Klussen met epoxylijm

Beschadigingen, water en vuil zijn verleden tijd voor materialen die behandeld zijn met epoxylijm. Het dit multifunctionele product zorgt er voornamelijk voor dat het voorwerp waarop de lijm gebruikt wordt extreem hard wordt. Het product is zowel geschikt om te repareren door te lijmen en beschermen door te coaten en lamineren, als om te decoreren.

Verhouding

Het meest belangrijke aan het werken met epoxylijm is de verhouding tussen de hars en de harder, welke samen de epoxy vormen. Als deze twee componenten met elkaar in aanraking komen, stollen deze bij de juiste verhouding door een chemische reactie. Deze reactie geeft gedurende de verwerkingstijd warmte af, dus zorg voor materialen die hittebestendig zijn. Werk snel bij een hoge omgevingstemperatuur, deze hardt de epoxy namelijk sneller uit. Als de verhouding tussen de hars en harder niet juist is, blijft de epoxy plakkerig of zacht.

Behandeling oppervlakte

Voordat de lijm kan worden aangebracht, moet de oppervlakte eerst behandeld worden. Een goed behandelde, vuil- en vetvrije, oppervlakte zorgt namelijk voor betere hechting van de epoxy. Het vuil- en vetvrij maken van het oppervlak mag met elk materiaal, behalve terpentine en wasbenzine. Afhankelijk van het te behandelen materiaal is het aan te raden om het materiaal nog iets op te ruwen of een primer aan te brengen. Dit geldt voornamelijk voor gladde oppervlakken waar de epoxy niet goed aan kan hechten. De lijm hecht ook minder goed als het oppervlak bestaat uit hoeken. Hierdoor is het raadzaam om de hoeken af te ronden. Na behandeling met de lijm kan het oppervlak verkleuren. Als deze wit kleurt is er meer hars nodig, als het glimmend blijft bevat deze teveel hars. Het teveel aan hars kan worden opgelost door het weg te halen met een spatel.

Lucht

Voor lijmverbindingen is het belangrijk om het epoxy luchtvrij te houden, omdat de lijm minder krachtig wordt als er lucht bij komt. Je bent er wel bij gebaat om lucht bij de lijm te laten komen als je plekken gaat opvullen zoals een gat.

Waarschuwing: Gezien epoxylijm een chemisch product is, is het verstandig handschoenen te dragen.

Bron: https://www.mesaproducts.nl/

Geef een reactie