Leeghalen woning na overlijden; waar moet je aan denken?

Het is niet makkelijk om het huis te moeten ontruimen na het overlijden van iemand die dichtbij staat. Het is een emotionele gebeurtenis waar veel herinneringen naar boven komen.  Wil je het zelf doen of laten doen; er zijn verschillende mogelijkheden. Wat belangrijk is, is dat je kijkt naar wat voor jou goed voelt. Dit is een heftige periode; sommige willen ontzorgt worden en anderen kiezen er voor om het zelf te doen. Wij vertellen je alles dat je moet weten over het leeghalen van de woning na overlijden.

Luister goed naar jezelf

Begin pas met het opruimen en leeghalen van de woning wanneer je hier zelf aan toe bent. Natuurlijk heb je, wanneer het een huurwoning betreft, met een deadline te maken. Maar als je er nog niet aan toe bent om het meteen te doen, neem dan eerst tijd voor jezelf. Het is ook fijn om het samen met iemand te doen; jouw partner, familie of vrienden. Zij begrijpen jouw verdriet en kunnen jou goed ondersteunen als het even te veel wordt.

Verdeel de kamers

Het kan als een hele opgave voelen om een appartement of huis te ontruimen. Deel het daarom op. Zo begin je eventueel bij de keuken, en ga je pas verder met de slaapkamer als de keuken klaar is. Je kan zelfs beslissen om op maandag de keuken te doen en de dag erna de slaapkamer. Of verdeel de kamers onderling. Maak wel goede afspraken over wat weg mag en wat je wilt houden, zo voorkom je dat iemand iets van waarde weggooit.

Schoonmaken van de woning

Het verschilt per huisbaas of woningvereniging hoe je een woning moet achterlaten. Zoek dit van tevoren goed uit en vraag na. Hiermee voorkom je dat je achteraf nog moet schoonmaken en krijg je gegarandeerd de borg terug. Vaak wil men dat de woning zo schoon mogelijk is. Het tapijt verwijderen kan een klusje zijn die je moet doen.

Inboedel uitzoeken

Wanneer je de woning van een overleden moet leeghalen komen hier heel veel spullen tevoorschijn. Overleg goed met familie en vrienden wie eventuele bepaalde spullen wil hebben. Doe dit in goed overleg, zo voorkom je achteraf dat mensen ontevreden zijn. Zijn er spullen die je wil bewaren, maar geen plek voor hebt? Huur een opslag. Zijn er nog spullen van goede kwaliteit maar heeft niemand in jouw directe omgeving daar behoefte aan? Lever de spullen dan af bij bijvoorbeeld de kringloop.

Bedrijf inhuren

Mocht je zelf geen tijd hebben om het huis na overlijden te ontruimen van een dierbare, of wil je dit liever zelf gewoon niet doen vanwege de emotionele lading, dan kun je een bedrijf inhuren dat het ontruimen van de woning volledig overneemt. Je kan zelf bepalen welke spullen je wilt houden. Daarnaast zijn er bedrijven die een deel van de (goede) inboedel opkopen. Wil je een aantal spullen bewaren, maar je heb je daar geen ruimte voor: veel bedrijven bieden ook inboedelopslag aan.

Geef een reactie