Hoelang ben je bezig met het leegruimen van je huis?

Ga jij binnenkort verhuizen of is een dierbare in jouw omgeving overleden en laat deze persoon een woning na? Er zijn verschillende situaties waarin je jezelf de vraag stelt hoelang een huis leegruimen duurt. Dit is een flinke klus waar je al snel meerdere dagen mee bezig bent, waardoor het ook een optie is om professionele hulp in te schakelen.

Huis leeghalen voor verhuizing

Als je gaat verhuizen zit je in een andere situatie dan wanneer je de woning moet ontruimen na bijvoorbeeld een overlijden. Je maakt namelijk gebruik van diverse verhuismaterialen en wilt jouw spullen in goede staat meenemen. Doorgaans is er meer puin bij een ontruiming en moet er meer worden schoongemaakt. Je kunt je woning zelf over het algemeen in een dag helemaal leeg halen als je gaat verhuizen. Of je nu gaat verhuizen binnen Eindhoven of naar de andere kant van het land verhuist: zorg ervoor dat je een grote bus huurt waar al jouw dozen en grote meubels in één keer in kunnen worden vervoerd.

Huis ontruimen na overlijden

Na een overlijden is het een grote klus om een achtergebleven woning te ontruimen. Ook kan dit emotioneel zijn tol eisen. Het valt aan te raden om in ieder geval één persoon aan te stellen die de ontruiming coördineert. Officieel zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor de woningontruiming en de kosten hiervoor. In het testament staat aangegeven wie de erfgenamen zijn. Als er geen testament is opgesteld, wordt het wettelijke erfrecht gevolgd. Door de spullen in verschillende categorieën op te delen, kan je hier later nog een beslissing over nemen wat er mee moet gebeuren. Maak een stapel met spullen die je zeker wilt bewaren, een stapel met spullen die je wilt doneren of verkopen en een stapel met spullen die weg kunnen.

Hoe lang je hiermee bezig bent, hangt af van de omstandigheden. Soms moet bijvoorbeeld de kamer in een verpleeghuis al snel worden leeggehaald omdat het huurcontract eindigt. In andere gevallen kan het weken duren voordat je een complete woning hebt leeggehaald, onder meer door het emotionele component dat hierbij komt kijken. In veel gevallen is het verstandig om hulp in te schakelen, zodat je niet alleen staat.

Geef een reactie