UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 1st, 2021 om 07:22 am
Met je eigen hobbykas kun je je gewassen al vroeg in het voorjaar planten of zaaien. Dankzij de glazen constructie van hobbykassen beschermt het je gewassen en/of planten tegen invloeden van buitenaf. Naast glas zijn de kassen er ook te vinden in polycarbonaat. Alvast een tip: bewater met regen uit een regenton. Daarmee bespaar je water en op kosten.
In deze blog lees je de volgende zaken over hobbykassen:
- Waarom een hobbykas nemen?
- De afdichting opties voor een tuinkas
- Regels / vergunningen voor hobbykas/tuinkas (spoiler: Tuinkas is vergunningsvrij*!!)
- Welke accessoires zijn handig voor jouw hobbykas?
Hobbykassen voor alle tuinen
Het is natuurlijk teleurstellend als je groene vingers hebt maar geen grote tuin om een kas te plaatsen. Maar het leuke juist aan een hobbykassen is dat ze er ook als een soort van muurkas te verkrijgen zijn. Met ongeveer 1.28m lang en 75cm in zowel de breedte en de hoogte, kun je zelfs met een kleine tuin of terras nog leuk je hobby uitvoeren. Ideaal!
Wil je toch wat groters en heb je daar ook de ruimte voor, dan kun je lekker uitgebreid je gewassen en planten verzorgen in een grote kas. De ‘glazen huizen’.
Waarom groenten en fruit uit eigen tuin?
Er zijn veel redenen waarom men graag een eigen hobbykas in de tuin wil hebben. Naast dat het natuurlijk erg ontspannend is om je eigen gewassen te kweken, zijn er nog meer redenen:
- Zelf geteelde groenten zijn vaak lekker
- Eigen groenten en fruit zijn onbespoten en dus vrij van gifstoffen
- Je bespaart op boodschappengeld
- Groenten die over het algemeen moeilijk verkrijgbaar zijn kun je nu zelf gaan kweken.
Afdichting
Een hobby-/tuinkas kan van glas als polycarbonaat zijn. We noemen hieronder de verschillen en voordelen:
Veiligheidsglas
Het woord zegt het al: veiligheidsglas is enorm sterk en dus daardoor zeer veilig. Het is zelfs 6 keer sterker dan tuindersglas. Het feit dat dit type glas zo sterk is komt doordat het uit één stuk bestaat.
Tuindersglas:
Tuindersglas is de goedkoopste optie voor de afdichting van je kas. Het glas wordt op elkaar gestapeld en vormt op deze manier een compleet ruit.
Polycarbonaat:
Wil je de kas ook in de frisse wintermaanden gebruiken? Kies dan voor polycarbonaat. Door de open structuur zorgt het voor een stilstaande luchtlaag en dus een goede isolatie van je kas.
Heb ik een bouwvergunning nodig voor een tuinkas?
Een veelgestelde vraag over het bouwen van een tuinkas / hobbykas. Hoe zit het met de bouwvergunning? Is deze nodig? Zo ja, vanaf wanneer? En wat zijn de verdere regels? Hieronder lees je alles over bouwvergunningen bij tuinkassen:
Over het algemeen is het plaatsen van je tuinkas vergunningsvrij. Wel moet je een bouwvergunning aanvragen als de hobbykas hoger is dan 3 meter en de totale oppervlakte van de kas meer is dan 30 m2. Het bouwen van een tuinkas is dus niet te alle tijde vergunningsvrij.
Is je kas kleiner dan 10m2? Dan mag de kas op de erfgrens met je buren staan. Is de hobbykas groter dan 10m2 maar kleiner dan 30m2? Dan moet je minimaal 1 meter afstand houden tot de erfgrens. En als laatste is het vergunningsvrij als je bouwt op de begane grond. Als je twijfelt kun je het beste even contact opnemen met jouw gemeente.
Kleine tip: Op de meeste websites kun je kant en klare tuinkassen kopen. Zo ben je er zeker van dat de tuinkas vergunningsvrij gebouwd kan worden als je je aan de regels houdt.
Wij wensen je in ieder geval veel plezier als je van plan bent een hobbykas te bouwen.
Accessoires voor in de kas
Je hobbykas is natuurlijk niet compleet zonder accessoires. Bijvoorbeeld werktafels of een hordeur. Maar ook handige hulpjes als een oprijplank voor de kruiwagen. Ook handig voor mensen die niet zo goed ter been zijn. En los daarvan zijn er ook andere zaken die je nodig gaat of wilt hebben. We noemden al de regenton. Handig voor de bewatering. Ook voor de plantjes in de rest van je tuin natuurlijk. Kijk dus zeker ook naar kweekaccessoires als je een kas wilt kopen.