Vloerverwarming leggen: waar op letten?

Vloerverwarming leggen: waar op letten?

Als u overweegt om vloerverwarming te leggen, dan wilt u natuurlijk wel weten waar op te letten. In dit blogartikel geven we enkele belangrijke tips om ervoor te zorgen dat de installatie van vloerverwarming perfect verloopt.

Hoeveelheid warmte

Voordat u begint met het leggen van vloerverwarming, is het belangrijk dat u een goede inschatting maakt van de hoeveelheid warmte die uw woning nodig zal hebben. Dit hangt namelijk af van factoren zoals de isolatie van uw woning en het aantal mensen dat er woont. Als u niet zeker weet hoeveel warmte uw woning nodig zal hebben, kunt u altijd contact opnemen met een erkende installateur zoals Herzo.

Type vloerverwarming

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen welk soort vloerverwarming u wilt gaan leggen. Er zijn twee hoofdtypen: elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is over het algemeen eenvoudiger te installeren, maar watergedragen vloerverwarming is doorgaans iets efficiënter.

Uw keuze voor vloerverwarming hangt natuurlijk ook af van het soort ruimte waarin u het gaat leggen. Zo is elektrische vloerverwarming geschikt voor kleinere ruimtes zoals badkamers, terwijl watergedragen vloerverwarming beter geschikt is voor grotere ruimtes zoals woonkamers.

Kosten

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de kosten van vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is over het algemeen goedkoper dan watergedragen vloerverwarming, maar dit kan natuurlijk per situatie verschillen. Het is daarom aan te raden om altijd eerst een offerte op te laten maken voordat u definitief besluit welke soort vloerverwarming u gaat leggen.

Niet vergeten

Het goed isoleren van de vloerverwarming is enorm belangrijk. Dit doe je bijvoorbeeld met randisolatie. Dit is  een soort band die je tussen de vloer en de muur aanbrengt. Zo voorkom je dat er koude lucht van buiten naar binnen kan stromen. Wat je ook niet moet vergeten is  een thermostaat te installeren. Op deze manier kun je de temperatuur in huis precies regelen en bespaar je energie. Doordat deze thermostaten tegenwoordig allemaal ‘slim’ zijn, kun je ze zelfs via een app op je telefoon bedienen en veel automatiseren.

Wees kritisch

Als je vloerverwarming wilt leggen, is het natuurlijk belangrijk dat je kritisch bent. Dit betekent dat je goed moet nadenken over alle verschillende opties die er zijn en welke soort vloerverwarming het beste bij jouw woning past. Bespreek vooraf goed je wensen met verschillende installateurs. Zo kun je vergelijken en de beste keus maken.