Moet vloerverwarming altijd aan blijven staan?

Met de komst van de zogenaamde ‘energiecrisis’ zien we steeds vaker dat men de kachel lager zet. Enerzijds kiezen we ervoor om de kachel structureel een aantal graden lager te zetten en anderzijds draaien we de kachel ’s nachts nog een paar graden extra naar beneden. Dat gaat makkelijk met cv ketel en radiatoren… Maar hoe zit het eigenlijk met vloerverwarming?!

Het is een vraag die we steeds terug zien komen: moet vloerverwarming altijd aan blijven staan of kan je deze uitzetten om bijvoorbeeld energie te besparen? Veelal zien we dat er geantwoord wordt dat het niet de moeite waard is, maar is dat -in alle gevallen – eigenlijk wel zo? In samenwerking met thermo-vloer.nl zochten wij het uit.

Kachel lager zetten met vloerverwarming: ‘dat hangt er vanaf’

Er bestaan verschillende soorten vloerverwarming: elektrische vloerverwarming en water gedragen vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming wordt vaak gebruikt in kleine ruimtes zoals badkamers. (als hoofdverwarming). Daarnaast zien we elektrische vloerverwarming ook regelmatig als zogenaamde ‘bijverwarming’.  Het grote voordeel van dit type vloerverwarming is dat het snel opwarmt en dat je deze dus goed aan én uit kunt schakelen voor en na het gebruik.

Dit type vloerverwarming hoeft dus niet altijd aan te staan.

In het geval van water gedragen vloerverwarming zijn er wat meer afhankelijkheden. Deze soort kent veel verschillende varianten. Zo zijn er traditionele systemen die aangelegd worden tijdens de bouw, systemen waarbij je moet frezen en lageopbouwsystemen. Het ligt aan de soort vloerverwarming of je die altijd aan moet laten staan of niet. Welke soorten wel en welke soorten niet, dat leggen we je hieronder uit.

Voor dit type vloerverwarming is het per soort afhankelijk of deze aan moeten blijven staan.

Watergedragen vloerverwarming: uitzetten (lager zetten) om energie te besparen of niet?

Of vloerverwarming dag en nacht aan moet blijven staan op dezelfde temperatuur is afhankelijk van twee factoren. De afstand (diepteverschil) tussen de buizen en de topvloer en de afstand tussen de buizen zelf. En die afstanden, die zijn afhankelijk van het type water gedragen vloerverwarming.

Is er sprake van minimale afstanden? Dan loont het om de vloerverwarming enkele graden naar beneden te draaien in de nacht om energie te besparen. Hoe dat zit per type water gedragen vloerverwarming, lees je hieronder.

Traditioneel water gedragen systeem

Traditionele systemen worden vaak tijdens de bouw van een woning geplaatst en liggen gemiddeld gezien vaak 5 tot 7 cm onder de afwerkvloer. Om deze reden duurt het bij een traditioneel systeem lang voordat de vloerverwarming is opgewarmd. Je kunt je voorstellen dat het wel even duurt voordat de warmte door een dergelijke betonlaag komt en dat dat dan ook gepaard gaat met een gigantische (energie)inspanning.

Het hoger en lager zetten van de kachel bij vloerverwarming traditioneel systeem zorgt niet voor een energiebesparing.

Gefreesde vloerverwarming

Bij gefreesde vloerverwarming liggen de verwarmingsbuizen vaak een stuk dichterbij de topvloer. De opwarmtijd van de vloerverwarming is dan ook een stuk sneller dan bij traditionele vloerverwarming.

LET OP: In het geval van gefreesde vloerverwarming zien we regelmatig ‘koude stukken’. Dit zijn plekken waar de vloerverwarming iets te ver uit elkaar ligt. Het uitzetten van vloerverwarming kan effect hebben op het comfort.

Het lager en hoger zetten van de kachel bij een gefreesde vloerverwarming kan in sommige gevallen lonen om energie te besparen.

Lage opbouw vloerverwarming.

Lage opbouw-vloerverwarming is een type vloerverwarming dat bovenop een -vaak bestaande -ondervloer wordt gelegd. Bij een lage opbouw vloerverwarming is de opwarmtijd van de ruimte erg kort omdat de buizen zeer dicht bij de topvloer liggen. Je kunt bij dit type water gedragen vloerverwarming dus prima de kachel een paar graden lager draaien.  Met de slimme thermostaten van tegenwoordig is het eenvoudig om bijvoorbeeld 30 minuten tot een uur voor het opstaan de kachel automatisch hoger te zetten.

Het lager en hoger zetten van de kachel bij een lage opbouw vloerverwarming kan in veel gevallen leiden tot een energiebesparing.

Toevoegingen of bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten!

Wij hopen dat we goede inzichten hebben gegeven in het feit of je vloerverwarming altijd aan moeten laten staan of dat je er ook energie mee kan besparen door de kachel lager te draaien.

Heb jij nog toevoegingen aan onze blog? Of wil je op een andere wijze bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten! Stuur jouw idee met bijbehorende foto naar info@woonleven.com en wie weet voegen wij jouw tip toe aan onze blog of schrijven we zelfs een blog over jouw bijdrage.

Een gedachte over “Moet vloerverwarming altijd aan blijven staan?

Geef een reactie