6 Handige tips voor thuisbakkers om beter te kunnen bakken

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op februari 5th, 2022 om 12:40 pm

Thuisbakken: voor de meesten onder ons heerlijk ontspannend en een goede invulling van de tijd. Hoe leuk is het dat je ook nog eens de mensen in je directe omgeving kunt verwennen en trakteren?!  

Ben jij al enige tijd aan het bakken en ben je op zoek naar de volgende stap? Dan helpen wij je graag. Wij willen dat wanneer jij de keuken in stapt met een recept, je eruit komt met een meesterwerk.

En dat ondanks al die beperkingen die je hebt als thuisbakker. (beperkte ruimte, niet genoeg koelruimte en een beperkt aantal kommen en vormen.)

“Naast thuisbakker ook fan van koken? Lees dan onze blog met kooktips en trucs >>”


#1: Een goede voorbereiding is het allerbelangrijkste

Laten we beginnen waar alles moet beginnen… met een goede voorbereiding. De zogenaamde ‘mise en place’.

Mise en place betekent dat je al je ingrediënten hebt voorbereid, zacht gemaakt, gesmolten, gezeefd en afgemeten voordat je begint met bakken.  Het is een perfect startpunt om je ingrediënten te controleren en ervoor te zorgen dat je alles hebt wat je nodig hebt voordat je begint.  Bijzonder maar waar: we zien echt heel veel thuisbakkers die toch nog steeds niet beginnen met de mise en place.

Onderschat deze stap niet.  Er is niets erger dan zonder karnemelk komen te zitten halverwege het recept. Ben je bezig met jouw mise en place? Zorg dan dat je een ‘afvalschaal’ hebt waar je alle resten in kunt lozen. Dat scheelt een paar loopjes naar de prullenbak.

#2: Een weegschaal gaat je écht verder helpen

Heb je nog geen weegschaal? Dan adviseren we je om er toch in te investeren. Het liefst een metrische weegschaal. Het afwegen gaat sneller en het is gewoon veel gemakkelijker. Met een (metrische) weegschaal hoef je nooit meer bloem te zeven voordat je het afmeet. Je hoeft je daarnaast ook geen zorgen meer te maken over hoe stevig je de bruine suiker in een kopje moet doen.

Het uitzoeken hoeveel hele noten je moet hakken om een kopje gehakte noten te krijgen? Dat is ook verleden tijd met een metrische weegschaal. Daarnaast kunt je de weegschaal ook  nog eens gebruiken om beslag gelijkmatig te verdelen over twee of drie cakevormen.

#3 Bespaar niet op goede keukentools

Voor keukentools zoals bijvoorbeeld keukenmachines en – de hierboven genoemde – weegschaal geldt: bespaar absoluut niet op kwaliteit. In de huidige tijd hebben thuiskoks toegang tot veel van dezelfde producten als de profs.

Het enige dat je hoeft te doen is goed onderzoek te doen op het internet. Er zijn zo ontzettend veel blogs beschikbaar over de beste tools voor in de keuken (zoals bijvoorbeeld de blog over de beste keukenmachines op Huizelijk)

Je bent in deze tijd echt niet meer alleen afhankelijk van professioneel advies in de winkel! Al kan dat natuurlijk altijd nog een goede aanvulling zijn op jouw eigen digitale onderzoek.


#4: Boter gebruik je altijd op kamertemperatuur

Sommige recepten vragen om boter en suiker te mengen. Wij adviseren dit te doen met een elektrische mixer.

Boter en suiker mixen betekent dat je boter en suiker samen klopt om het mengsel te beluchten. Voor het beste resultaat moet de boter zacht zijn tot kamertemperatuur.  Koude boter is namelijk te taai om te beluchten. Klop de boter en de suiker gedurende 3 tot 5 minuten op matige snelheid.  Als de boter op kamertemperatuur is, zul je na drie minuten merken dat het mengsel bleek van kleur is en een beetje luchtig.


#5: Meng kruiden en specerijen door de boter

Veel recepten willen dat we onze kruiden, fruitschillen en gemalen specerijen door de bloem en het gistmengsel roeren.  Wij vinden van niet! Als je de ingrediënten namelijk door het boter-suikermengsel klopt, worden de smaken met de boter verspreid.  En geloof ons: dat is een echte oppepper voor de smaak van jouw baksel!

Bonus: vet is geweldig om smaak over te brengen.


#6: Is jouw baksel niet zoals in de bladen? Wees niet teleurgesteld!

Onze laatste tip: Vergeet vooral niet niet om plezier te hebben! Het is goed te begrijpen dat wanner je de dessertrecepten in tijdschriften (zoals bijvoorbeeld de allerhande) ziet – en de foto’s zien er perfect uit – dat het makkelijk is om gefrustreerd te raken als jouw versie niet precies hetzelfde blijkt te zijn.

Laat je het je niet van de wijs brengen en uit het veld slaan! Zelfs als je niet precies het gereedschap of de ingrediënten van het recept hebt, onthoud dat het leuk moet zijn. Geniet van het koken en leg jezelf niet te veel druk op in de keuken.


Zelf toffe ideeën en bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten!

Heb jij zelf toffe ideeën of handige tips om thuisbakkers verder te helpen in te delen of heb je iets gezien dat niet mag ontbreken in onze blog? Laat het ons weten! Stuur jouw idee met bijbehorende foto naar info@woonleven.com en wie weet voegen wij jouw handige tip toe aan onze blog.

Geef een reactie