UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 9th, 2021 om 06:26 pm
Bij het kopen van een woning kan een bouwkundig rapport helpen in het proces. Maar wanneer is het beste moment voor het aanvragen van een bouwkundige keuring? Op welk moment is dit het handigste? Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Dit hangt echt af van de omstandigheden van het geval. Maar we kunnen je wel een aantal handvatten bieden.
Wat is een bouwkundige keuring?
Bij een bouwkundige keuring wordt het huis van top tot teen geïnspecteerd, waardoor je meer inzicht krijgt in de staat en daarmee ook in de waarde van het pand. Dit kan natuurlijk handig zijn om te weten. Je wilt niet een huis kopen waar binnen de kortste keren verborgen gebreken boven tafel komen.
Wanneer vraag je aan bouwkundige keuring aan?
Het aanschafproces van een woning verloopt in verschillende fases. Eerst heb je wat we hier maar even de voorbereidende fase noemen. Je ziet een woning waarin je geïnteresseerd bent. Je meldt je aan en gaat de woning bezichtigen. Als dit bevalt ga je in gesprek met de verkoper over de mogelijkheden. Nu gaat er gesproken worden over een prijs. Als daarover overeenstemming wordt bereikt komt er een koopcontract, waarna je nog 3 dagen wettelijke bedenktijd hebt. Let er wel op dat het goed mogelijk is dat de verkoper met meerdere potentiële kopers in gesprek is. Op welk moment is het handig om over die bouwkundige keuring te beginnen? Hieronder geven we ons advies. Wil je direct een bouwkundige keuring aanvragen? Dat kan gemakkelijk bij Huiskeur, deze partij is werkzaam door heel Nederland en hanteert een laag tarief voor bouwkundige keuringen.
Keuring vóór het bod
Je kan eigenlijk pas een bod uitbrengen als je weet waarop je gaat bieden. Een huis kan er prachtig uitzien maar vanbinnen zo rot zijn als mis. Een bouwkundige keuring kan daarin inzicht bieden. De expert weet precies waarnaar hij moet kijken. Aan de hand van deze informatie kan je een beter bod doen en weet je zeker dat het een woning betreft waar je ook echt een bod op wilt doen. Energie verspillen doet niemand graag en dan gaat jouw echte droomhuis niet aan jouw neus voorbij. Om nu al een onderzoek te laten doen heeft ook nadelen. Een bouwkundig onderzoek kost immers geld, vaak heb je het dan wel over een paarhonderd euro. Als je die nu al inzet maak je misschien kosten voor een woning die je niet eens meer wilt kopen of waarbij een andere koper een hoger bod doet. Je loopt dus wel het risico dat je ergens onnodig kosten in steekt.