Kledingkast ontwerpen: 6 functionele tips om jou te helpen

Kledingkast ontwerpen tips

Is je kast aan het einde van z’n leven, is je huidige kledingkast te klein geworden of ben jij een van de weinige personen die tóch een nieuw huis heeft kunnen bemachtigen in deze tijd en zodoende een nieuwe kast gaat kopen? Dan is onze blog precies hetgeen dat jij nodig hebt.

Het inrichten van nieuwe kleerkasten is namelijk niet altijd even makkelijk. Zeker niet voor diegene met een uitgebreide garderobe. In samenwerking met emob.be schreven we een blog zodat jij beter in staat bent om de juiste keuzes te maken. Lees nu de 6 beste functionele tips voor het ontwerpen van een nieuwe kast.


‘It’s a numbers game’: Bereken de aantallen.

Het begint bij de basis: Het opstellen van een lijst met kledingstukken. Zo heb je een precies beeld van wat je hebt en ben je beter in staat om de juiste keuzes te maken. Nadat je de aantallen in kaart hebt gebracht is het belangrijk om er gemiddelde afmetingen aan te hangen. Bereken wat de afmetingen van al jouw type kledingstukken zijn en breng vervolgens de totalen in kaart.

Je hebt van te voren vast al een gedachte over waar je bepaalde kledingstukken zult plaatsen. Je kunt dus op basis van deze berekening al inschatten hoeveel planken je nodig hebt en hoe breed deze moeten zijn.

Vergeet niet: zomerkleding neemt vaak minder ruimte in dan winterkleding. Koop je dus in de zomer een nieuwe kast? Neem de aantallen dan ruim.

Maar dat is natuurlijk slechts het begin….


Gezamenlijke kast? Scheidt goed en maak eerst een voorlopige verdeling

We zien het maar al te vaak: De verdeling tussen partners is van te voren niet goed genoeg afgestemd. Het resultaat?  Ruzies over elkaars ruimte of het door elkaar halen van kleding. Dat wil natuurlijk niemand….

Doorgaans hebben vrouwen de meeste kledingstukken. Het is dan ook logisch dat vrouwen een groter gedeelte tot de beschikking krijgen dan mannen. Indien de ruimte het toelaat, kies voor een kast met een oneven aantal elementen (bijv 5). 3 elementen voor de vrouw en 2 voor de man.

Ook zien we dat vrouwen doorgaans meer hangende kledingstukken hebben dan mannen. Houd hier rekening mee!


Begin met het hang gedeelte en overweeg een twee-laags hanggedeelte.

Hanggedeelte kast tips

Tijdens het ontwerp van een nieuwe kledingkast begin je wat ons betreft altijd met het lang hangende gedeelte. Voor de vrouwen misschien een no-brainer omdat de meeste kleding kan hangen, maar voor mannen is dit niet altijd vanzelfsprekend. Pas na het ontwerpen van het hanggedeelte ga je verder met lades en planken.

Tip: Maak resterende ruimte dubbel hangend om de verticale ruimte te maximaliseren. Een twee-laags hanggedeelte is echt een fantastische uitkomst.


Stapel niet te hoog, daar krijg je namelijk spijt van!

Een van de belangrijkste dingen is dat gevouwen stapels met kleding niet te hoog moeten zijn. Zo voorkom je omvallen en ben je ook nog eens veel beter in staat een goed overzicht te behouden over jouw kleding. Houd de volgende hoogtes aan om omvallen tegen te gaan:

  • 2-4 truien/sweatshirts.
  • 6-8 t-shirts
  • 5-6 overhemden.
  • 4-6 spijkerbroeken.

Dwing jezelf om een extra plank te nemen en de stapels op bovenstaande hoogtes te houden. Je zult ons voor eeuwig dankbaar zijn!


Vouw truien en shirts om vorm te behouden

Stapels gevouwen kleding

Wist je dat kleding het beste zijn vorm behoud wanneer je het opvouwt? Onze tip is dan ook om (gebreide) truien en shirts op te vouwen. Kies je ervoor om de gevouwen kledingstukken op te slaan in een lade? Wees dan uiterst secuur met jouw opbergmethode en zorg dat je de kledingstukken eenvoudig kunt herkennen. Doe je dit niet? Dan is er een grote kans dat het binnen de kortste keren een zooitje wordt.


Schoenruimte of niet?: een vrouw heeft gemiddeld 40 paar schoenen.

Wist je dat de gemiddeld vrouw 40 paar schoenen heeft? Dat betekent dat het ook verstandig is om goed na moet denken over het opbergen van de schoenen. Wees eerlijk tegen jezelf: is het realistisch dat die 40 paar schoenen in de kledingkast passen?

Nee he? Daarom adviseren we ook om een aparte opbergoplossing te kiezen voor de schoenen. Zeker als het om grote aantallen gaat.

Pro-tips voor het opbergen van schoenen:

  • Vermijd schoenrekken (ziet er leuk uit, maar zijn super onhandig)
  • Sorteer schoenen op de keren die je ze draagt
  • Hakken boven in de kast
  • Opberghangers over de deuren zijn super handig voor slippers, sandalen en espadrilles.
  • Houd laarzen rechtop door ze op te vullen.


Houd bij het ontwerpen rekening met seizoensgebonden opslag.

Opslag voor kleding van andere seizoenen

Als je weinig ruimte hebt, kunt je je seizoensgebonden kleding (lente/zomer en herfst/winter) uit de hoofdkast halen en in een tweede kast of opbergruimte opbergen in bijvoorbeeld een andere ruimte.

Manden en bakken doen wonderen om seizoensspullen georganiseerd en uit de weg te houden. Daarnaast bestaan er ook vacuüm zakken voor kleding. Deze besparen heel veel ruimte!

LET OP: Ga je je kleding opbergen? Zorg dat dat deze kurkdroog is! Er is niets vervelender dan dat je er na een winter of zomer seizoen achter komt dat er schimmel in de kleding zit. Berg de kleding in een vochtvrije ruimte op.


Zelf toffe ideeën en bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten!

Heb jij zelf toffe ideeën of handige tips om een kledingkast in te delen of heb je iets gezien dat niet mag ontbreken in onze blog? Laat het ons weten! Mooie en functionele ideeën voor het inrichten van een kledingkast horen we graag. Stuur jouw idee met bijbehorende foto naar info@woonleven.com en wie weet voegen wij jouw handige tip toe aan onze blog.

Home » Kledingkast ontwerpen: 6 functionele tips om jou te helpen

Geef een reactie