UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 9th, 2021 om 06:46 pm
‘’De CV Ketel is voor veel huishoudens een logischere keuze dan potentieel duurzamere energie bronnen zoals warmtepompen.”
(CVtotaal.nl)
Metingen over 2019: CV Ketel blijft immens populair
Het zal u vast niet ontgaan zijn: Het recentelijk uitgebrachte rapport van het PBL over het verduurzamen van een eigen woning , waarin werd geconcludeerd dat het verduurzamen van een eigen woning, financieel onaantrekkelijk is.
Daarboven op kwamen deze week de cijfers van de jaarlijkse Gasmonitor. Conclusie? Vooralsnog is én blijft de cv-ketel de warmtemarkt domineren.
Waar we in voorgaande jaren een stabiele stijging van het aantal verkochte cv ketels zagen, steeg de verkoop van cv-ketels in 2019 aanzienlijk meer. Er werden in 2019 bijna 5 procent meer CV ketels verkocht dan het jaar ervoor.
CV ketels worden nog altijd veel gekocht bij lokale installateurs. Echter zit de online verkoop van CV ketels ook behoorlijk in de lift. Ook de webshop CVtotaal.nl ziet dat de consument zijn weg op internet steeds beter kan vinden. De verkoop van CV Ketels steeg nog nooit zo hard als het afgelopen jaar.
Efficiëntie en aanschafprijs belangrijkste drijvers
Nieuwe cv-ketels zijn efficiënt en het transformeren naar een duurzamere oplossing vergt flinke investeringen. Zo moet een woning goed geïsoleerd zijn en er moeten vaak aanpassingen plaatsvinden aan radiatoren en leidingen.
Investeringen die niet zomaar elk huishouden kan en wíl doen. Het is dan ook niet verrassend dat het grootste deel van de Nederlanders nog altijd kiest voor vervanging van de CV ketel.
Resultaat? Het – door ons kabinet – gewenste aardgasvrije wonen, laat voorlopig op zich te wachten. De nu aangeschafte CV ketels blijven ten minste vijftien jaar draaien. Wat zou betekenen dat er al die tijd nog gas nodig is om de woning te verwarmen.
Alternatieve warmtebronnen nog wel bezig aan sterke opmars.
Hoewel de HR CV ketel in absolute aantallen (450.000) veruit de grootste bleef op het gebied van verwarmen, steeg de verkoop van ‘duurzamere’ warmtebronnen – in relatieve aantallen – sneller.
De stijging van zonneboilers was relatief het grootst. Deze nam toe met 56 procent. Ook de pelletkachel kende een behoorlijke relatieve stijging: 49 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Echter is de subsidie mogelijkheid op pelletkachels per 1 januari 2020 afgeschaft. Er wordt dan ook verwacht dat dit de stijging in verkoop behoorlijk zal afvlakken.
De relatieve stijging van warmtepompen was lager dan die van pelletkachels en zonnboilers. Deze productgroep kende een relatieve stijging van 25%.
Hybride verwarmingssysteem een mogelijke oplossing?
Een hybride verwarmingssysteem is volgens kenners dé opvolger van de cv-ketel in de bestaande bouw, in combinatie met energiebesparende maatregelen. Het gebruik van groen gas en/of waterstof zouden zomaar eens de oplossing kunnen zijn.
Toch bestaat er ook twijfel: het is nog maar de vraag of er voldoende groen gas en waterstof beschikbaar zal zijn om op grote schaal de Nederlandse huishoudens te kunnen verwarmen.
Om de omslag van HR CV ketels te stimuleren is volgens experts een hogere belastingverhoging nodig dan het kabinet op dit moment in de planning heeft. Daarnaast zal het subsidiepotje voor duurzamere alternatieven flink vergroot moeten worden. Er werden in 2019 namelijk veel meer aanvragen gedaan voor subsidies dan dat er subsidie beschikbaar was.