Oude woning gekocht? Controleer het isolatiemateriaal

Vandaag de dag vinden we het belangrijk dat er veel sfeer in onze woning aanwezig is. Daarom valt ons oog vaak op een oudere woning. Oudere woningen zijn vaak wat kleiner en knusser, hebben in veel gevallen nog unieke eigenschappen zoals glas in lood ramen en een mooie oude open haard. Maar helaas zitten er ook nadelen aan een oude woning. Door de jaren heen loop je meestal namelijk tegen wat problemen aan die in veel gevallen tijd, geld en energie kosten om aan te pakken. Eén van die problemen is de isolatie. Anno 2020 zijn we ons meer en meer bewust van energieverspilling en de kosten daarvan. In veel oude woningen waar de isolatie nog niet op orde is, gaat er veel energie verloren. Daarom een aantal tips om te controleren of uw oude woning goed geïsoleerd is.

oude woning

Dakisolatie

Maar liefst 75% van al het warmteverlies in een woning gaat via het dak. Daarom is het erg belangrijk om te controleren of het dak goed geïsoleerd is. Waar dakisolatie geplaatst is hangt af van het type woning. Oude woningen hebben meestal een hellend dak. Isolatie kan dan aan de buitenkant en aan de binnenkant bevestigd zijn. Aan de buitenkant kunt u dit controleren door een dakpan op te tillen. Na het optillen moet het isolatiemateriaal meteen zichtbaar zijn. Aan de binnenkant kunt u dit controleren door achter de schotten te kijken.

Bij een plat dak kan ook de isolatie aan de binnen- en buitenkant bevestigd zijn. Aan de buitenkant moet het isolatiemateriaal bovenop de dakbedekking bevestigd zijn. Meestal wordt hier PIR isolatie voor gebruikt. Aan de binnenkant is het wat lastiger te ontdekken. Hiervoor moet u een ventilatierooster openen om te controleren of er isolatiemateriaal geplaatst is.

Muurisolatie

Naast dakisolatie is muurisolatie ook erg belangrijk. Hierbij gaat het met name om de spouwmuur. Huizen die na 1976 gebouwd zijn, hebben i.v.m. de wetgeving sowieso een geïsoleerde spouwmuur. Huizen die voor 1920 gebouwd zijn hebben in ieder geval geen spouwmuur. Huizen die tussen deze twee periodes gebouwd zijn hebben meestal wel een spouwmuur, maar is niet altijd geïsoleerd. Dit kunt u controleren door bij de buitenmuren te controleren of er boorgaatjes inzitten. Spouwmuurisolatie wordt namelijk in bijna alle gevallen via de buitenkant aangebracht.

Als u geen spouwmuur heeft of deze niet goed geïsoleerd is, dan kunt u uw woning toch isoleren door middel van een voorzetwand. Tussen deze wand en de muur plaatst u het isolatiemateriaal. Hierdoor wordt de ruimte dus wel een stukje smaller. Daarom is PIR aan te raden. PIR materiaal is erg dun, maar heeft een hoge isolatiewaarde waardoor u er toch behaaglijk bij zit.

Het kan zeker geen kwaad om eens een rondje door de woning te maken om te controleren of uw woning goed geïsoleerd is. U zit hierdoor lekker behaaglijk in uw woning en u bespaard ook nog eens op de energierekening.

Geef een reactie