Bomen snoeien doe je zo

Wil jij een aantal bomen in jouw tuin snoeien? Bomen snoeien is een vak apart. Zo kan het snoeien van bomen niet het hele jaar door uitgevoerd worden, maar slechts een paar maanden per jaar. Bovendien verschilt de snoeiperiode per soort boom. Wil jij zeker weten dat je het bomen snoeien op de juiste wijze uitvoert? Wij hebben alles wat je moet weten over bomen snoeien voor je op een rijtje gezet.

snoeien

Wanneer moet je bomen snoeien?

De beste tijd om een boom te snoeien verschilt sterk per boom. Zo kunnen ABC-bomen het beste pas gesnoeid worden als ze volledig in het blad zitten, om het bloeden van de bomen te voorkomen. Bomen die niet in de ABC-bomencategorie vallen kunnen het beste in de winter gesnoeid worden. In de winter zijn die bomen in de winterrust, waardoor ze geen hinder ondervinden van het snoeien. Bovendien zie je in de winter beter welke takken je weg moet snoeien. Voor het snoeien van fruitbomen gelden weer andere regels. Zo kunnen pitvruchtbomen het beste tussen januari en maart gesnoeid worden, maar moeten steenvruchtbomen juist pas ná de bloei worden gesnoeid. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar het boomsoort en eventueel wat research te doen voordat je begint met snoeien.

Hoe moet je bomen snoeien?

Het snoeien van kleinere bomen kan eenvoudig worden uitgevoerd met behulp van een ladder, een snoeischaar, een boomzaag of een boomschaar. Let er op dat je de takken niet te ver terugsnoeit en het oppervlak van de snoeiwond altijd zo klein mogelijk houdt. Snoei takken altijd terug naar de basis (dus zo dicht mogelijk bij de stam), zonder te dicht op de stam te snoeien of een kapstok te creëren. Het snoeien van een grotere boom is een lastigere klus, die alleen kan worden uitgevoerd met een hoogwerker of door in de boom te klimmen. Omdat het snoeien van grote bomen veel gevaren kent, is er specifieke vakkennis nodig om deze klus uit te voeren. Beschik je niet over deze kennis? Dan is het voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van jouw omgeving af te raden om het bomen snoeien zelf uit te voeren.

Bomen laten snoeien door een ervaren boomverzorgingsbedrijf

Wil jij een aantal bomen in jouw tuin of op jouw perceel snoeien, maar heb je geen groene vingers of ontbreekt het jou aan de vereiste kennis? Dan is het aan te raden om het bomen snoeien over te laten aan een professioneel boomverzorgingsbedrijf. Een professioneel boomverzorgingsbedrijf beschikt over de juiste kennis en materialen om het bomen snoeien op de juiste wijze uit te voeren. Jouw bomen laten snoeien door een professional voorkomt onveilige situaties en zorgt ervoor dat jouw bomen in topvorm blijven.

Geef een reactie