Vloertrends 2024: Alles dat jij moet weten over vloeren

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op februari 10th, 2024 om 03:13 pm

De nieuwste vloerentrends voor 2024 op een rijtje

Een fenomeen dat ieder jaar terug komt: de vloertrends. Woonleven deed ook dit jaar onderzoek naar de nieuwste ontwikkelingen en trends in vloerenland. Wat zijn de grootste veranderingen ten opzichte van 2022 en 2023? En wat geeft uw interieur meer stijl in 2024?

SPOILER: De allerbelangrijkste trend: De hongaarse punt mag tegenwoordig niet meer ontbreken in jouw (nieuwbouw) huis.

Een aantal populaire onderwerpen in 2024 met betrekking tot vloertrends zijn:


Klik hier om de samenvatting van alle trends te lezen>>>

Waar we op letten in 2024 bij het kopen van een vloer….

Veel trends zijn tegenwoordig gekoppeld aan duurzaamheid, energiebesparen en wooncomfort. Zeker in 2024. Duurzaamheid is actueler dan ooit. Zowel de consument als de producent worden zich steeds meer bewust van hun invloed op het milieu. Dit zorgt voor veranderingen in de markt en beïnvloedt de product-keuze van de consument.

Belangrijk detail: Ondanks de prijsstijgingen zien we nog altijd veel mensen kiezen voor een duurzame vloer zoals PVC. Dat is misschien niet het goedkoopst in aanschaf, maar wel het meest duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

Andere factoren die een rol spelen bij het kiezen van de juiste vloer zijn voornamelijk;

  • Levensduur
  • Energiebesparing / isolatie
  • Prijs / kwaliteit verhouding
  • Uitstraling
  • Krasbestendigheid
  • Vochtbestendigheid
  • Makkelijk schoon te maken

#1 NIEUW: Een ‘aangeklede’ vloer

Wie wil er nou geen warme voeten?

Nieuw in de lijst van trends is iets wat eigenlijk al jaren in opkomst is: Het ‘aankleden van jouw vloer’. Zeker na de energiecrisis in de afgelopen twee jaar. Nu de kachel structureel lager staat, mogen één of meerdere vloerkleden absoluut niet ontbreken. Vloerkleden zijn namelijk een perfecte aanvulling op iedere vloer in elk materiaal en elke stijl!

Een vloerkleed is fijn voor de voeten, is fantastisch voor de akoestiek in huis en het helpt je vloer ook nog eens beter isoleren. Niet geheel onverwacht is dat natuurlijk weer goed voor de energierekening!

Maar welke vloerkleden zijn dan trending? Waar 2023 in het thema stond van hoogpolige kleden, zien we toch weer een verschuiving naar laagpolige vloerkleden. Praktisch, makkelijk schoon te houden en toch prettig aan de voeten.

Één ding is zeker: Die laag- en hoogpolige vloerkleden gaan we in 2024 zeker terug zien in de Nederlandse huis- en slaapkamer!


#2 De Hongaarse punt is nét even anders

De hongaarse punt lijkt veel op het visgraat patroon. Vroeger werd dit patroon van houten planken gelegd, tegenwoordig is dit patroon in veel huizen te vinden als parketvloer. Net als het visgraat patroon wordt de Hongaarse punt sinds een aantal jaren steeds vaker gemaakt van laminaat, om een voordelige vloer met een luxe uitstraling te creëren.

Het verschil tussen het visgraat patroon en de Hongaarse punt is de hoek waarin de planken gelegd worden. Bij de hongaarse punt worden de stukken namelijk op 60 graden gelegd en bij het visgraatpatroon op 45 graden.

De hongaarse punt is om deze reden optisch een stuk rustiger dan het visgraatpatroon en geeft een strakkere uitstraling aan het interieur. Op de plekken waar de stukken tegen elkaar aan gelegd worden zijn over de gehele lengte van de vloer strepen te zien, de sergeantstrepen, deze zorgen voor het strakke uiterlijk van de vloer.


