Koophuis op het oog! En nu? Lees hier 3 tips

Ben je al een tijdje op zoek naar het ideale koophuis, dan wordt het ook tijd om na te denken over de hypotheek. Hoeveel kun jij lenen? Welke soort hypotheek past het best bij jouw situatie? Het is tijd om een hypotheekadviseur in te schakelen! De hypotheekadviseur helpt jou bij het oplossen van allerlei vraagstukken die met de hypotheek te maken hebben. Lees hieronder welke 3 keuzes je moet maken bij het afsluiten van een hypotheek.

1. De hypotheekrente en de voorwaarden

De lening (hypotheek) betaal je in delen terug aan de bank waarbij je de hypotheek hebt afgesloten. Het bedrag dat je betaalt bestaat uit aflossing en rente. De rente is een percentage van het totale bedrag dat je leent. De hypotheekadviseur zal de rentes, voorwaarden en de voor- en nadelen ervan uitgebreid met jou bespreken.

2. Vast of variabel rentepercentage

Je kunt kiezen uit een vast en een variabel rentepercentage. Een variabele rente beweegt mee met de markt, en kan daardoor voordelig uitpakken. Ook kan het bedrag dat je moet betalen ineens hoger uitvallen dan die maand ervoor. Bij een variabele rente heb je dus minder zekerheid. Ga jij toch liever voor zekerheid? Kies dan voor een vast rentepercentage. Je kunt het rentepercentage vastzetten voor 1 tot 30 jaar. In ruil voor deze zekerheid betaal je wel een hoger tarief.

3. Hypotheekvorm

Er zijn veel verschillende soorten hypotheken. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek zijn de meest voorkomende varianten. Bij de annuïteitenhypotheek betaal je een vast totaal bedrag per maand. Het totaalbedrag blijft tijdens de gehele looptijd hetzelfde, alleen de verhouding rente en aflossing verandert. Bij de lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af en betaal je daarnaast rente. Bij deze hypotheek daalt het brutobedrag tijdens de looptijd, omdat je steeds minder rente hoeft te betalen. Minder bekende hypotheeksoorten zijn de bankspaarhypotheek, de spaarhypotheek, de beleggingshypotheek, de hybride hypotheek en de levenhypotheek. Je ziet het: de keuze is reuze. De hypotheekadviseur kan jou hier meer over vertellen en een advies uitbrengen over de meest geschikte hypotheek. Gelijk contact opnemen met een hypotheekadvieseur? Klik hier!

Geef een reactie