Hoe lang gaat kunstgras in de tuin mee? + Welke factoren zijn van invloed op de levensduur

Kunstgras is de afgelopen jaren vol in ontwikkeling en zien we steeds vaker terug in de Nederlandse en Belgische tuin. Een van de voordelen van kunstgras is de lange levensduur. Maar hoe lang is die lange levensduur dan eigenlijk en welke factoren zijn van invloed de levensduur van kunstgras. Dát lees je in onze blog.


Hoelang kunstgras in de tuin gemiddeld meegaat

Bij gemiddeld gebruik en onderhoud kun je tot wel 20-25 jaar van het kunstgras genieten.  Naast dat het een groot gemak biedt, is het ook nog eens een investering die zichzelf in de helft van de tijd terugbetaalt. Helaas is dit geen garantie, want de de werkelijke levensduur van het kunstgras behoorlijk anders zijn dan verwacht. Dat is afhankelijk van een aantal factoren.


Factoren die de levensduur van kunstgras beïnvloeden

Zoals gezegd zijn er verschillende factoren die de levensduur van jou kunstgras (sterk) kunnen beïnvloeden. Van het soort gebruik tot omgevingsfactoren waar jij aanzienlijk minder controle over hebt.

Zwaar gebruik; een aanslag op de levensduur.

Logisch; het is waarschijnlijk geen verrassing dat door intensief gebruik het kunstgras sneller slijt dan door gemiddeld gebruik. Kunstgras van voetbalvelden – misschien wel het meest agressieve gebruik van kunstgras – gaat ongeveer tien jaar mee. Dat is bijna de helft van de tijd die het in een gemiddelde Nederlandse/Belgische tuin mee gaat.  

Als de grasmat in de tuin echter gebruikt wordt als hondenspeelplaats of als de kinderen er thuis een voetbal of hockeyveld van hebben gemaakt, moet je er wellicht voor zorgen dat je toch wél wat aandacht besteed aan zorgvuldiger onderhoud dan gemiddeld. (later in de blog lees je aantal onderhoudstips)

Weersinvloeden; niet onderschatten

Hoewel kunstgras perfect is onder alle weersomstandigheden, kan direct zonlicht de levensduur van een kunstgrasveld verminderen indien jouw kunstgras niet van topkwaliteit is.  Gelukkig hebben we hier in België en Nederland eigenlijk geen last van…haha. Maar het is zeker aan te raden om toch te kiezen voor top kunstgras

Ook kan slecht weer toch ook de levensduur van een kunstgrasveld verminderen. Maak je intensief gebruik van een kunstgrasveld bij vorst in de grond, dan kan dat van invloed zijn op de levensduur.

Zoek je kunstgras voor een tuin in wat verdere oorden met veel zon en warmte? Dan is het tóch wel verstandig om te kijken naar een kwalitatief hoogwaardige kunstgras soort die bestand is tegen veel zon en hitte.

Installatie / het leggen van kunstgras

We komen vaak tegen dat mensen bij de aanleg van hun kunstgras bezuinigen op de installatie. Want hoe moeilijk kan het zijn?! Toch komen veel van deze mensen erachter dat de kostenbesparingen op voorhand als een boemerang terugkomen in de vorm van plassen water, ongelijke grasmatten en zelfs opgetilde randen. Dat is natuurlijk niet wat je wilt…..

Het inhuren van ervaren professionals zorgt ervoor dat jouw kunstgras correct wordt geïnstalleerd/gelegd. Een deskundige installatie van het kunstgras zal er ook voor zorgen dat jouw kunstgras op de juiste manier wordt ingestrooid, wat de kans vergroot dat het kunstgras in de tuin nog vele jaren meegaat.

Kunstgras onderhouden

Onderhoud, ook bij kunstgras ontkom je er niet aan. Want een beetje aandacht en liefde kan de levensduur van jouw kunstgras verbeteren. Je wilt je nieuwe kunstgras natuurlijk zo lang mogelijk mooi en fris te houden. Hoe je dat doet? Dat lees je in onderstaande ‘kunstgras onderhoud tips’

grasmat besproeien en harken; Echt?!

Om meteen de verwarring uit de wereld te helpen. NEE,  uw grasmat heeft geen water nodig om te groeien. Het is kunstmatig!

Toch kan het van tijd tot tijd het gazon afspuiten bevorderend werken voor de levensduur. Hiermee verwijder je vuil en afval dat zich op jouw gazon heeft opgehoopt. We horen je denken: ‘Maar het regent toch vaak genoeg in hier?’ Dat klopt en helpt, maar geef geen garantie op het feit dat al het vuil van jouw kunstgras verdwijnt.

Vegen, harken of borstelen

Het kan zeker geen kwaad om af en toe te vegen te harken of zelfs te borstelen. Zo zorg je ervoor dat er geen rare objecten in het kunstgras blijven liggen welke schade zouden kunnen aanrichten aan die prachtige kunstgrasmat.

Opruimen na uw huisdieren; want die poepen en plassen ook gewoon op kunstgras

Heb je een huisdier? Dan is dat extra reden om scherp te zijn op onderhoud en het reinigen.  Zo kun je ervoor kiezen om wat vaker de kunstgrasmatten af te spoelen, zodat nare geuren wegblijven. Maar kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld geur-verminderende vullingen.

Wacht niet te lang met kleine reparatie; een scheur kan zomaar een gat worden.

Een klein probleem met uw kunstgras, zoals een scheurtje, mag er niet toe leiden dat je jouw kunstgras onmiddellijk moet vervangen. Kunstgras is gemaakt om lang mee te gaan, maar het is ook vrij eenvoudig te repareren. Als je deze kleine reparaties meteen uitvoert, kan jouw kunstgrasveld nog jaren mee en voorkom je het erger worden van problemen.

Toevoegingen of bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten!

Wij hopen dat we goede inzichten hebben gegeven in de levensduur van kunstgras in de tuin en welke factoren van invloed zijn op de levensduur.

Heb jij nog toevoegingen aan onze blog? Of wil je op een andere wijze bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten! Stuur jouw idee met bijbehorende foto naar info@woonleven.com en wie weet voegen wij jouw tip toe aan onze blog of schrijven we zelfs een blog over jouw bijdrage.

Geef een reactie