Kooktips en -trucs over hoe je als een pro kunt koken

Veel mensen houden van eten uit verschillende culturen, maar ze denken dat ze daarvoor naar een restaurant moeten gaan. De waarheid is dat je een voorproefje van de wereld in je eigen keuken kunt krijgen. Koken kan eng lijken, vooral als je een poging doet om een gerecht uit een onbekende cultuur te bereiden. Dit artikel deelt een paar leuke kooktips. Voor je het weet neem je je gezin met je kookkunst mee op een reis door de wereld. Met de geweldige kooktips in dit artikel zul je in een mum van tijd koken als een pro.

Bij het koken geldt: hoe kleiner het voorwerp, hoe hoger de kooktemperatuur kan zijn. Als je bijvoorbeeld mini muffins kookt kunnen ze op 400 gebakken worden, terwijl als het gewone muffins zijn de temperatuur niet hoger dan 325 mag zijn. Door op de juiste temperatuur te koken optimaliseer je je kooktijd en voorkom je dat de voorwerpen uitdrogen.

Als je aardappelpuree gekookt hebt, zorg er dan voor dat je ze terug in de hete pan doet, zodat ze de volgende tien minuten kunnen stomen in het water van de heetwaterkraan. Zo kunnen de aardappelen uitdrogen, zodat je een rijke textuur krijgt als je je melk en boter erop aanbrengt.

Als je gebak maakt, moet je proberen de nauwkeurigheid van je metingen te maximaliseren, want het is een heel precieze wetenschap. Door een gram te veel of te weinig toe te voegen, breng je de smaak van je gebak in gevaar. Probeer altijd precies te zijn bij het bakken.

Een gemakkelijke manier om in de keuken te experimenteren met het combineren van hartige smaken en niet veel geld aan voedselverspilling uit te geven, is om van je ideeën een omelet te maken. Eieren, vooral eiwitten, zijn tamelijk smaakloos en vormen een geweldig “canvas” waarop je de ingrediënten kunt “schilderen” die je wilt en dan combineren tot een gerecht. Kleine partijen roerei waar je je ingrediënten in kunt vouwen, geven ook een neutrale achtergrond voor je smaakproeven.

Keuken

Wees voorzichtig bij het bewaren van chocolade voor gebruik in de keuken. Koop als regel maar zoveel chocolade als je binnen een paar maanden kunt gebruiken. Chocolade bevat vet, en onder de verkeerde omstandigheden kan het ranzig worden. Bewaar op een koele, droge plaats, uit de buurt van zonlicht. Een keukenkast uit de buurt van warmtebronnen is ideaal. Bewaar de chocolade in folie of plastic gewikkeld en uit de buurt van alles wat sterk ruikt, want het neemt gemakkelijk geuren op.

Gebruik je verse basilicum om mee te koken? Doe wat basilicum in een schoon glas. Met water wil je dan de steeltjes bedekken. Zet vervolgens de basilicum en het glas op het aanrecht; het kruid blijft zo een week of langer vers. Door het water om de zoveel tijd te verversen, zal je basilicum wortels ontwikkelen. Plant de verse basilicum in een kleine pot met rijke grond om steeds verse basilicum ter beschikking te hebben.

Probeer specerijen op donkere, koele plaatsen te bewaren en bewaar ze niet boven je fornuis. Plaatsen die licht, vochtig en heet zijn, kunnen je specerijen en kruiden hun smaak doen verliezen. Een goede plaats om ze te bewaren is binnen in een voorraadkast of in je keukenkastjes. Alles voor de ideale keuken vind je op de website van Keukenspeciaal.

Gebruik altijd een luchtdichte bak om bakingrediënten zoals suiker of bloem in de keuken te bewaren. Kookingrediënten blijven langer houdbaar als ze in luchtdichte containers worden afgesloten, en ze zijn ook veilig voor insecten en ander ongedierte. Deze bakjes zijn gemakkelijk op de markt verkrijgbaar en zullen de investering waard zijn.

Al met al is koken buiten je comfortzone gemakkelijker dan je denkt. Je hebt een paar geweldige tips geleerd over hoe je moet koken. Je smaakpapillen zouden goed op weg moeten zijn en je kookkunsten, veel rijker. Met deze recepten en tips zul je binnenkort koken als een multiculturele pro.

Een gedachte over “Kooktips en -trucs over hoe je als een pro kunt koken

Geef een reactie