In 1750 ontstond de industriële revolutie. Kleinschalige werkplaatsen begonnen uit te groeien tot grote fabrieken die samen een grootschalige industrie vormden. Deze grote fabrieken waren vaak donker en er kwam maar weinig daglicht naar binnen. Dus er moest iets bedacht worden om de grote oppervlaktes van de fabrieken te voorzien van verlichting. Op dat moment ontstond de industriële lamp die wij vandaag de dag nog steeds terug zien in onze interieurs.
De eerste industriële lamp
De industriële lamp moesten zo gemaakt worden dat ze de grote oppervlaktes van de fabrieken met gemak konden verlichten. De lampenkappen werden zo groot mogelijk gemaakt, zodat het licht goed verspreid kon worden. In die tijd werden er nog gebruik gemaakt van kostbare gaslampen, omdat elektriciteit nog lang niet overal om handen was. Om de gaslampen te beschermen werden ze in een grote metalenkap geplaatst. Een bijkomend voordeel was dat de arbeiders ook niet verblind zouden worden door het felle licht. Aan de onderzijde van de lamp werd vaak een raster geplaatst, zodat de lamp niet uit de kap kon vallen. Maar ook wederom om de arbeiders te beschermen, aangezien de lampen in die tijd erg heet konden worden.
Diverse soorten industriële lampen
Ondanks dat de industriële lamp later werd vervangen voor tl-lampen, zijn ze nooit echt helemaal verdwenen. Vandaag de dag behoren industriële lampen tot een van de populairste binnenverlichting. Ze zijn krachtig, hedendaags en buitengewoon stoer. De rauwe uitstraling doen het goed in vele interieurs en gaan ook niet snel vervelen. Vandaag de dag zijn industriële lampen verkrijgbaar in uiteenlopende modellen, zo heb je industriële spotjes, industriële plafondlampen, industriële vloerlampen, industriële tafellampen en industriële wandlampen. Hierdoor vind je altijd wel de lamp die je zoekt.
Waar hang je een industriële lamp op?
Een industriële lamp komt in vele interieurs goed tot zijn recht. Een houten plafond met zichtbare balken is de ideale combinatie met dit soort type verlichting. Zeker in een zolderruimte is dit gaaf, omdat deze ruimte vaak voorzien is van beperkte hoeveelheid daglicht. Verder komen industriële lampen mooi tot hun recht in een minimalistische of moderne inrichting. Maar dat niet alleen, want ook aan een landelijk interieur kan de industriële lamp een mooie toevoeging zijn.