Dakbedekking in alle soorten en maten

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op maart 3rd, 2022 om 03:42 pm

Wist je dat er veel verschillende soorten dakbedekking zijn? Wanneer je nieuwe dakbedekking nodig hebt, heb je dus veel keuze. Ieder type dakbedekking heeft zijn eigen eigenschappen en uitstraling. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten dakbedekking, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken wanneer je toe bent aan nieuwe dakbedekking. Laat de dakbedekking vervangen door een ervaren dakdekker. Dakbedekking heeft namelijk een enorm belangrijke functie in het beschermen van je woning.  

Dakbedekking plat dak

Er zijn vier soorten dakbedekking die geschikt zijn voor platte daken, namelijk: EPDM, bitumen, pvc en een groendak. Dakbedekking voor een plat dak is goedkoper dan voor een hellend dak, omdat deze dakbedekking makkelijker te vervangen is. Wel is deze dakbedekking eerder aan vervanging toe, omdat het meer wordt blootgesteld aan weersomstandigheden.

 

  • EPDM: een elastische, waterdichte, Uv-bestendige en onderhoudsvriendelijke soort dakbedekking. Kost gemiddeld €60,- tot €80,- per m² en heeft een levensduur van 30 tot 50 jaar.
  • Bitumen: meest populaire, kwalitatief goede en budget-proof optie. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en type afwerking. Heeft een levensduur van 20 tot 30 jaar en kost €40,- tot €60,- per m².
  • Pvc: is een sterke, elastische soort dakbedekking welke goed bestand is tegen weersomstandigheden. Het materiaal is zeer licht en heeft een levensduur van 15 tot 40 jaar. De gemiddelde prijs is €50,- tot €70,- per m².
  • Groendak: een natuurlijke vorm van dakbedekking met diverse mogelijkheden. Bestaat uit grassen, struiken en bomen. Vereist meer onderhoud en is best prijzig, maar wel erg duurzaam. Het gaat namelijk wel 50 tot 70 jaar mee! Een groendak kost gemiddeld tussen de €40,- en €200,- per m².

Dakbedekking hellend dak

De kosten voor dakbedekking voor hellende daken liggen iets hoger, maar de levensduur is ook langer dan bij platte daken. Hierdoor zijn de kosten juist goed in verhouding. De vijf meest populaire soorten dakbedekking voor hellende daken zijn: dakpannen, leien, dakplaten, riet en zink.   

  • Dakpannen: de meest voorkomende soort dakbedekking voor een hellend dak. Ze kosten gemiddeld tussen de €30,- en €60,- per m² en gaan 30 tot 50 jaar mee. Er zijn twee verschillende soorten. Betondakpannen: de goedkoopste optie, gemakkelijk om te plaatsen. Deze dakpannen zijn hol en verkrijgbaar in diverse kleuren. Keramische dakpannen: zijn duurder, plat en hebben een langere levensduur.
  • Leien: leien heeft een exclusieve uitstraling. Leien zijn licht, gaan lang mee (zo’n 25 tot 100 jaar!) en je hebt keuze uit twee verschillende soorten. Kunstleien: goedkoopste optie, gemiddelde prijs ligt rond de €65,- per m². Natuurleien: duurdere optie, maar heeft een langere levensduur. De gemiddelde prijs is €120,- per m².
  • Dakplaten: de meest goedkope en meest gekozen optie. Daarnaast zijn dakplaten snel te plaatsen, verkrijgbaar in diverse soorten, maten, materialen, kleuren en afwerkingen. Denk hierbij aan metaal, bitumen, kunststof, staal en aluminium. Je bepaalt zelf over de uitstraling van je woning! De kosten bedragen €20,- tot €60,- per m² en dakplaten gaan 20 tot 50 jaar mee.
  • Rieten: traditioneel, landelijk en sfeervol: dat is een rieten dak. Het leggen van een rieten dak is ingewikkeld en vereist specialisatie. Daarom kost het gemiddeld €70,- tot €95,- per m². De levensduur van een rieten dak is 30 tot 35 jaar.
  • Zink: een zeer flexibele vorm van metaal, maar wel de duurste soort dakbedekking. Zink kost gemiddeld €90,- tot €110,- per m² maar gaat wel erg lang mee: wel 70 tot 100 jaar!

Met deze informatie hopen we dat je een goede keuze kunt maken. Sowieso bepaalt het type dak voor een groot deel de keuze. Niet iedere soort dakbedekking is geschikt voor ieder dak. Je budget speelt natuurlijk ook een grote rol evenals je eigen smaak. Het is belangrijk dat je iets kiest wat bij jou en je woning past! Het vinden van een dakdekker hoeft niet lang te duren. Je vindt bijvoorbeeld hier een handig overzicht van alle dakdekkers in Noord-Brabant.

Geef een reactie