#3 Leefstijl en koopgedrag veranderen met de tijd

Door de zichtbare klimaatverandering van de afgelopen jaren, zijn mensen zich steeds bewuster geworden van het klimaat en wat voor invloed hun leefstijl en koopgedrag hebben op het milieu. Om deze reden zie je dat mensen aanpassingen doen met betrekking tot hun leefstijl of koopgedrag, om zo het milieu minder te zwaar te belasten.

Iets vaker met de fiets gaan in plaats van met de auto en niet voor elke boodschap een plastic tas kopen, maar een katoenen tas meenemen. Dit zijn voorbeelden van aangepast gedrag door bewustwording van je eigen invloed op het milieu. Bewust een duurzame vloer kiezen hoort hier ook bij.


#4 Duurzaamheid is een trend, maar wat houdt het in?

Milieu steeds belangrijker in vloerkeuze

In de markt voor vloeren is al een aantal jaren een verschuiving van interesse en aanpassing van het koopgedrag zichtbaar. Mensen kiezen steeds vaker voor een vloer die duurzaam is.

Natuurlijk spelen de prijs en de kwaliteit van de vloeren ook nog een grote rol. Toch valt het steeds meer op dat áls er een duurzaam alternatief beschikbaar is, veel mensen dit wel willen overwegen voor een kleine meerprijs.

Een makkelijke valkuil met betrekking tot duurzaamheid is een verkeerde interpretatie van het begrip te krijgen. Duurzaamheid betekent vooral; de mate waarin iets voor langere tijd productief of houdbaar blijft, het zegt iets over hoe lang iets mee gaat. Duurzaamheid heeft echter meerdere betekenissen gekregen. In het kader van milieu en ecologie betekent duurzaamheid ook; het verstandig omgaan met schaarse grondstoffen. Een vloer van PVC gaat lang mee en wordt daarom gezien als duurzaam, toch kan PVC schadelijk zijn voor het milieu. Iets wat duurzaam is, hoeft dus niet per definitie goed te zijn voor het milieu. 


#5 Geef hout een tweede kans, gebruik het opnieuw

Houten vloeren

Met betrekking tot duurzaamheid komt het steeds vaker voor dat er gebruik wordt gemaakt van gerecycled materiaal. Hout wat wordt gerecycled en een tweede leven krijgt, is hier een voorbeeld van.

Er zijn steeds meer bedrijven die afvalhout recyclen en daar nieuwe producten van maken. Het opnieuw gebruiken van oude materialen is misschien wel de meest simpele manier van besparen en zuinig omgaan met grondstoffen uit de natuur. Zeker nu de houtprijzen exponentieel zijn gestegen!

Hergebruik is voor veel producenten van vloeren ook een ideale, duurzame manier om nieuwe vloeren te maken. Door het oude hout opnieuw te gebruiken, is er minder houtkap nodig.

Goed om te weten: De vloeren worden zó gefabriceerd, dat het niet te zien is of ze gemaakt zijn van vers- of gebruikt hout.

Het kost echter wél meer werk om het gerecyclede hout te bewerken, waardoor de kosten voor de consument over het algemeen iets hoger liggen dan bij een houten vloer van vers gekapt hout.

Het lijkt wel wat tegenstrijdig dat je voor tweedehands hout meer betaalt dan voor vers gekapt hout. Maar als je van échte houten vloeren houdt én van duurzaamheid, is een vloer van gerecycled hout een ideale oplossing.

Houten vloer van oud hout

#6 Bamboe is niet alleen goed voor panda’s

Een ander, trendy en duurzaam alternatief is een vloer van bamboe. Panda’s zijn er al jaren gek op en met een goede reden. Bamboe vloeren zijn stevig, stabiel en ideaal voor het gebruik van vloerverwarming. Een van de grootste voordelen van een vloer van bamboe op het gebied van duurzaamheid is de productietijd.

