Heb je een slaapprobleem? Kom achter de oorzaak.

heb-ik-een-slaapprobleem

Een goede nachtrust is erg belangrijk. Je wilt overdag natuurlijk normaal kunnen functioneren en dagelijkse taken kunnen uitvoeren. Door te weinig slaap is dit minder goed mogelijk, ook omdat je stemming negatief kan veranderen, denk aan een somber gevoel. In deze blog bekijken we hoe je erachter komt of je een slaapprobleem hebt.

Wat is goed slapen?

Een slaapprobleem kan dagelijkse taken belemmeren, daarom is goed slapen van belang. Maar wat is dan precies ‘goed slapen’. Dit verschilt natuurlijk per persoon, de ene kan goed functioneren met 6,5 uur slaap, terwijl een ander minimaal 8,5 uur slaap nodig heeft. 

Slapen zorgt ervoor dat het lichaam herstelt, zowel lichamelijk als geestelijk. Tijdens het slapen rust je uit, verwerk je gebeurtenissen en ervaringen. Een goede nachtrust wil zeggen dat je goed kunt inslapen en ook doorslapen. Toch kunnen er diverse redenen en belemmeringen zijn waardoor je ervaart dat je niet goed kan slapen.

Het kan zijn dat je ’s nachts vaak wakker wordt en vervolgens niet goed in slaap kan komen, je kunt last hebben van snurken of van slapeloosheid. Slecht slapen kan vele verschillende oorzaken hebben. 

Zorgt snurken bij u voor een slechte nachtrust?

Een veelvoorkomend slaapprobleem is snurken. Dit is niet alleen een belemmering voor jezelf en jouw eigen nachtrust, maar ook voor een partner. Snurken wordt veroorzaakt door een vernauwing in de luchtwegen en het trillen van weefsels. De snurkgeluiden zijn vaak afkomstig van het zachte verhemelte en de huig.

Snurken kan het symptoom zijn van een slaapprobleem, waaronder slaapapneu. Het is mogelijk om zelf te zorgen dat snurken vermindert. Hierbij gaat het dan om de dingen die zorgen dat de vernauwingen in de luchtwegen verminderen. Je kunt dan denken aan stoppen met roken, zorgen voor een gezond lichaamsgewicht maar ook het vermijden van spierverslappende medicijnen en alcohol. 

Andere slaapproblemen

Een slaapprobleem kan ook andere oorzaken hebben. Denk aan slaap-waak stoornissen. Hierbij is het zo dat er een verstoring is van de biologische klok. Deze biologische klok zorgt ervoor dat het lichaam weet wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer het tijd is om wakker te worden. De aanmaak van melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt wanneer het donker wordt. Wanneer dit niet op orde is, kan dit zorgen voor een verstoorde slaap. 

Ook parasomnie kan zorgen voor een slaapprobleem, dit is ongewenst gedrag tijdens de slaap. Symptomen die hiervan zijn nachtmerries, slaapwandelen of praten in de slaap. Dit kan zorgen voor een verstoord slaapritme.

Wat zijn oorzaken van slecht slapen?

Een slaapprobleem kan vele verschillende oorzaken hebben. Bij emotionele gebeurtenissen is het normaal dat u gaat piekeren, dit kan ervoor zorgen dat je nog erg druk bent in je hoofd en daardoor slecht slaapt. Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld slapeloosheid. 

Ook kan er medisch iets aan de hand zijn waardoor er een slaapprobleem optreedt. Dit is vaak het geval bij een slaap-waak stoornissen.

Een slaapprobleem aanpakken

Het is logisch dat je goed wilt slapen zodat je goed kunt functioneren. Je kunt jezelf helpen om op vaste tijden naar bed toe te gaan, dit zodat je lichaam hieraan went. Maar ook het vermijden van een dutje overdag kan ervoor zorgen dat je beter gaat slapen. Ook de buitenlucht en beweging kan helpen dat je moe wordt, en daardoor beter slaapt. Het vermijden van cafeïne en zware maaltijden voor het slapen draagt bij aan een betere nachtrust. 

Helpen de tips niet?

Helpen deze tips je niet? Weet u zelf niet hoe u beter kan gaan slapen? Dan is het aan te raden om een slaaponderzoek uit te voeren. Ruysdael Slaapkliniek kan u helpen om de oorzaken achter uw slaapprobleem te ontdekken zodat u uiteindelijk wel weer goed slaapt!

Geef een reactie