Houtsoorten overkapping: welk hout is het meest geschikt

Je wilt wat meer overdekte ruimte creëren in de tuin en hebt besloten om een houten veranda of overkapping te bouwen. Goede keuze! De volgende stap? Het uitzoeken welke houtsoort geschikt is. Er zijn veel verschillende houtsoorten beschikbaar. Maar er zijn er maar enkele geschikt voor het bouwen van een houten veranda of overkapping. Welke dat zijn en waarom ze dat zijn, dat leggen we uit in deze blog. Zo kun jij het beste veranda hout kiezen!


Welke houtsoorten zijn geschikt voor een veranda of overkapping?

De meest gebruikte soorten hout voor tuintoepassingen zijn Douglas, Vurenhout en Eikenhout. De keuze voor je overkapping kun je baseren op de duurzaamheidsklasse van de verschillende typen hout en het budget dat je hebt.

Welke duurzaamheidsklassen bij welk hout horen hebben we hieronder handig voor je opgesomd. Zo heb je direct een goed overzicht van de keuzes die je hebt.

Douglas hout: Duurzaamheidsklasse 3 – 10 tot 15 jaar levensduur – Beste prijskwaliteitverhouding

Vurenhout: Duurzaamheidsklasse 4 – 5 tot 10 jaar levensduur – Betaalbaar, maar minder duurzaam

Eikenhout: Duurzaamheidsklasse 3 – 10 tot 15 jaar levensduur – Hogere kwaliteit dan douglas, maar ook een stuk prijziger.

Houtsoorten toegelicht

Douglas hout (meest gekozen houtsoort)

Doorgaans worden de meeste veranda’s gebouwd met Douglas-hout. In de Alpengebieden en Duitsland is deze houtsoort al vele jaren de standaard. Douglashout is afkomstig van de Douglasspar en is een van de sterkste zachthoutsoorten. Het grote voordeel van douglassparren is dat ze veelal groeien tot lengtes van 20 meter, hierdoor is de houtsoort zeer geschikt voor het zagen van lange balken. Daarnaast hoeft Douglashout niet per se behandeld te worden omdat deze houtsoort onbehandeld al zeer duurzaam is. Goede prijs-kwaliteit verhouding.

Vurenhout (budget optie)

Vurenhout is te herkennen aan de lichtgele kleur. De houtsoort is relatief goedkoop en goed te bewerken. Vurenhout wordt veel gebruikt in Nederland voor allerlei bouwprojecten. De verwachte levensduur is 5 tot 10 jaar. Dit betekent ook dat het niet het meest duurzame hout is. Om deze reden wordt vurenhout vaak bewerkt. Door het bewerken (impregneren) verleng je de levensduur van het hout met zo’n 5 jaar. Dat is natuurlijk een hoop op de totale levensduur van  5 tot 10 jaar. Geïmpregneerd vurenhout is dan ook goed geschikt als houtsoort voor een overkapping.

Eikenhout (hoogste kwaliteit)

Eikenhout is misschien niet de meest gebruikte houtsoort voor overkappingen en veranda’s. Het is wel de houtsoort met de hoogste kwaliteit. De houtkern van deze harde houtsoort gaat zelfs bij directe plaatsing op de grond minstens 15 tot 25 jaar mee.

Aan hoge kwaliteit hangt echter ook en stuk hogere prijs dan Vurenhout en Douglashout. Ook eiken niet het meest makkelijk te bewerken hout. Eikenhout kun je het beste gedroogd kopen. Dan is er de minste werking in het hout en is de kans op scheuren het kleinst. Wel zo belangrijk als je een houten overkapping wilt gaan maken.  

LET OP: Ga je met eikenhout aan de slag? Dan moet je RVS schroeven gebruiken. Normale schroeven zijn niet geschikt voor dit type hout.

Impregneren om de levensduur te verlengen

We hebben hierboven reeds een aantal keren over impregneren gesproken. Door te impregneren wordt het hout behandeld tegen rot en schimmel. Door te impregneren verleng je de levensduur van het hout. Voor bijvoorbeeld vurenhout is het wel aan te raden dit te doen. Voor Eiken is dit niet nodig en voor Douglashout is het wat ons betreft een keuze.

Let wel op: impregneermiddelen zullen – zeker in het begin – zorgen voor een verkleuring van het hout. Houdt hier dus rekening mee als de uitstraling belangrijk voor je is. In veel gevallen zal het hout een stuk geler uit gaan vallen.

Aanvullingen op onze blog ‘houten overkapping, welk hout kiezen’?

Misschien missen we essentiële informatie in onze blog over welk hout je zou moeten kiezen voor een overkapping / veranda. Wij zouden het fantastisch vinden als jij dat met ons deelt zodat wij onze blog nóg beter kunnen maken en nog meer mensen kunnen inspireren om het juiste hout te gebruiken voor het bouwen van een schitterende overkapping / veranda.

Vul het contactformulier op onze contactpagina in of stuur een mail naar info@woonleven.com en laat ons je suggesties weten. Wij voegen ze graag toe!

Een gedachte over “Houtsoorten overkapping: welk hout is het meest geschikt

Geef een reactie