Welke vloer past het beste bij jouw nieuwbouwhuis?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op mei 22nd, 2023 om 05:06 am

Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwbouwhuis gekocht en staat op het punt om te beginnen met de inrichting. Een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen, is de keuze voor de juiste vloer. Er zijn zoveel verschillende opties beschikbaar dat het lastig kan zijn om een keuze te maken. In deze blog bespreken we samen met de experts van vloerenmarkt de meest geschikte vloeren voor nieuwbouwhuizen, zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Beste vloer voor nieuwbouw?

De beste vloer voor nieuwbouwhuizen is een PVC vloer. PVC vloeren hebben namelijk de beste eigenschappen voor nieuwbouw huizen. Zo zijn ze perfect geschikt voor vloerverwarming en goed bestand tegen vocht. Ook hebben PVC vloeren doorgaans zeer goede geluidsabsorberende eigenschappen en zijn ze gemakkelijk schoon te houden en te onderhouden.

De laatste reden is dat er ontzettend veel verschillende designs, kleuren en patronen beschikbaar zijn. Dit geeft PVC vloeren een kans om te concurreren tegen alle andere typen vloeren. Zo is er bijvoorbeeld zelfs betonlook PVC. Met het oog haast niet te onderscheiden!


De grootste verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw (welke invloed hebben op de vloerkeuze)

Nieuwbouw:

 • Nieuwbouwhuizen worden vaak opgeleverd met vloerverwarming, waardoor je bij de keuze van een vloer rekening moet houden met geschiktheid voor dit type verwarming.
 • In nieuwbouwhuizen worden vaak de nieuwste bouwmaterialen en -technieken gebruikt, waardoor de vloeren vaak gelegd worden op een perfect vlakke ondergrond. Dit biedt meer mogelijkheden voor vloeren die niet geschikt zijn voor oneffen oppervlakten, zoals laminaat en hout.
 • Nieuwbouwhuizen hebben vaak betere geluidsisolatie, waardoor het geluid van de vloer minder snel doordringt naar andere ruimtes in het huis.
 • Nieuwbouwhuizen hebben vaak een modernere uitstraling, waardoor een strakke en naadloze vloer zoals een gietvloer goed past.

Bestaande bouw:

 • In bestaande bouw kunnen vloeren ongelijk en beschadigd zijn. Dit kan invloed hebben op de keuze van de vloer, omdat sommige vloeren niet geschikt zijn voor een oneffen ondergrond.
 • Bestaande huizen hebben vaak minder goede geluidsisolatie, waardoor je rekening moet houden met het geluid dat de vloer maakt en eventuele overlast voor andere bewoners.
 • Bij bestaande huizen is het belangrijk om te kijken naar de stijl en de sfeer van het huis. Een klassieke houten vloer past bijvoorbeeld beter in een oud huis dan een moderne gietvloer.
 • In sommige gevallen is het mogelijk om de bestaande vloer te renoveren, bijvoorbeeld door het opschuren van een houten vloer. Dit kan kosten besparen in vergelijking met het leggen van een compleet nieuwe vloer.

BELANGRIJK: Vloerverwarming of geen vloerverwarming?

Sinds de verplichting van gasloos bouwen in Nederland worden nieuwbouwhuizen vaak opgeleverd met vloerverwarming. Dit komt omdat duurzame verwarmingsmethoden gebruik maken van lage temperatuur verwarming. Hierbij wordt water met een lage temperatuur door leidingen geleid om de woning te verwarmen.

Vloerverwarming is hierbij een goede optie, omdat het een groot oppervlak beslaat en daardoor gelijkmatig warmte kan afgeven. Bovendien wordt warmte bij vloerverwarming beter verdeeld dan bij radiatoren, waardoor er minder temperatuurverschillen ontstaan en er energie bespaard kan worden.

Vloeren die het meest geschikt zijn voor nieuwbouw met vloerverwarming:

 • PVC en Vinyl
 • Stenen vloeren, tegels en beton (gietvloeren)
 • Tapijt
 • Laminaat
   

Vloeren die minder geschikt zijn voor nieuwbouw met vloerverwarming

 • Hout
 • Parket
 • Laminaat met houten toplaag

Vochtigheid: wacht 1-2 weken met het leggen van de vloer

Het is belangrijk om bij de keuze van een vloer voor een nieuwbouwwoning ook rekening te houden met het feit dat het huis na oplevering nog vochtig kan zijn.

Het is dan ook verstandig om de vloer niet meteen na oplevering te leggen, maar eerst te wachten tot het huis goed is uitgedroogd. (ramen en deuren op droge dagen openzetten).

Ons advies: wacht na de oplevering 1 – 2 weken met het leggen van de vloer. Leg de vloer 2 tot 3 dagen voor het leggen reeds in de woning zodat deze kan acclimatiseren.

Doe je dit niet? dan is er een aanzienlijk risico dat er – op lange termijn – schade aan je vloer te zien is door bijvoorbeeld kromgetrokken planken. (zeker als je tóch voor hout of laminaat kiest)


Op zoek naar inspiratie voor een mooie vloer in jouw nieuwbouwhuis?

In deze blog hebben wij verteld wat – volgens experts – de beste vloer is voor nieuwbouw en hebben we je meegenomen in het keuzeproces. Maar je wilt natuurlijk niet alleen een functionele vloer. Dat snappen we maar al te goed.

Lees daarom onze blog over de vloertrends van dit jaar. (de blog updaten we eens per half jaar)


Aanvullingen op onze blog ‘beste vloer voor nieuwbouw’?

Hoewel we specialisten zijn op het gebied van wonen, kan het natuurlijk altijd zijn dat we iets over het hoofd zien. Misschien missen we wel cruciale informatie over het kiezen van de beste vloer voor een nieuwbouwhuis. Wij zouden het daarom fantastisch vinden als jij dat met ons deelt zodat wij onze blog nóg beter kunnen maken en nog meer mensen kunnen inspireren en helpen.

Vul het contactformulier op onze contactpagina in of stuur een mail naar info@woonleven.com en laat ons je suggesties weten. Wij voegen ze graag toe!

Geef een reactie