Bamboe kan namelijk al binnen 5 jaar na het planten gebruikt en verwerkt worden. Dit is veel sneller dan de productietijd van de meeste houtsoorten, waarbij het meestal enkele tientallen jaren duurt. Dit komt omdat bamboe een grassoort is in plaats van een houtsoort.

Bamboe vloeren - Vloertrends 2020

De toepassingen voor vloeren van bamboe zijn heel divers. Bamboe vloeren kunnen gemaakt worden in verschillende tinten en met verschillende structuren. Het materiaal is bovendien behoorlijk slijtvast en heeft dus een lange levensduur.

Vloeren van bamboe zijn ecologisch gezien een verantwoorde keuze, ze nemen meer CO2 op dan normaal hout en nemen minder ruimte in. De bamboebossen die worden aangelegd groeien na het oogsten gewoon weer verder, zo kan hetzelfde bos herhaaldelijk worden geoogst. Om deze reden hoeft er niet telkens een nieuw bos aangelegd te worden.


#7 PVC, de kunststof met het eeuwige leven

Beste-vloer-nieuwbouw-is-pvc-vloer

Een andere materiaalsoort die tegenwoordig erg populair is voor nieuwe vloeren is een polyvinylchloride vloer, oftewel PVC. Vloeren van PVC zijn makkelijk schoon te maken (bijvoorbeeld met een robotstofzuiger) en erg slijtvast. PVC-vloeren hebben een lange levensduur. Het grootste voordeel aan een vloer van deze soort kunststof is dat deze qua styling ontzettend veelzijdig is.

Tip: kies een PVC vloer met beton print, voor een industriële look met de kracht van PVC.

Je kunt in principe elke kleur, patroon of opdruk op PVC zetten die je kunt bedenken, waardoor je je creativiteit volledig de vrije loop kan geven. Verder hebben vloeren van PVC de eigenschap dat ze behoorlijk vochtbestendig zijn, wat voor veel mensen een reden is om PVC vloeren ook in de badkamer te leggen. Wat een PVC vloer tot slot aantrekkelijk maakt is dat deze relatief goedkoop is in tegenstelling tot een authentieke, houten of stenen vloer.


#9 Laminaat, snel gekozen, snel gelegd

Een vloer van laminaat is waarschijnlijk één van de meest gekozen vloeren van de afgelopen jaren. Vloeren van laminaat zijn makkelijk te onderhouden, sterk en worden vaak voor een aantrekkelijke prijs aangeboden. Laminaat is er in allerlei verschillende soorten en maten. Klassiek, modern, rustiek, ouderwets, vintage, hip of trendy, met laminaat kan alles.

Tip: laat je laminaat in een visgraat patroon leggen, voor een luxe uitstraling.

Laminaat is relatief duurzaam en kan deels gemaakt worden van gerecycled materiaal. De diversiteit aan stijlen laminaat neemt elk jaar toe, bovendien is de kwaliteit van vloeren van laminaat de afgelopen jaren enorm verbeterd. Dankzij deze ontwikkelingen is laminaat tegenwoordig een voordelig alternatief voor de traditionele houten vloer.


#10 Natuursteen, natuurlijk altijd goed

Terug naar de natuur, rustige tinten in de basis en veel materiaal van steen en hout. Vooral stenen vloeren in natuurtinten zijn populair tegenwoordig. Of het nu gaat om grote granieten plavuizen of een strakke gietvloer van beton, er wordt gezocht naar eenvoud en rust op een natuurlijke wijze.

Vloeren van natuursteen kunnen zowel worden gecombineerd met een rustieke inrichting als met een industriële. Vooral de industriële look zien we tegenwoordig steeds vaker terugkomen; strak houten- of ijzeren meubilair met stenen vloeren en lichte muren vormen de basis van veel moderne woonkamers.


