Houtrot reparatie, pak je zo aan!

Heb je houtrot opgemerkt en weet je niet hoe je dit het beste kunt aanpakken? Deze vijf stappen helpen je om houtrot te elimineren voordat het je volledige meubels, kozijnen, ramen in gevaar brengt.

Stap 1: Identificeer houtrot

De eerste stap om houtrot aan te pakken, is door het probleem te identificeren. Als je er niks aan doet en het laat doorgaan, kan het houtrot zich verspreiden, waardoor je mogelijk structurele schade kunt oplopen, afhankelijk van de locatie van het houtrot.

Stap 2: Verwijder het houtrot

Gebruik een smalle beitel of schroevendraaier om beschadigde plekken te vinden (rotte plekken zijn merkbaar zachter). Weet dat houtrot vaak voorkomt onder verf, dus ga er niet van uit dat er niks aan de hand is omdat het oppervlak er goed uitziet. Schraap grote brokken houtrot weg met een beitel.

Stap 3: Week het hout

Nadat je al het houtrot hebt verwijderd, breng je een houtversterker aan. Herhaal deze stap totdat het hout de versterker niet meer absorbeert (meestal na drie tot vier toepassingen). Veeg nadien wat overtollig is weg.

Tip: boor gaten in het gebied van houtrot om het indringen van de houtversterker te verbeteren. Het vullen van gaatjes gaat gemakkelijker met een knijpfles met tuit.

Stap 4: Bescherm het hout

Bescherm het hout ongeveer een week tegen regen voordat je de houtrotvuller aanbrengt. Ruw eerst het hout op met grof schuurpapier of een staalborstel, want de vuller hecht het beste aan kaal, ruw hout.

Stap 5: Breng de houtrotvuller aan

Herstel nu ontbrekende delen met EAZYFIX houtrotvuller. Duw voor diepe gaten de houtrotvuller met een schroevendraaier gedeeltelijk in het hout om de vuller te verankeren. Pas deze actie meerdere keren toe, telkens nadat de vorige laag nog lichtjes plakkerig is.
Van zodra de houtrotvuller volledig is opgedroogd, kun je het vlak schuren met schuurpapier of naar de vorm dat het moet hebben. Afhankelijk van de temperatuur heb je over het algemeen ongeveer 10 tot 15 minuten om te werken voordat de houtrotvuller begint uit te harden. Na vier uur kan je het herstelde hout schilderen.

Geef een reactie