleine boomstammen kan in een blokhut een groot en kaal aanvoelen zonder onderbrekingen. Om een visuele laag te creëren en lege verticale ruimte in evenwicht te brengen, kan je overwegen een of meer grote, aantrekkelijke wandlampen te bevestigen die in de kamer schijnen. Op dezelfde manier kun je een lange, ononderbroken uitgestrekte houten muur opbreken door grote wandtapijten, quilts en vloerkleden op te hangen.

4. De muren opfleuren helpt ook

Behalve elektrische verlichting zijn er nog andere dingen die je kan doen om donkere interieurs op te fleuren. Je kan de boomstammen in een lichtere kleur beitsen. Door een muren te voorzien van een lichte kleur verlicht je direct de hele kamer in de blokhut.

Geef de kieren een lichtere tint met een likje lichte verf. Verf het houten plafond wit of bedek het met bamboematten, zachte suède kleden, plafondtegels of misschien reliëfbehang (en eventueel geschilderd behang). Wil je meer opties? Probeer bestaande ramen te vergroten of licht de raambekleding op met lichte, met stof beklede luifels.

5. De zon kan gevaarlijk zijn

Omdat eigenaren die een blokhut kopen vaak een hoge prijs betalen om een bouwplaats met een spectaculair uitzicht te krijgen, is er een neiging om zo min mogelijk zonnewering te plaatsen zoals zonneschermen of gordijnen voor de ramen. Afhankelijk van waar je woont en de blootstelling van de blokhut, kan dit een grote fout zijn. Blokhutten kunnen gevoelig zijn voor schadelijke ultraviolette stralen die het interieurhout en meubilair kunnen aantasten.

Als jouw gekochte blokhut nog in aanbouw is, overweeg dan om ramen te installeren met speciale low-E-coatings, meerdere lagen beglazing of getinte ramen. Elk van deze vermindert de hoeveelheid ultraviolet licht dat door de ramen van de blokhut naar binnen kan komen. Overweeg ook om zonneschermen te gebruiken om problemen met bestaande ramen te verminderen. Gemaakt van platte, wasbare, synthetische materialen, zijn deze schermen uitzonderlijk duurzaam en bieden deze voldoende bescherming voor je blokhut tegen uv straling.

6. Maak de meubels niet te groot

In blokhutten zie je vaak grote kamers met hoge plafonds. Dergelijke kamers vragen vaak om grotere meubels. Dit is logisch, want stevige meubels passen bij de statuur van houten muren, terwijl overvolle stoelen en zachte kussens comfort en intimiteit uitnodigen. Houdt er wel rekening mee dat het soms ook te groot kan worden. Vooral in een grote ruimte is het soms beter om de ruimte onder te verdelen in kleinere secties die ieder een eigen functionaliteit hebben. Maak hierbij gebruik van verschillende soorten meubels.

7. Elke kamer heeft een hoofd onderdeel nodig

Creëer waar mogelijk kamers met een dramatisch element dat de aandacht trekt. Het kan van alles zijn, van een groot raam tot een prominente open haard, een prachtige trap tot een opvallende kroonluchter. In extra grote ruimtes heb je vaak meer dan één punt om rond te plannen, zoals een open haard aan het ene uiteinde van een kamer en een adembenemend uitzicht door een raam aan de zijkant.

Je kan die elementen benadrukken om kamers te creëren voor specifiek gebruik. Het ene meubelarrangement kan bijvoorbeeld een nachtelijke ontspanning rond de open haard aanmoedigen, terwijl een ander je misschien uren met een verrekijker van het uitzicht kan laten genieten.

8. Het dempen van de muren zal de akoestiek verbeteren

Hoewel de akoestiek in blokhutten fantastisch kan zijn, verschilt de architectuur van logs van conventionele constructie op manieren die een scherpzinnige audioliefhebber in overweging wil nemen. Geluidsgolven kunnen rondkaatsen op hobbelige muren, waardoor het moeilijk is om hun richting te controleren. Probeer grote meubels en zware gordijnen te installeren om deze dwalende golven te absorberen en te verspreiden. Boekenkasten aan het einde van een kamer, wandkleden en wandtapijten helpen ook.

9. De kamers in een blokhut moeten veelzijdig zijn

Gebruik de ruimtes binnen je blokhut op een creatieve manier door kamers met meerdere funcionaliteiten te maken. Een slaapbank op kantoor of een kast met een neerklapbaar bureau in de logeerkamer is een voor de hand liggende manier om ruimte en functie te laten overlappen.

Maar hoe zit het met het installeren van een afvoer in de vloer van de bijkeuken, zodat je de honden kunt afspoelen? Of voeg plexiglas ramen en wanden toe aan de veranda. Gecombineerd met een heater kan je dan in elk seizoen genieten van een etentje op de veranda voor je blokhut.

10. Houdt bij het kopen van een blokhut rekening met verlichting

Houtblokken zijn meestal donkerder dan gepleisterde, geverfde of behangen muren. Bovendien is het gereflecteerde licht doorgaans warmer dan bij andere soorten huizen. Dat betekent dat er meer licht nodig is om hetzelfde verlichtingsniveau te bereiken. Dit is vooral een probleem in hoge ruimtes met opvallende spanten en balkwerk.

Denk goed na over wat voor verlichting je nodig hebt en voeg indien nodig extra verlichting toe aan het plafond. Plan dit voor dat je je blokhut koopt. Het aanleggen van verlichting relatief goedkoop voordat de de muren gebouwd zijn en het dak erop gaat, maar achteraf aanbrengen niet!

Geef een reactie