#11 Gietvloeren, ze liggen als gegoten

 Gietvloer in een moderne woonkamer

 Gietvloer in een moderne woonkamer

Strak, schoon en slijtvast

Praktisch, betrouwbaar en eenvoudig; gietvloeren zijn in het bijzonder steeds populairder geworden de afgelopen jaren. Naast het ontzettend strakke uiterlijk en de naadloze afwerking van een gietvloer, zitten er nog een aantal voordelen aan gietvloeren die eraan bijdragen dat er tegenwoordig steeds vaker voor een gietvloer gekozen wordt.

Een gietvloer is namelijk ontzettend makkelijk schoon te maken, enorm slijtvast en heeft behoorlijk wat draagvermogen. Het is niet voor niets dat in veel fabrieken en bedrijfspanden gekozen wordt voor een gietvloer, vanwege de praktische voordelen en de levensduur van de vloer.


#12 Visgraat, advocaatjes zijn er dol op

Vroeger was het populair om houten vloeren in een bepaald patroon te leggen, zoals het visgraat patroon. De afgelopen 10 jaar is het patroon weer helemaal terug van weggeweest. Vooral vloeren van laminaat worden veel gekozen om in een visgraat patroon te leggen, omdat deze aanzienlijk goedkoper zijn dan echte houten planken.

Dankzij het visgraat patroon krijgt elke kamer een luxe en authentieke uitstraling. Door dit unieke patroon waarin de planken onder een hoek van 45 graden worden gelegd, breekt het de rechtlijnigheid van de nerven van het laminaat en geeft het een bijzonder effect voor het oog.

Als je voor een luxe uitstraling wilt gaan met een hout-look en voor een aantrekkelijke prijs, is visgraat laminaat de juiste keuze.


#13 Urban Jungle, terug naar de oorsprong

De naam zegt het al, je eigen jungle in huis creëren, dat is het idee van de Urban Jungle. Een populaire stijl op het gebied van interieur en inrichting is deze unieke combinatie van een primitieve oerdrift met moderne charmes. De combinatie van veel kamerplanten, houten meubilair en rustige natuurtinten zorgt voor een aangename, natuurlijke sfeer. 

Vaak worden grijze gietvloeren of rustieke houten vloeren met egale muren gecombineerd. Vervolgens wordt de kamer ingericht met bijvoorbeeld steigerhouten meubilair, dierenvellen en een gevarieerde samenstelling van vele kamerplanten. Vooral vetplanten, varens en verschillende soorten palmen worden veel gebruikt om een Urban Jungle te creëren. 

Weetje: Meerdere planten in huis filteren de lucht in de kamer en zijn daarom gezond voor jezelf, de lepelplant, krulvaren en areca palm worden hier veel voor gebruikt.


Alle vloertrends van 2024 op een rijtje

Vloerverwarming-altijd-aan-energiebesparen-uitzetten-vloerverwarming2

2024: Het jaar van de hongaarse punt

In 2024 zijn een aantal vloertrends populair waaronder; duurzaamheid, de hongaarse punt en de industriële look. Een simpele én duurzaam alternatief voor een klassieke houten vloer is een vloer van gerecycled hout. Een nadeel aan een vloer van gerecycled hout is dat het iets duurder voor de consument, een voordeel is dat het een stuk beter is voor het milieu. 

Nieuw in de lijst; Je vloer aankleden

Het besparen van energie is de grote drijver achter deze opmars, maar eigenlijk zou dat helemaal niet nodig moeten zijn. Een aangeklede vloer is volgens ons hoe dan ook een fantastische toevoeging en kan een perfecte aanvulling zijn voor een vloer van welk materiaal of stijl dan ook!

Bamboe

Een trendy en duurzaam alternatief is een vloer van bamboe hout. Bamboe is stevig en slijtvast en kan in allerlei toepassingen worden gebruikt. In tegenstelling tot andere bossen neemt een bamboebos meer CO2 op en minder ruimte in. Het nadeel aan bamboe is dat het momenteel geïmporteerd wordt uit Azië, waardoor het milieu door transport belast wordt.

