Het belang van inmeten volgens de NEN2580 normering

inmeten

Tijdens je zoektocht naar een nieuwe woning, moet je rekening houden met veel verschillende aspecten. Het gewenste aantal slaapkamers, een tuin die groot genoeg is, genoeg ruimte om te koken en dat allemaal binnen het gestelde budget. Om een snel overzicht te krijgen van de grootte van het huis, kijk je vaak naar het aantal kubieke meters van de woning. Alleen: daarmee weet je alsnog niet hoeveel daadwerkelijk woonoppervlak je echt overhoudt. Een NEN 2580 meetrapport geeft inzicht in de exacte oppervlakken van een woning of bedrijfspand. 

Wat houdt de NEN 2580 normering in?

Met de NEN 2580 kun je dus de totale inhoud en oppervlakte van een gebouw bepalen. Binnen het totale oppervlak van een gebouw wordt nog onderscheid gemaakt tussen verschillende oppervlakken. Sinds 2010 zijn vooraanstaande makelaars verplicht deze NEN 2580 op te meten.De meting die voor deze normering wordt uitgevoerd, is ontzettend nauwkeurig. Er is namelijk gemeten volgens duidelijke regels. Dat heeft voor jou als koper als grote voordeel dat je precies weet hoe groot je huis daadwerkelijk zal zijn. Door dit extra stukje transparantie en zekerheid kun jij makkelijker bepalen welke huizen jouw tijd waard zijn, maar vooral ook welke niet.

Gemeten oppervlakten bij NEN 2580 meting

Centraal bij het opmeten van gebouwen volgens NEN 2580 is het gebruiksoppervlak. Eigenschap van dit gebruiksoppervlak is dat het nuttig gebruikt moet kunnen worden. Ook bergruimte valt hieronder. In totaal worden vier soorten gebruiksoppervlakken gemeten, om tot een goede vergelijking te kunnen komen.

  • Gebruiksoppervlakte wonen. Alle ruimte, tussen de buitenste muren, waarin daadwerkelijk gewoond kan worden. Hierbij wordt dus gekeken naar het totale oppervlak van het ‘hoofdgebouw’, dus inclusief binnenmuren en onderdelen als de garderobe of cv-ruimte. 
  • Gebruiksoppervlakte overige inpandige ruimte. Alle ruimten die bij het huis horen en gebruikt kunnen worden, maar die in principe niet geschikt zijn voor wonen. Denk hierbij aan een aangebouwde garage, ruimtes die tussen de 1,50 en 2 meter hoog zijn of zolders zonder vaste trap. Dit wordt ook wel het bruto vloeroppervlak, afgekort BVO, genoemd.
  • Gebruiksoppervlakte gebouwgebonden buitenruimte. Alle ruimtes die wel vastgemaakt aan de woning, maar zich buiten bevinden. Denk hierbij aan een balkon, dakterras of carport.
  • Gebruiksoppervlakte externe bergruimte. Alle ruimtes die wel bij het huis horen, maar niet aan het huis vastzitten en ook geen woonfunctie hebben. Het voornaamste voorbeeld van een externe bergruimte is een losstaande schuur of garage.

Wil jij ook een NEN-meting aanvragen? Kijk dan zeker eens op NENmetingen.nl. Dit gecertificeerde bedrijf biedt betrouwbare en officiële meetrapporten volgens de NEN 2580 normering, zodat je je huis of bedrijfspand nauwkeurig op kunt laten meten.

Geef een reactie