De voordelen van Ceylon kaneel

Kaneel is zeer smakelijk en wordt dan ook gebruikt in vele recepten, zowel hartig als zoet. Daarnaast is het echter ook een specerij dat bepaalde voordelen voor de gezondheid kan bieden.

kaneel

Kaneel werd al 2700 jaar voor Christus gebruikt door de Chinezen. Ook de Egyptenaren gebruikten het. De Grieken en Romeinen gebruikten kaneel om de spijsvertering te bevorderen, evenals de Indiase Ayurvedische geneeskunde.

In het Westen was kaneel in eerste instantie een zeer dure specerij. Het werd echter steeds betaalbaarder en daarmee een veelgebruikte smaakmaker.

Waar is Ceylon kaneel goed voor?

Je kunt Ceylon kaneel zowel gebruiken om de spijsvertering te verbeteren als om gasvorming na een copieuze maaltijd te voorkomen. Het is zeer effectief om winderigheid te voorkomen en indigestie te voorkomen en te verlichten. Ceylon kaneel kan zowel als specerij in je gerechten gebruikt worden als in een infusie of als supplement. Het smaakt heerlijk in een kopje koffie, maar ook in stoofpotten, desserts en gebak zoals appeltaart.

Wetenschappelijk onderzoek

Tegenwoordig worden er diverse onderzoeken gedaan naar waar je Ceylon kaneel nog meer voor zou kunnen gebruiken dan het op smaak brengen van je gerechten en het bevorderen van de spijsvertering.

Een van de onderzoeken is gericht op de invloed van de inname van Ceylon kaneel voor het reguleren van de bloedsuikers van mensen met diabetes. Uit een van de eerste onderzoeken bij een groep mensen met diabetes type 2 kwam een verband naar voren tussen de inname van Ceylon kaneel en de regulering van de bloedsuikers. Er wordt nu gezocht naar een antwoord op de vraag welk mechanisme hiervoor verantwoordelijk is:

  • Wellicht dat kaneel een adjuvans is voor de bloedsuikerspiegel zelf.
  • Het is echter ook mogelijk dat het invloed heeft op de aanmaak en de werking van insuline, het hormoon dat glucose in de cellen helpt en zo de bloedsuikerspiegels op peil houdt.
  • Ceylon kaneel kan mogelijk ook effect hebben op de werking van de lever, waardoor deze beter in staat is om zijn werk te doen.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat het een combinatie van factoren is, maar ook dat de werking via een geheel ander, nu nog onbekend mechanisme verloopt. Daarnaast is nog de vraag wat de optimale dosering is en het beste moment van inname.

Tip: Kaneelstokjes kopen online bij Natural Spices

Tot slot

Er valt nog veel te onderzoeken voordat we met zekerheid kunnen stellen dat en hoe we Ceylon kaneel kunnen gebruiken voor het beheersen van de bloedsuiker van mensen met

diabetes type 2. We kunnen echter met zekerheid vaststellen dan het uitstekende eigenschappen heeft.

Geef een reactie