Gewasbescherming tegen weersinvloeden

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 1st, 2021 om 07:29 am

Gewasbescherming is altijd nodig. Uw plantjes hebben buiten veel natuurlijke vijanden. Ten eerste zijn daar de insecten, muizen en vogels die schade aan de planten kunnen brengen. Vogels mogen graag van appels snoepen. Maar ook altijd aanwezig is het weer. Er zijn tal van weersomstandigheden die de groei in uw moestuin beperken. Teveel zonlicht en het is al snel te warm en kan het zelfs de gewas verbranden. En een flinke hagelbui maakt de jonge plantjes meteen kapot. Zonde. Tijd om uw planten te beschermen tegen weer en wind. Zowel in de zomer en in de winter.

Soorten gewasbescherming

Er zijn verschillende soorten gewasbescherming verkrijgbaar. Afhankelijk van het probleem. Wilt u de gewassen beschermen tegen wind? Of tegen zon? Of tegen de vrieskou? Een klein overzicht van welke bescherming u wanneer kunt inzetten:

  • Vorstvliesdoek beschermt tropische planten, kuipplanten en jonge plantjes tijdens de winter of het voorjaar.
  • Potbescherming om de wortelbasis te beschermen tegen kou, wind, sneeuw en regen.
  • Schaduwdoek om te zorgen dat uw kas / serre niet oververhit raakt.
  • Noppenfolie voor isolatie van uw tuinkas

Laat je planten niet bevriezen: bescherming tegen vorst in het voorjaar

De zomers zijn tegenwoordig lekker lang, maar uiteindelijk ontkomen we er niet aan: de winter. Winters welke ook gepaard kunnen gaan met strenge vrieskou. En met het veranderende weerpatroon van de afgelopen jaren is het ook belangrijk om te kijken naar het voorjaar. Want hoe bescherm je planten tegen vorst in het voorjaar?

Planten kunnen vaak niet tegen vorst. Gelukkig zijn er manieren om je gewassen te beschermen tegen kou:

Eén van die manieren is om een vorstvliesdoek te gebruiken. Deze kun je heel eenvoudig over je planten heen leggen. Op die manier isoleer je je planten. Wel is zo’n vliesdoek vooral geschikt voor planten in de grond. Voor planten in de pot kun je een laagje isolatiemateriaal aanbrengen in de bloempotten: de hierboven genoemde potbescherming. Er zijn ook bloempotten verkrijgbaar met een isolatielaag.

Bescherm je planten tegen zon en wind

Een flinke windvlaag kan ook roet in het eten gooien. Vooral als uw planten in bloempotten heeft neergezet. Om dit te voorkomen kunt u een windscherm plaatsen. Deze zijn er in verschillende varianten. Zo zijn er vaste windschermen maar ook een mobiel scherm. Mobiele windschermen – de naam zegt het al – kunt u makkelijk verplaatsen, mocht de wind opeens van de andere kant komen. Met zo’n scherm beschermt u niet alleen uw planten, maar zit u zelf ook nog eens lekker beschut in de tuin. En schijnt de zon te fel? Dan is dat net zo eenvoudig op te lossen als met het windscherm: koop een schaduwdoek.

Gewasbescherming tegen regen


Regen is lekker voor de plantjes, maar niet als dat met bakken uit de hemel komt. Dan kunnen de planten dat niet meer bijbenen en kunnen ze als het ware verdrinken. Zorg dan ook voor gewasbescherming om teveel regen buiten de deur te houden. U kunt dit onder meer doen door een aantal bamboestokjes te plaatsen en daar gaas overheen te spannen. Zorg ervoor dat het gaas strak genoeg staat, zodat het water er niet in blijft liggen. Want dan kan uw moestuin alsnog bezwijken onder het gewicht. Daarnaast is het verstandig om het gaas in de hoekjes extra gewicht te geven met bijvoorbeeld bakstenen.

Geef een reactie