Zo creëer je een landelijke tuin

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op maart 13th, 2019 om 11:55 am

Wil jij een nieuwe tuin aan laten leggen en is jouw keuze gevallen op een landelijke tuin? Landelijke tuinen zijn prachtig. Ze hebben een rustieke, parkachtige, ruime uitstraling en passen bij elk soort woning. In een landelijke tuin staan organische vormen centraal, waardoor deze tuinen een bepaalde mate van speelsheid hebben, zonder dat ze rommelig aandoen. Door slim gebruik te maken van de omgeving van de tuin, bijvoorbeeld met doorkijkjes of een open achterkant, lijkt jouw landelijke tuin bovendien nog groter. Wil jij een landelijke tuin aanleggen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

De verharding: het belang van een goede basis

De basis van de meeste tuinen is de verharding. Dat geldt ook voor landelijke tuinen. Alhoewel de meeste landelijke tuinen minder verharding maar juist meer groen bevatten, vormt de verharding van de tuin wel een belangrijke basis. Door te kiezen voor prachtige verharding van hoge kwaliteit heeft de tuin een goede basis en komt de rest van de tuin beter tot zijn recht.

De meeste landelijke tuinen worden niet verhard met bestrating, maar met grind of halfverharding. Van deze twee soorten verharding is halfverharding de beste keuze. Halfverharding is fijnkorrelig breekmateriaal, afkomstig uit natuurlijk kalkgesteente. Het product wordt geleverd zonder enige toevoegingen en is daarom 100% natuurlijk. Halfverharding is zeer geschikt voor tuinen, maar kan vanwege zijn hoge hardheid ook gebruikt worden voor de aanleg van fiets- en wandelpaden in parken, begraafplaatsen en golfbanen. Het is tevens zeer geschikt om te gebruiken als erfverharding en kan zelfs gebruikt worden voor de verharding van (openbare) speelplaatsen en recreatieparken. Daarnaast kan halfverharding gebruikt worden als bermverharding van grote wegen.

Halfverharding behoeft minder onderhoud, heeft een langere levensduur dan grind en geeft jouw tuin bovendien een klassiekere uitstraling. Halfverharding is een professioneel product met een hoge hardheid, een lange levensduur en een koninklijke uitstraling, waardoor het onmisbaar is in een prachtige landelijke tuin.

De beplanting: groen, groener, groenst

Voor de beplanting van een landelijke tuin geldt: groen, groener, groenst. In een landelijke tuin wordt vaak gebruik gemaakt van beplanting met heldergroen blad. Deze beplanting wordt gecombineerd met tuinplanten met een witte of een paarse bloei, waardoor de tuin een rustieke uitstraling krijgt. Populaire combinaties in een landelijke tuin zijn witte hortensia’s in combinatie met siergras en/of klimplanten in combinatie met tuinplanten met een paarse bloei (zoals lavendel). Uiteraard mag een stralend groen, keurig onderhouden gazon ook niet ontbreken in een landelijke tuin.

De puntjes op de ‘i’ zetten

Na het verharden en beplanten van de tuin is het tijd om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Ben je op zoek naar passende erfafscheiding of een manier om bepaalde delen van de tuin van elkaar te scheiden? Dan is een kastanje houten tuinhek een goede keuze. Wil jij in de zomer in de schaduw van jouw tuin genieten? Laat dan een houten overkapping met een rieten dak plaatsen. De mogelijkheden om jouw landelijke tuin te decoreren zijn eindeloos. Slechts één regel is belangrijk: Zorg er voor dat de tuindecoratie niet alle aandacht opvraagt, maar dat de natuur in jouw tuin centraal blijft staan.

Geef een reactie