In 7 stappen jouw huis verkopen

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 9th, 2021 om 06:36 pm

Het verkopen van je huis doe je het liefst met een gedegen stappenplan om je huis te verkopen. Anders kan het zomaar gebeuren dat er complexe, juridische of andere zaken vergeten worden. Daarom bieden we je 7 stappen om succesvol jouw woning te verkopen.

Stap 1. Bepaal jouw vraagprijs

Je wilt de juiste vraagprijs hebben voor jouw woning. Maar hoe bepaal je dit? Geef zelf, of met een makelaar, antwoord op vragen als:

  • Hoe is de ligging van mijn woning?
  • Zijn er milieuaspecten of andere bepalingen die de prijs beïnvloeden?
  • Is er achterstallig onderhoud?
  • Voor welke prijs worden vergelijkbare prijzen verkocht?

Stap 2. Maak een verkoopplan

Een huis moet op een goede manier gepromoot worden. Het is niet alleen het ophangen van een te koop bord. Denk ook aan andere promotiekanalen als:

  • Verkoop via Social Media
  • Plaats de woning op Funda
  • Biedt een verkoopbrochure

Bedenk vooraf welke kanalen goed werken voor jou.

Stap 3. Maak je woning verkoopklaar

Het maken van een goede indruk is essentieel voor het verkopen van een woning. Je doet er daarom verstandig aan om een huis goed achter te laten. Denk aan het doen van achterstallig onderhuid, schoonmaken en het opruimen van de woning. Door dit te doen zal een geïnteresseerde een beter indruk krijgen van de woning.

Stap 4. Plan de bezichtiging

Dan is het de taak om een bezichtiging in te plannen. Met een makelaar bij de hand wordt dit uitbesteed. Op het moment dat je zelf een woning verkoopt moet je het zelf inplannen. Het komt erop neer dat je afspraken maakt met mensen die jouw woning willen bekijken. Laat ze door het huis lopen en beantwoord eventueel vragen.

Stap 5. Onderhandel over de prijs

Het doen van een onderhandeling kan gezien worden als een vaardigheid op zich. Het is belangrijk om goed te luisteren naar de wensen en behoeften van de verkoper zonder je eigen eisen uit het oog te verliezen. Je zult rekening moeten houden met voorwaarden, overdracht en andere zaken.

Stap 6. Ondertekenen van het contract

Wanneer je een akkoord hebt bereikt met de koper moet het contract nog ondertekend worden. Zorg voor een duidelijke lijst met alle voorwaarden en eisen en leg dit schriftelijk vast. Nu is het nog aan jullie om het te ondertekenen.

Stap 7. De Notaris

En als laatste: ga naar de notaris. Het proces is bijna afgerond. Nu moet de leveringsakte nog ondertekend worden. Is dit allemaal klaar? Dan is het proces afgerond en heb jij je huis verkocht!

Geef een reactie