Hoe kies je de beste pot voor je plant?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op maart 6th, 2023 om 09:32 am

Welke pot voor welke plant

Het uitzoeken van een pot voor je pas gekochte kamerplant kan net zo leuk zijn als het uitzoeken van de volgende plant voor in huis. Want wees nou eerlijk, een mooie plant in een lelijke pot, dat is ook niets! Maar waar te beginnen?! Er is namelijk zoveel keuze: van keramiek en unieke handgemaakte potten, tot terracotta potten.

Je hebt vast en zeker een voorkeur als het gaat om potten. Maar wacht nog even met kiezen. Er is meer dan alleen de smaakvoorkeur of de inrichting van het huis. De pot die je kiest kan namelijk een blijvend effect hebben op de gezondheid en het welzijn van uw kamerplant. Van de grootte van de pot tot het materiaal waarvan hij is gemaakt, er zijn veel dingen om te overwegen bij het kiezen van de perfecte pot voor je kamerplant.

Materiaal van de pot

Bij het kiezen van een pot voor je kamerplant is het materiaal van belang. Maar dit gaat niet alleen over esthetiek, het materiaal van je pot kan invloed hebben op hoe goed de grond draineert of hoeveel vocht wordt vastgehouden.

Terracotta: perfect voor vetplanten en cactussen

Terracotta potten zijn een geweldige optie voor gebruik binnenshuis, vooral als het gaat om planten die droge grond prefereren, zoals vetplanten en cactussen. Deze poreuze kleipotten absorberen water en laten overtollig vocht sneller uit de grond ontsnappen.

TIP: Bekijk eens deze prachtige terracaotta domani potten

Plastic / Keramiek: perfect voor tropische planten

Plastic en geglazuurde keramische potten zijn uitstekend geschikt voor tropische planten, die hun grond graag vochtig houden. Deze potten houden vocht vast, waardoor u langer kunt wachten met water geven.

Zinken potten; stijlvolle en duurzame allrounder

Zinken potten zorgen voor een stoere / stijlvolle uitstraling. Met dit materiaal kun je alle kanten op. Het is dan ook niet gek, dat zinken potten in allerlei stijlen voorkomen. (bekijk bijvoorbeeld deze domani pot)

Zink is licht van gewicht en sluit goed af. Daarnaast is het een erg duurzaam materiaal dat veel kan hebben. Een nadeel is dat het warmte en kou niet goed isoleert. Daardoor zijn de planten toch wel kwetsbaar. In de winter kunnen daardoor de wortels van je planten bevriezen en in de zomer kunnen ze door de warmte verbranden. Maar er is een oplossing: Wanneer je de pot van binnen bekleed met noppenfolie, is deze goed geïsoleerd.

Is de juiste materiaalkeuze een harde eis?

Kun je tropische planten planten in terracotta en vetplanten in geglazuurde potten? Absoluut! Bedenk wel dat vetplanten in geglazuurde potten minder water nodig hebben en tropische planten in terracotta meer.

Grootte van de pot

Het is natuurlijk ontzettend voor de hand liggend, maar wordt toch vaak vergeten: De grootte van je pot heeft een grote invloed op de gezondheid van je kamerplant. Naarmate een plant groeit, moet je hem af en toe verpotten om de wortels te laten groeien en hem er op zijn best uit te laten zien.

Maar wees voorzichtig – je kamerplant overzetten van een kleine pot naar een veel grotere pot kan de plant schokken en ervoor zorgen dat hij niet meer goed groeit. Een goed uitgangspunt is om de potmaat bij kleinere planten slechts met één of twee centimeter te vergroten en bij grotere planten met twee tot vier centimeter.

Drainage

Een goede drainage / ontwatering is ontzettend belangrijk om je kamerplant gelukkig en gezond te houden. Vooral als je te maken hebt met een plant die zijn wortels graag droog houdt, kan een gebrek aan drainage wortelrot en andere kwalen veroorzaken bij potgebonden planten.

Als je toevallig verliefd wordt op een pot zonder drainagegaten heb je twee opties. Zo kun je ervoor kiezen om zelf drainagegaten boren in de bodem van de pot. Maar let op: Hoewel dit goed werkt voor plastic potten, is dit bij keramische potten niet te adviseren. Er is een aanzienlijk risico op breken.

Geen drainage gaten? Gebruik lavasteen

Als gaten boren geen optie is, kunt je er ook voor kiezen om een laag lavasteen op de bodem van de pot leggen voordat je aarde in de pot doet. Dit is als het ware een simulatie van een drainageproces en zal helpen voorkomen dat er te veel vocht op de bodem van de pot komt te liggen.

Aanvullingen op onze blog ‘Hoe kies je de juiste pot voor een plant’?

Misschien missen we essentiële informatie in onze blog over hoe je een goede pot kiest voor jouw plant. Wij zouden het fantastisch vinden als jij dat met ons deelt zodat wij onze blog nóg beter kunnen maken en nog meer mensen kunnen inspireren om de juiste keuze te kunnen maken voor hun huis.

Vul het contactformulier op onze contactpagina in of stuur een mail naar info@woonleven.com en laat ons je suggesties weten. Wij voegen ze graag toe!

Geef een reactie