Meest bekeken TV Programma’s en Zenders in Nederland

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op juli 26th, 2023 om 07:36 pm

Hoeveel televisie kijken we in Nederland

Televisie kijken, we doen het overal en op ieder moment. De internet en tv abonnementen zijn dan ook immens populair omdat we altijd én overal televisie willen kijken.

Máár in 2022 kijken we toch minder televisie dan in de jaren ervoor. Waar we in 2020 en 2021 nog een stijging in het kijkgedrag van de Nederland zagen, zien we in 2022 weer een daling. De Nederlander keek in 2022 gemiddeld meer dan twee uur per dag naar televisie zenders (2 uur en 18 minuten). Dat is toch 16!! minuten minder dan in 2021.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat zijn eigenlijk de best bekeken zender en programma’s op TV. Want dat is nou écht leuke info. Woonleven zocht het voor je uit!


Inhoud

Over de gebruikte cijfers >>

Meest bekeken tv programma’s in 2022 >>

Meest bekeken tv zenders in 2022 >>

Meest bekeken tv zendgroepen in 2022 >>


Kijkcijfers tv programma’s en zenders van het onderzoek

De kijkcijfers waarop dit artikel gebaseerd zijn, zijn enkel op het kijkgedrag gemeten via alle tv-toestellen in het huishouden.

Het kijken via een smartphone, tablet, laptop en PC zit niet in deze cijfers. Alsmede de on-demand streaming platformen zoals Netflix, Videoland, Amazon Prime en HBO max. De behoefte aan een goede internetsnelheid wordt dus alsmaar groter.

Internet en tv abonnementen plaatsvervanger voor traditionele abonnementen

Naast traditionele televisie kijken we in Nederland steeds meer naar on-demand tv platformen. Steeds meer is er de behoefte om ook online tv te kunnen kijken, waar én wanneer we willen. Je zou zeggen dat we daarom steeds vaker het traditionele tv abonnement links laten liggen. En dat is ook zo. Steeds vaker kiest de Nederlander voor een internet + tv abbonement omdat er aanzienlijke voordelen aan vast hangen.


Meest bekeken tv programma’s in 2022

2022 was natuurlijk het jaar van het veelbesproken WK in Qatar. En aangezien het ditmaal in de winter plaatsvond en het kijken op pleinen er eigenlijk niet in zat, bleven we massaal thuis. Én dat is terug te zien in de lijst van de meest bekeken programma’s.


Meest bekeken programma’s inclusief sport

Nederlandse WK wedstrijden + WK finale top 3

Het meest bekeken tv programma van 2022 is niet de WK finale, maar de zeer teleurstellende WK wedstrijd, Nederland tegen Argentinië. Massaal zagen we Nederland na een zinderende slotfase, de penaltyserie verliezen van Argentinië.

NPO kijkcijfer kanonnen: ‘wie is de mol’ en ‘boer zoekt vrouw’

We zijn nog altijd niet uitgekeken op de twee kijkcijfer kanonnen van de NPO. Nog altijd zijn ‘Wie is de Mol’ en ‘Boer zoekt vrouw’ immens populair. En waarom eigenlijk ook niet? Het zijn én blijven ijzersterke tv formats.

Songfestival finale grote verliezer ten opzichte van 2021

Waar het songfestival in 2021 een top 3 positie noteerde, is dat in 2022 toch heel anders. Het programma verliest namelijk hard. Gemiddeld 3.138.000 in 2022 vs 5.566.000 in 2021. Dat is een fors verlies.


Meest bekeken programma’s exclusief sport

Sport is wat ons bezighoudt, maar ook hetgeen dat de kijkcijferinformatie vertroebeld. Daarom is er ook een lijst van meest bekeken programma’s exclusief sport.

NPO1 domineert ook zonder sport de top 10

Ook wanneer we sport uitsluiten van de kijkcijfers, domineert NPO1 nog altijd de top 10. Maar liefst 8 van de 10 meest bekeken programma’s zijn van NPO1. Alleen ’the masked singer’ is met de 8e plaats een uitdager en grote stijger. (van 12 naar 8)

En niet alleen de top 10 is vooral NPO1. Ook als we kijken naar de top 25, is er maar weinig plaats voor andere zenders.

RTL van 23 naar 19 programma’s in top 100

Waar RTL in 2021 23 van de 100 plekken in de top 100 van meest bekeken programma’s mocht noteren. Zien we in 2022 een verlies. RTL levert 4 top 100 noteringen in en blijft in 2022 steken op 19 programma’s.

Geen enkel Talpa programma in top 25

Waar we binnen de top 25 tweemaal een een kijkcijferkanon van RTL terugzien. Is er van de talpa zendergroep geen enkel programma in de top 25 te vinden. En dat is toch wel pijnlijk. Het eerste Talpa programma (miljoenenjacht) vinden we terug op plaats 48.


Meest bekeken tv zenders in 2022

Bron: https://www.kijkonderzoek.nl/images/Persberichten/2022/Jaaroverzicht_2022_b.pdf

Meest bekeken televisie zenders

Top 3 gehele dag:

  1. NPO1 (26% marktaandeel)
  2. RTL4 (15% marktaandeel)
  3. SBS6 (10% marktaandeel)

Top 3 avonduren:

  1. NPO1 (25,3% marktaandeel)
  2. RTL4 (17,7% marktaandeel)
  3. SBS6 (10,8% marktaandeel)

Meest bekeken televisie zendergroepen

Publieke omroepen nog steeds meest bekeken, NPO1 op #1

De publieke omroepen behaalden in 2022 over de gehele dag gezamenlijk een gemiddeld marktaandeel van 38,0%. De publieke omroepen bestaan uit (NPO1, NPO2 & NPO3)

De meeste kijkers begeven zich iedere dag naar NPO1. Maar liefst 26%. Dat is natuurlijk niet geheel verrassend omdat dit nieuwszender #1 is.

Opvallend is dat het marktaandeel van de publieke omroepen gestegen is ten opzichte van 2021. Maar dat is eigenlijk helemaal niet gek aangezien alle WK voetbalwedstrijden werden uitgezonden op dit kanaal. (SPOILER voor de best bekeken programma’s)

Zenders van RTL.

De zenders van RTL Nederland behaalden een marktaandeel van 24,4%. De RTL zenders bestaan uit RTL4, RTL 5, RTL 7, RTL8, RTL Crime, RTL Lounge & RTL Z.

De meeste kijkers binnen de zenders van RTL trekt RTL4. Niet geheel verrassend met een kijkcijferkanonnen zoals ’the masked singer’ en ‘all you need is love’.

Zenders van Talpa

de Talpa TV zenders haalden in 2022 een marktaandeel van 16,0%. De talpa zenders bestaan uit SBS 6, Net5, Veronica, SBS9.

Overige zenders

Opvallend is dat bij de overige zenders de grote verliezer Ziggo sport is. Zowel Ziggo sport als Ziggo sport select verloren namelijk fors ten opzichte van 2021. Toch was het te verwachten. Het is te wijden aan het verlies van de premier league wedstrijden en de formule 1 natuurlijk….

2 gedachten over “Meest bekeken TV Programma’s en Zenders in Nederland

Geef een reactie