Keukenindelingen: de beste (praktische) tips en mogelijkheden

Keukenindeling tips

Droom je van een nieuwe keuken? Of ben je net de trotse eigenaar van een nieuw huis en vraag je je af hoe je de keuken het beste kunt indelen? Je bent niet de enige! De keuken is vaak het hart van ons huis, een plek waar meer gebeurt dan alleen koken. Het is een plek van warmte, gezelligheid en soms zelfs van chaos.

Een goede indeling is daarom cruciaal. Maar waar begin je? En ben jij fan van hoekkeukens of ga je mee in de trend van keukens met een kookeiland. Duik met mij mee in de wereld van keukenindelingen en ontdek hoe je jouw keuken niet alleen mooi, maar vooral ook praktisch maakt.

Begin met de gouden regel: de werkdriehoek

De sleutel tot een praktische keukenindeling is de zogenaamde ‘werkdriehoek’: Als we over de werkdriehoek spreken dan gaat het om de optimale afstand en plaatsing tussen je spoelbak, fornuis en koelkast.

De werkdriehoek is essentieel in iedere keuken en zorgt ervoor dat je moeiteloos beweegt tussen de drie meest gebruikte punten in je keuken, waardoor voorbereiden, koken en opruimen een fluitje van een cent wordt.

Welke keukenindeling past bij welk type huis

Elk huis is anders, en daarom is er niet één perfecte keukenindeling. Hier zijn een paar populaire opties:

Enkele wandkeuken

Type huis: Ideaal voor studio’s of loft-appartementen waar ruimte schaars is.

Voordelen: Het houdt alles binnen handbereik en biedt een minimalistische look.

Keuken met kookeiland:

Type huis: Vrijstaande huizen of twee onder-1-kaps woningen (ook veel toegepast in nieuwbouw).

Voordelen: Biedt extra opbergruimte, werkruimte en zorgt voor een sociaal punt in het huis. Wordt veelal toegepast met een barretje.

U-vormige keuken:

Type huis: Geschikt voor grotere huizen met bijvoorbeeld een aparte keuken.

Voordelen: Veel werkruimte en opbergmogelijkheden.

L-vormige keuken:

Type huis: Geweldig voor huizen met kleine tot middelgrote ruimtes. (rijtjeshuizen)

Voordelen: Biedt het een efficiënte werkdriehoek en past in open woonruimtes zonder te overheersen.

Galerijkeuken:

Type huis: Perfect voor smalle, langgerekte huizen met langwerpige ruimtes (bijvoorbeeld verbinding tussen eetkamer en woonkamer).

Voordelen: Deze indeling biedt veel opbergruimte en werkruimte.


Onze praktische tips voor een goede indeling van jouw keuken

#1. Goede verlichting is essentieel: onderschat het nou niet

Goede verlichting is een vanzelfsprekendheid. Maar tegelijkertijd ook het meest onderschatte onderdeel voor het indelen van je keuken. Goede verlichting zorgt ervoor dat je kunt zien wat je doet. En dat is wel zo belangrijk.

Denk aan heldere lichten boven je belangrijkste werkgebieden en zachtere verlichting voor de sfeer. Het is een balans die je keuken zowel functioneel als uitnodigend maakt.

TIP: Goed nadenken over schaduwvorming is essentieel.

#2. Er is meer ruimte te creëren, dan je vooraf denkt.

De echte praktische handigheden zitten in de details, zoals het opbergen van je spullen. Diepe lades voor je potten en pannen, specifieke plekjes voor je meest gebruikte keukengerei. En die hoeven echt niet altijd in het zicht te hangen 😉

Keukenspullen die je maar weinig gebruikt? Een goede carrousel-kast is super praktisch. En let op: er past meer in dan je denkt. Als je het maar handig indeelt.

TIP: Past er in jouw pas-stuk echt niet meer een smalle la?

#3. Ergonomie is alles

We gaan op de filosofische tour: ‘Een keuken die goed aanvoelt, is een keuken die werkt.’

Vergeet dan ook niet te denken aan ergonomie. Zorg dat je werkbladen en opbergruimtes aangepast worden aan jouw lengte en behoeften (De standaardmaat voor werkbladen is 90cm).

Een te hoge of te lage werkplek kan rugpijn veroorzaken, dus het aanpassen van deze hoogtes kan een wereld van verschil maken.

En ja, wij begrijpen dat niet iedereen even lang is en de verschillen soms groot zijn… Pas daarom de werkhoogte aan, aan diegene die het vaakst in de keuken werkt.

Tip voor ergonomie: Te laag werkblad? Gebruik verhoogde snijplanken.

#4. Voorkom dat je altijd te weinig werkruimte hebt

Of je nu een enthousiaste thuischef bent of iemand die houdt van simpele maaltijden, voldoende werkruimte is cruciaal. Ook als je geen keukenprins of prinses bent: werkruimte (vrij oppervlak) heb je nooit genoeg.

Zorg er dan ook voor dat je alle ruimte hebt om te hakken, te mixen en te bereiden. En geloof ons: dat maakt het écht een stuk aangenamer op de lange termijn.

#5. Bouwen voor de toekomst

Een keuken die meegroeit met je leven is onbetaalbaar. Misschien heb je nu genoeg aan een compacte ruimte, maar wat als je gezin groeit of je behoeften veranderen? Door nu al na te denken over de toekomst, zorg je ervoor dat je keuken altijd bij je past, wat er ook gebeurt.

Het ontwerpen van een keuken gaat over meer dan alleen kiezen wat er mooi uitziet. Functioneel > design.

Het gaat erom een ruimte te creëren die werkt, die leeft, en die meegroeit met jou, een eventueel groter gezin of het ouder worden.

Meer blogs over keukens lezen?

Geef een reactie