Maak je woning energiezuiniger met dakisolatie

Een energiezuinige woning heeft veel voordelen. Zo stijgt niet alleen de waarde van je woning, je kan er ook flink wat door besparen op je energiefactuur. Een van de beste manieren om je woning energiezuinig te maken is het plaatsen van isolatie. Vooral dakisolatie kan een groot verschil maken, aangezien tot 30% van de warmte langs het dak verloren kan gaan. In dit artikel lees je meer over hoe je je woning energiezuiniger kan maken met dakisolatie.


Voordelen dakisolatie

Je dak isoleren maakt je woning energiezuiniger en biedt veel voordelen voor zowel je portemonnee als je woning en het milieu. We zetten de belangrijkste troeven op een rij:

  • Besparing: door je dak te isoleren hou je de warmte in de zomer buiten en in de winter binnen. Daardoor moet je minder vaak de verwarming of airco gebruiken en kan je flink wat besparen op je energiekosten.
  • Akoestische isolatie: afhankelijk van het soort isolatie geniet je niet alleen van thermische, maar ook van akoestische isolatie. De isolatie kan namelijk ook buitengeluiden zoals voorbijrijdende voertuigen, burenlawaai… buitenhouden.
  • Hoger wooncomfort: door je dak te isoleren, blijft de binnentemperatuur in je woning heel het jaar door constanter. Daardoor geniet je van een hoger wooncomfort.
  • Waardevermeerdering woning: met dakisolatie verhoog je de EPC-waarde van je woning. Daardoor is je woning bij verkoop heel wat meer waard en kan je deze dus duurder verkopen.
  • Milieuvriendelijk: als je je dak isoleert, verbruik je minder energie om je woning te verwarmen. Daardoor vermindert je CO2 uitstoot en draag je dus ook een steentje bij aan het milieu.

Energiebesparing dankzij dakisolatie

Eén van de belangrijkste voordelen van dakisolatie is dat je tot wel 30 à 40% kan besparen op je energiefactuur. Hoeveel die besparing exact bedraagt, hangt af van verschillende factoren zoals het soort isolatie, de isolatiemethode, het type woning, de isolatiedikte, …

Als we kijken naar een gemiddelde woning die voordien geen dakisolatie had, komen we uit op een besparing van ongeveer 420 kuub gas per jaar na het plaatsen van dakisolatie. Met de huidige energieprijzen komt dat neer op een vermindering van € 500 à 1.250 per jaar op je energiefactuur. Dat betekent dat je je dakisolatie al op twee jaar of minder kan terugverdienen wanneer je op gas verwarmt.

Let op, dit is slechts een richtlijn. Hoeveel je kan besparen is per situatie anders, afhankelijk van je verbruik, het type woning, de grootte van de woning, …


Hoe dak isoleren?

De methode om je dak te isoleren, verschilt voornamelijk afhankelijk van het type dak. We maken een onderscheid tussen hellende en platte daken:

1. Hellend dak isoleren

Een hellend of schuin dak kan je zowel langs binnen als langs buiten isoleren. Als je je hellend dak langs binnen laat isoleren, plaatst een vakman de isolatie tussen de houten balken van je dakconstructie. Bij het isoleren langs buiten brengt hij de isolatie bovenop de dakconstructie aan.

Dakisolatie plaatsen langs buiten is vooral interessant wanneer je een volledige dakrenovatie wil. Een schuin dak langs binnen isoleren, wordt dan weer vaak gedaan wanneer je een onderdak hebt en je dak en dakbedekking nog in goede staat is.

2. Plat dak isoleren

Ook om je plat dak te isoleren, zijn er verschillende methodes. Zo kan je je plat dak isoleren langs buiten, waardoor je dus de draagconstructie mee isoleert. Verder kan je je dak ook isoleren met de omgekeerde dak methode. Daarbij plaatst een vakman de isolatie op de dakbedekking. Een laag van grind, hout of tegels houdt de isolatie dan op z’n plaats. Tot slot kan je je plat dak ook nog langs binnen isoleren door de isolatie langs de binnenkant van de dakconstructie te plaatsen. De draagconstructie zit dan wel niet mee in de isolatieschil.


Prijs dakisolatie

De prijs voor je dakisolatie hangt uiteraard af van de grootte van je dak, de gekozen isolatiemethode, het isolatiemateriaal, de laagdikte, het type dak… Gemiddeld mag je rekenen op een prijs tussen € 20 en 100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Als we de totaalprijs berekenen voor een gemiddelde rijwoning met een dakoppervlak van 80 m² komt dat neer op gemiddeld € 1.600 à 1.800 (excl. btw en incl. plaatsing).


Combinatie met andere dakwerken

Je dak isoleren kan je makkelijk combineren met andere dakwerken. Als je dak bijvoorbeeld in slechte staat is en je een nieuwe dakbedekking nodig hebt, is dit het ideale moment om ook dakisolatie te laten plaatsen. Je kan je dak dan makkelijk langs de buitenkant isoleren, waardoor ook de draagconstructie mee in de isolatieschil zit. Ook wanneer je dak of draagconstructie beschadigd of versleten is en er herstellingen nodig zijn, is het slim om die te combineren met het plaatsen van dakisolatie.


CONCLUSIE: dakisolatie maakt je woning energiezuiniger

Het mag dus duidelijk zijn dat dakisolatie een erg interessante investering is. Door de besparingen die je met dakisolatie maakt, verdien je deze investering bovendien erg snel terug. Daarbij geniet je van meer wooncomfort en draag je ook een steentje bij aan het milieu. Genoeg redenen dus om je dak te laten isoleren!

Geef een reactie