Hoe maak je kunstbloemen schoon? 3 Handige methoden voor eindeloze bloemen

Kunstbloemen / planten zijn mooi, praktisch en een uitkomst voor mensen met een allergie. Totdat het moment daar is dat ze onder het stof komen te zitten………

Eenmaal vies, wordt het al gauw smoezelig en rommelig. En hoewel ze niet de zorg en specifieke leefomstandigheden van een echte levende plant nodig hebben, moeten ze toch regelmatig worden schoongemaakt om er op hun best uit te zien. Maar welke manier zijn er eigenlijk om ze schoon te houden.

In samenwerking met Flowercrush schreven we een handige blog waarin we 3 methoden uitlichten om kunstbloemen schoon te houden.

Afstoffen van kunstbloemen

De makkelijkste manier om je kunstbloemen en planten schoon te houden is door ze regelmatig af te stoffen. Stof stapelt zich op tot moeilijker te verwijderen vuil, dus je wilt er zeker van zijn dat je je planten ten minste een keer per week afstoft

Benodigdheden

 • Afstofborstel
 • Kleine borstel met zachte haren
 • Optioneel: Spuitbus met geur

Hoe je het afstoffen aanpakt:

Gebruik een wat grotere stofkwast om de hele plant voorzichtig af te stoffen en het meeste stof eraf te halen. Gebruik vervolgens een zachte borstel om kleine hoekjes en gaatjes in de bloemen schoon te maken.

Optioneel: Het is heerlijk om de bloemen te voorzien van een lekkere geur. LET OP: Zorg ervoor dat je de spuitbus 6 tot 8 centimeter naar achteren houdt, zodat je de bloemblaadjes niet beschadigt.

Stof van bloembladeren wrijven met citroensap / azijn

Het is misschien niet het eerste waar je aan gedacht hebt voor het schoonmaken van kunstbloemen, maar witte azijn en citroensap is toch echt een gouden combinatie.

Deze zelfgemaakte reiniger is namelijk een snelle en gemakkelijke manier om jouw kunstplanten te verzorgen.

LET OP: Gebruik je het op stoffen bloemen?, test dan eerst een klein gebied om er zeker van te zijn dat de kleur niet uitloopt voordat je alle bloemen doet.

Benodigdheden

 • 1 kopje azijn
 • 2 kopjes water
 • 2 eetlepels citroensap
 • Spuitfles
 • 2 zachte microvezeldoeken

Hoe je het reinigen van kunstbloemen met azijn en citroensap aanpakt.

Meng eerst de azijn, het water en het citroensap samen in een spuitfles. Schud vervolgens de fles met beleid zodat het mengsel goed gemixt is.

Besproei vervolgens je planten en veeg de bladeren en het groen af met het doekje. Gebruik indien nodig een tweede doekje om de bladeren af te vegen en te drogen.

Klaar is kees ; – )

Grondige methode: Kunstbloemen reinigen met wasmiddel.

Zacht wasmiddel reinigt de meeste plastic en vinyl bloemen en planten gemakkelijk. LET OP: gebruik deze methode echter niet voor zijden bloemen, omdat de kleurstoffen kunnen uitlopen.

Benodigdheden

 • Wastafel met warm of heet water
 • Zacht wasmiddel
 • Microvezel washandje
 • Waslijn en clips
 • Vuilniszak

Hoe je het reinigen van kunstbloemen met wasmiddel aanpakt

Begin met het mengen van een eetlepel wasmiddel met het water. Roer het mengel stevig gedurende 30 seconden.

Bloemen/planten die niet in potten staan of er eenvoudig uitgehaald kunnen worden, kun je in het water onderdompelen. Laat ze een minuutje staan en draai ze dan voorzichtig in het water.

Staan de bloemen/planten (vast) in een pot? Dan adviseren we om deze af te dekken met een vuilniszak. Bind de zak goed vast rond de basis, zodat er niets uitvalt. Dompel vervolgens de plant ondersteboven in het water en draai voorzichtig om vuil en eventuele aanslag te verwijderen.

In beide gevallen: Veeg met het washandje voorzichtig het achtergebleven vuil van de planten.

Hang de planten met de stengels ondersteboven aan een waslijn met behulp van knijpers.

Laat de potplanten drogen met de vuilniszak er nog omheen om het potmateriaal te beschermen tegen druipend water.

TIP: vergeet niet een handdoek onder de drogende bloemen te leggen.

Houd vanaf vandaag jouw kunstbloemen en planten fris en schoon

Je mag dan misschien gekozen hebben voor een kunstplant of kunstbloemen omdat je niet goed bent in het onderhouden. Maar dat betekent niet dat je er niet naar om hoeft te kijken.

Geef een reactie