Hoe herken je houtrot aan je huis + wat te doen?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op maart 20th, 2024 om 10:32 pm

Houtrot kan het begin zijn van grote problemen voor je huis. Als het eenmaal begint, kan het zich snel verspreiden naar alle houten delen van je huis, wat uiteindelijk de veiligheid én gezondheid in gevaar kan brengen.

In samenwerking met EAZYFIX vertellen we je in deze blog alles over het herkennen van houtrot en wat je eraan kunt doen.


Herkenning van houtrot

Een belangrijk onderdeel van het voorkomen van ernstige schade door houtrot is het herkennen van de vroege signalen.

Scheurtjes en blaasjes in het verfwerk kunnen wijzen op de beginfase van houtrot. Als de verf begint af te bladderen of stukken hout loslaten, is het probleem al in een vergevorderd stadium.

Symptomen van droogrot omvatten een sponsachtige, gepitte of vezelige textuur, terwijl natrot het hout zacht en donker maakt. Beide types rot verspreiden een kenmerkende muffe geur, die kan helpen bij de vroege herkenning.

Voorbeeldfoto’s houtrot herkennen

Regelmatige inspectie is cruciaal

Juist daarom is regelmatige inspectie van het houtwerk essentieel. Druk met je duim op kwetsbare plekken zoals de onderkant van kozijnen, waar water zich ophoopt, of controleer boeidelen en drempels, die ook gevoelig zijn voor rot.

Extra opletten bij donkere verfkleuren en gevels op het zuidwesten

Gevels die naar het zuidwesten gericht zijn, ondervinden vaak meer schade door het Nederlandse weer. Donkere verfkleuren, die meer zonlicht absorberen en daardoor uitzetten en krimpen, zijn gevoeliger voor het ontstaan van scheuren waar vocht kan binnendringen. Houtrot ontstaat wanneer het vochtgehalte van het hout de 21% overstijgt. Dit vochtgehalte kun je meten met een houtvochtmeter, verkrijgbaar bij de meeste doe-het-zelfzaken.

Het verschil tussen droogrot en natrot

Hoewel er bij houtrot in de volksmond voornamelijk gesproken wordt over zogenaamde droogrot, is het belangrijk om het onderscheid te kennen tussen droogrot en natrot, beide veroorzaakt door verschillende soorten schimmels.

Natrot blijft beperkt tot natte delen van het hout en is over het algemeen gemakkelijker te behandelen dan droogrot. Hout aangetast door natrot is vaak zacht en vertoont een donkerbruine of zwarte verkleuring. Interessant is dat, zodra hout met natrot uitdroogt, droogrot kan toeslaan als het niet grondig is behandeld.

Het gevaar van droogrot

Droogrot is een zeer schadelijke vorm van schimmel die elk oppervlak aantast waarmee het in contact komt. Hoewel het niet direct giftig is, kan de vochtigheid die het veroorzaakt bestaande gezondheidsproblemen zoals astma verergeren. Vooral voor baby’s en ouderen kan dit gevaarlijk zijn.

Als houtrot te lang blijft zitten, kan dit uiteindelijk verregaande gevolgen hebben. Het is dus zaak om het niet te laten wachten en direct aan te pakken.

Aanpak van houtrot

Heb je last van houtrot? Geen zorgen, volg deze stappen om het probleem aan te pakken. Eerst en vooral, zorg dat je de oorzaak van het houtrot oplost om toekomstige problemen te voorkomen. Controleer kitnaden en of deuren soepel draaien, om te voorkomen dat vocht het hout binnendringt.

Stappenplan houtrot verwijderen

Stap 1:
Verwijder al het rotte hout zorgvuldig met een krabber of frees. Verwijder ook een deel van het gezonde hout rondom de aangetaste plek.

Stap 2:
Laat het hout grondig drogen, minimaal een paar dagen.

Stap 3:
Maak de ondergrond schoon en vetvrij, bijvoorbeeld met een allesreiniger, en laat het goed drogen.

Stap 4:
Breng houtrot impregneer aan om schimmelsporen in het hout aan te pakken. Dit moet ongeveer 6 uur drogen.

Stap 5: Gebruik een tweecomponenten houtrotvuller. Let op dat je niet te veel mengt; gebruik wat je binnen 20 minuten kunt verwerken. Laat dit goed uitharden.

Stap 6:
Breng de houtrotvuller aan met een plamuurmes. Laat het middel minimaal 6 uur drogen voordat je gaat schuren of schilderen.

Stap 7:
Schuur het oppervlak glad voor een naadloze overgang. Begin daarna met schilderen, gebruik eerst een primer.

Tip: Kleine plekken houtrot kun je zelf repareren. Voor grotere schade is het vervangen van het hout vaak beter. Let op: donkere verfkleuren op houtwerk kunnen sneller tot houtrot leiden omdat ze meer warmte absorberen. Gebruik een houtvochtmeter om het vochtgehalte te meten; houtrot ontstaat bij een vochtgehalte boven de 21%.

Meer blogs lezen over houtrot en kozijnen?

Geef een reactie