PVC duurzaam en slijtvast

Vloeren van PVC zijn een populaire keuze. De vloeren zijn goedkoop, gaan lang mee en zijn in allerlei stijlen te verkrijgen. Vloeren van PVC worden duurzaam genoemd vanwege hun lange levensduur en slijtvastheid. PVC is een kunststof die niet door de natuur kan worden verteerd of opgenomen. Hierdoor kan het schade toebrengen aan allerlei organismen.

Laminaat een blijver

Laminaat is een voordelig alternatief voor een houten vloer. Het kan deels gemaakt worden van gerecycled materiaal. De kwaliteit van laminaat is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Hierdoor is laminaat in 2022 nog altijd één van de populairste keuzes voor een nieuwe vloer.

Natuursteen: Sfeervol alternatief

Vloeren van natuursteen zijn al jaren een stabiele keuze. Natuursteen is stevig en slijtvast en heeft een rustige uitstraling. Tegels van natuursteen zijn veelzijdig, ze worden zowel voor authentieke als voor moderne kamers gebruikt. Natuurstenen tegels in combinatie met strak ijzeren meubilairen zorgen voor een strakke, industriële inrichting.

Gietvloeren: strak en modern

Gietvloeren zijn praktisch, strak en slijtvast. De naadloze afwerking zorgt voor een strak en modern uiterlijk. Gietvloeren hebben een lange levensduur en zijn gemakkelijk schoon te maken. Een nadeel aan een gietvloer is dat er specialisten nodig zijn om ze te leggen, waardoor de kosten van een gietvloer snel op kunnen lopen.

Visgraat blijft immens populair

Visgraat patronen zijn ook in 2024 nog altijd een populaire trend, zeker in nieuwbouwhuizen. De vloerplanken worden onder een hoek van 45 graden gelegd om een bijzonder effect te creëren. Het visgraat patroon geeft een luxe uitstraling aan de kamer en doorbreekt de rechtlijnigheid van de houtnerven.

De opmars van de hongaarse punt

De hongaarse punt is een variant op het visgraat patroon. Hierbij worden de planken onder een hoek van 60 graden gelegd met schuine kanten. Tussen de planken zijn er rechte banen te zien, deze worden de sergeantstrepen genoemd en zorgen voor een strakke look.

Urban Jungle: Gezellig, rommelig en goed voor je gezondheid

De Urban Jungle is een combinatie van houten of stenen vloeren met egale muren en veel verschillende planten. Hiervoor worden voornamelijk vetplanten, varens en palmen gebruikt. Planten zorgen voor een natuurlijke uitstraling en filteren de lucht in het huis. 

De juiste vloer is de basis waar alles op staat

Er zijn veel verschillende typen vloeren met elk verschillende voor- en nadelen. De juiste vloer is de vloer die het beste past bij wat jij belangrijk vind. Als je richt op een voordelige oplossing of een specifieke, creatieve uitstraling die je wilt neerzetten, kun je gaan voor een praktische materiaalsoort zoals PVC of een gietvloer.

Als je duurzaamheid en het milieu belangrijk vindt, ga dan eerst na hoe het milieu door deze materiaalsoort wordt beïnvloedt. Denk hierbij niet alleen aan de productie, maar ook aan de afvalverwerking en het transport ervan. Kijk vervolgens of deze materiaalsoort gestyled kan worden naar je wensen en bedenk welke sfeer je in de kamer neer wilt zetten, bijvoorbeeld; modern, klassiek, speels of natuurlijk.

Onthoudt vooral dat de vloer die je kiest, de basis is waar alles op staat, letterlijk.


Meer blogs over vloeren lezen?

6 gedachten over “Vloertrends 2024: Alles dat jij moet weten over vloeren

Geef een reactie